avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie de crestere a copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie de crestere a copilului

Buna ziua!
M-ar interesa si pe mine modul de calcul al indemnizatiei CCC, cum se calculeaza cei 85%. Eu am salariul minim pe economie pe cartea de munca, dar salariul net incasat este mai mare decat cei 670 lei, completandu-se cu bonusuri din activitate. Cum se calculeaza aceasta indemnizatie in aceasta situatie, conform fisei fiscale pe ultimele 12 luni sau conform a ceea ce primesc de la angajator si ceea ce imi poate completa intr-o adeverinta. Mentionez ca bonusurile nu sunt constante luna de luna, ci fluctueaza in functie de incasari...Iar situatia sotului ar fi urmatoarea: este angajat tot cu CIM, 1236 lei salariul brut pe cartea de munca, 1500 lei brut pe fluturasul de salariu cu sporul de frig adaugat...din care netul se rezuma la 900-970 lei lunar si la 3 luni mai primeste un bonus/o prima de 200 lei. La el cum s-ar calcula aceasta indemnizatie, iar daca ar intra el in indemnizatia CCC eu ca si mama ce drepturi as avea sa stau acasa in concediu inainte si dupa nastere. Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:58, 8 Noiembrie 2014
1. Indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC) este de 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).si are urmatoarele limite:
- 600 - 3.400 lei = daca se opteaza pentru CCC pana la varsta de 1 an;
- 600 - 1.200 lei = daca se opteaza pentru CCC pana la varsta de 2 ani.

2. - Veniturile nete se iau din statele de plata lunare.
- In veniturile respective intra si bonusurile si indemnizatiile pentru concedii medicale sau concediul de maternitate si orice alt venit care a fost impozitat.

3. - De CCC beneficiaza oricare dintre parinti.
- CCC se poate solicita dupa ce se termina concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).

4. - Deoarece amandoi parintii indepliniti conditiile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC celalalt parintre trebuie sa intre si el cel putin o luna in CCC.
- Fie ca intra sau nu in CCC se reduce CCC al primului parinte cu o luna de zile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza indemnizatia luscinia1987 luscinia1987 am intrat in prenatal pe 16 mai, salariul meu brut este de 840 lei....cum se calculeaza banii pentru prenatal si mai apoi banii ptr cresterea copilului pana la ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie copil Ellamy Ellamy Buna ziua as dori sa stiu si eu cum se calculeaza indemnizatia ptr copil,tinand cont ca pana in octombrie 2014 am avut un salariu de 1379brut,din noiembrie s a ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie concediu crestere copil atlassport atlassport Situatia mea este urmatoarea : data probabila a nasterii va fi 5 noiembrie 2015. Cum se calculeaza indemnizatia CCC? stiu ca se ia 85% din media venitului ... (vezi toată discuția)