avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1359 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Actiuni ITM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Actiuni ITM

Buna ziua,
Sunt in somaj si in incercarea de a ma angaja am dat peste urmatoarea situatie: la o firma care se ocupa cu producerea de incaltaminte mi s-a spus ca voi fi angajata pe o perioada de 3 luni de zile cu un salariu de 500 de RON dupa care voi primi 600 de RON bani in mana. Salariul minim pe economie este de 900 de RON din care rezulta un net de 670 de RON.
Salariul de 500 de RON propus pentru cele 3 luni este ilegal.
Puteti sa-mi spuneti ce actiuni trebuie sa intreprinda ITMul in aceasta situatie?

In contractul de munca scrie ca se pot solicita ore suplimentare in cazuri de forta majora, dar la aceasta firma se cerea realizarea de ore suplimentare ca si chestiune permanenta (zilnica). Ce se intelege prin forta majora?

Si inca o situatie: o firma la care am fost angajata are in functia de manager o persoana destul de agresiva verbal, cu incercari de intimidare a subordonatilor prin comportament dominant-agresiv. In urma intimidarii se cere lucrul peste program (10-11 ore in loc de cele 8 ore din contractul de munca), lucrul in zilele de weekend.

Se dau catre personal telefoane de serviciu in vederea comunicarii cu clientii si se cere sa le raspunzi acestora indiferent de ora la care esti contactat - 11 - 12 PM (este o firma cu extindere internationala).

Chiar daca un salariat isi da diferite acorduri conform cu cerintele /solicitarile personalului ierarhic superior, se poate considera ca acest acord este legal tinand cont de intimidarea psihologica atat prin comportament cat si prin titulatura de manager a persoanei care ocupa functia de manager?

Fiind un manager cu un comportament si un mod de comunicare verbala agresive se pot considera diferitele acorduri ale angajatilor ca fiind obtinute in urma unei intimidari si deci ilegale?

Nu este vorba in aceasta situatie de dorinta de a obtine plata orelor suplimentare sau zile de recuperari in urma orelor lucrate.

Eu vorbesc de aspectul psihologic si de implicatiile care rezulta din comportamentul acestui managerul asupra persoanelor din subordine.

Cum este tratata aceasta situatie de lege si cine ar trebui sa ia masuri?

Multumesc.
Eu consider normal sa ma interesez de toate conditiile de munca daca doresc sa ma angajez la un angajtor, chiar daca in sarcina lui cade obligatia de informare prevazuta de art.17 alin.3 C.mun.

Daca tot jigniti pe cei care va raspund, o intrebare retorica va pun , de ce nu l-ati intrebat pe acel angajator de ce va da acel salariu care este sub minim pe economie?
Am considerat ca salariul nu este legal si m-am dus la fortele de munca ca sa fac sesizare, nu am stat sa anchetez de ce imi ofera un salariu care nu este legal.
Ca simplu cetatean consider ca nu este raspunderea mea sa anchetez diferitele nereguli.
Nu este vorba despre o anchetare, ci de o simpla informare . Insa, retoric vorbim, tot ca simplu cetatean puteti face anumite afirmatii gratuite la adresa altor persoane , nu ?

Din Regulament Forum Avocatnet.ro
2.1. Nu jigni ceilalti participanti la discutie si utilizatorii forumului in general. Faptul ca esti nervos, chiar daca ai dreptate, nu iti scuza comportamentul. Un comportament civilizat impune combaterea ideilor exprimate anterior si nu a persoanelor care le-au postat. Chiar daca sunt folosite stelute sau [beep]-uri în loc de cuvintele explicite, acest lucru nu inlatura faptul ca intentia a fost de a jigni. De asemenea nu ne plac utilizatorii care aduc jigniri sau injurii unor institutii sau unor categorii profesionale. Pe forumul Avocatnet discutam ideea, nu persoana.

2.2. Sunt interzise: atacul la persoana, folosirea de cuvinte obscene, amenintatoare, abuzive sau indecente, comportament nepotrivit sau ofensator, hartuirea si mesajele menite sa provoace ceilalti useri. De asemenea, raspunsurile agresive sau ironice la mesajele jignitoare, sunt sanctionabile. Aceasta regula se refera atat la forum cat si la sistemul intern de mesagerie. O astfel de atitudine duce la stergerea mesajului si poate atrage avertizarea utilizatorului sau chiar banarea temporara / permanenta.

Prevederi finale
Incalcarea prezentului regulament se sanctioneaza in prima faza cu avertisment, care va fi public si se va posta de catre administratori / moderatori in sectiunea de anunturi oficiale a forumului. Avertismentul va fi comunicat prin mesaj privat utilizatorului in cauza de catre administratorul / moderatorul sectiunii unde a fost constatat comportamentul nepotrivit pentru a-i da ocazia sa isi schimbe exprimarea care a dus la aplicarea sanctiunii.
irina_trusca a scris:

......

Referitor la comportamentul dominant/agresiv v-am intrebat daca aceasta problema este reglementata in mod expres de lege si daca stiti unde anume.



Art. 296 C.pen. - Purtarea abuzivă
(1) Întrebuinţarea de expresii jignitoare faţă de o persoană de către cel aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.

(2) Ameninţarea ori lovirea sau alte violenţe săvârşite în condiţiile alin. (1) se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.


Alte discuții în legătură

Avertisment user @thran  Gabriela Monica Ionescu Gabriela Monica Ionescu Userul [b]@thran [/b] primeste avertisment pentru incalcarea in mod repetat a prevederilor art. 2.1 si 2.2 din Regulamentul forumului Avocatnet. 2.1. Nu ... (vezi toată discuția)
Avertisment user @ionion2000 POPA GHEORGHE POPA GHEORGHE Userul @ionion2000 primeste avertisment pentru incalcarea in mod repetat a prevederilor art. 2.2 din Regulamentul forumului Avocatnet. 2.2. Sunt interzise: ... (vezi toată discuția)
Ban temporar dlgoe Admin Admin Userul este banat 30 de zile pentru incalcarea constienta si repetata a punctelor 2.1 si 2.2 din Regulamentul forumului: 2.1. Nu jigni ceilalti ... (vezi toată discuția)