avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Drepturi de autor fotografii realizate in cadrul unui ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Drepturi de autor fotografii realizate in cadrul unui eveniment

Bună seara!
Vă prezint următoarea situație: Se fotografiază un eveniment (o nuntă). Mirii primesc albumul + pozele pe suport electronic. O cunoștință (care lucrează la un laborator foto) îi roagă să îi dea fotografii de la nunta lor, pe care ulterior le-a folosit pentru un album de prezentare al laboratorului, expus într-un spațiu comercial. Spun că au acordul mirilor. Dar nu au acordul fotografului și nici nu au precizat cine este autorul fotografiilor. Au acest drept?
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Noiembrie 2014
alinanegoita, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:39, 8 Noiembrie 2014
Toate acestea sunt reglementate de Legea 8/1996.

Autorul unei fotografii are dreptul exclusiv de a decide daca, in ce mod si cand va fi utilizata opera sa, inclusiv de a consimti la utilizarea operei de catre altii!!!

Potrivit art.13, “Utilizarea unei opere da nastere la drepturi patrimoniale, distincte si exclusive, ale autorului de a autoriza sau de a interzice:

a) reproducerea operei;
b) distribuirea operei;
c) importul in vederea comercializarii pe piata interna a copiilor realizate, cu consimtamantul autorului, dupa opera;
d) inchirierea operei;
e) imprumutul operei;
f) comunicarea publica, direct sau indirect a operei, prin orice mijloace, inclusiv prin punerea operei la dispozitia publicului, astfel incat sa poata fi accesata in orice loc si in orice moment ales, in mod individual, de catre public;
g) radiodifuzarea operei;
h) retransmiterea prin cablu a operei;
i) realizarea de opere derivate.

Art. 14

Prin reproducere, in sensul prezentei legi, se intelege realizarea, integrala sau partiala, a uneia ori a mai multor copii ale unei opere, direct sau indirect, temporar ori permanent, prin orice mijloc si sub orice forma, inclusiv realizarea oricarei inregistrari sonore sau audiovizuale a unei opere, precum si stocarea permanenta ori temporara a acesteia cu mijloace electronice.

Fotograful a fost angajat de miri pt a face acele fotografii, dreptul de a face ce doresc cu acele fotografii, apartine mirilor.


Art. 86.

(2) Drepturile patrimoniale asupra operei fotografice, care a fost creata in executarea unui contract individual de munca sau la comanda, se prezuma ca apartin, pentru o perioada de 3 ani, celui care angajeaza sau persoanei care a facut comanda, daca prin contract nu s-a prevazut altfel.
(3) Instrainarea negativului unei opere fotografice are ca efect transmiterea drepturilor patrimoniale ale titularului dreptului de autor asupra acesteia, daca prin contract nu s-a prevazut altfel.

Art. 87.
(1) Fotografia unei persoane, atunci cand este executata la comanda, poate fi publicata, reprodusa de persoana fotografiata sau de succesorii sai, fara consimtamantul autorului, daca nu s-a convenit altfel.
(2) Daca numele autorului figureaza pe fotografia originara, el trebuie sa fie mentionat si pe reproduceri.

[ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Noiembrie 2014
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi de autor ana_dark84 ana_dark84 Buna ziua! Am o nelamurire legata de drepturile de autor. Am publicat o culegere de exercitii pentru scolari la o editura. Ilustratiile atasate in paginile ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna raport juridic in considerarea caruia se realizeaza ... Alexutu123 Alexutu123 Ce inseamna raport juridic in considerarea caruia se realizeaza venituri din drepturi de autor? Daca eu creez o carticica si o vand pe amazon ca persoana ... (vezi toată discuția)
Reproducerea unei picturi este legala blati24 blati24 Buna seara , am o nelamurire in privinta reproducerii picturilor altor autori . Vin cu nelamurirea daca pot picta un tablou care a mai fost pictat de un alt ... (vezi toată discuția)