avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de mediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de mediere

Buna.De curand am semnat un contract de mediere cu o firma de plasare a fortei de munca ,mi-au acordat un loc de munca in strainatate si urma sa plec din tara in data de 8 nov 2014.Cu trei zile inainte au aparut primele minciuni (le voi spune asa deoarece am ramas uluita de situatia in sine ).
Pe scurt agentul care m-a consiliat in toata perioada de mediere nu imi raspundea la telefon si primieam mesaje cum ca nu pot fi apelata si ca voi primi informatii numai cu o zi inainte de plecare ( pe care le-am primit , dar nefiind reale).
Cu o zi inainte de plecare am fost sunata de seful agentiei cerandu-mi sa platesc jumatate din comision ,in momentul in care ajung in strainatate.A urmat o negociere la sange telefonica .... de la 125E ,prima suma pana la cel putin 20 E sa incerc sa inteleg si situatia agentilor care au cheltuieli(pe care mai tarziu am aflat ca oricum eu le plateam). Ca urmare am refuzat de a plati ,deoarece in contractul de mediere scrie clar ca acel comision se retine din primul salar.A urmat mail-ul cu instructiunile de plecare , un bilet de avion destul de scump .... garantia pentru chek-ing plus informatii de false. Am sunat persoanele de contact atat din tara cat si strainatate.Raspunsurile pe care le-am aflat au fost surprinzatoare ca urmare am sunat la agentie pentru confirmare .
Am renuntat sa mai plec ca urmare va adresez o intrebare:
- Se considera minciuna si falsul o incalcare a contractului de mediere ?
Mentionez ca firma respectiva are reclamatii la itm si politie ( am aflat si eu dar prea tarziu).
Va multumesc .
Cel mai recent răspuns: angela0045 , utilizator 10:29, 10 Noiembrie 2014
Va referiti la un contract de intermediere, nu de mediere, trebuie sa stiti ca activitatea de intermediere şi plasare a forţei de muncă în străinătate este strict reglementată de lege iar firmele care asigură serviciile de intermediere trebuie să îndeplinească anumite condiţii pentru a desfăşura această activitati, ar fi trebuit dvs sa verificati inainte legalitatea serviciilor oferite si de ce nu seriozitatea firmei respective.
Cred ca am reusit sa-mi raspund singura navigand pe net si citind articole. Am crezut .... asta este am incredere si nu merita !Naivitatea se plateste ...totul are un pret .Multumesc , a fost o lectie buna .
1. Pentru a preîntâmpina eventuale situaţii neplăcute şi pentru a evita firme ce nu respectă prevederile legale, în momentul în care decideţi să apelaţi la un agent de ocupare a forţei de muncă solicitaţi la inspectoratul teritorial de muncă în raza căruia îşi are sediul agentul, în temeiul prevederilor Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, informaţii cu privire la îndeplinirea obligaţiei de înregistrare, la activitatea de intermediere propriu-zisă desfăşurată şi informaţii despre firmele care nu mai desfăşoară activitatea de selecţie şi plasare forţă de muncă.

2. Cum se poate verifica dacă o firma de recrutare în străinătate la care vrem să apelam este serioasă:
- În primul rând, solicitaţi un certificat constatator de la registrul comerţului din raza teritorială în care se află societatea de mediere, ca să verificaţi starea firmei (dacă este suspendată, în insolvenţă) şi ca să verificaţi obiectul de activitate care să-i permită genul acesta de activităţi (firma ar trebuie să aibă un anumit Cod CAEN referitor la selecţia şi plasarea forţei de muncă).

- Verificaţi agentul de mediere, adică firma de recrutare în străinătate la Inspectoratul Teritorial de Muncă din raza teritorială în care îşi are sediul firma.

- Solicitaţi firmei sa va prezinte acreditarea de la Ministerul Muncii Orice firmă de mediere a forţei de muncă trebuie să fie acreditată de către Ministerul Muncii, acreditare care presupune verificarea îndeplinirii unor condiţii pentru desfăşurarea acestui tip de activitate, o garanţie în plus pentru client.

- Verificaţi firma angajatoare din străinătate.

- Solicitaţi prezentarea contractului care conţine oferte ferme de locuri de muncă, încheiat cu persoane juridice, persoane fizice sau cu organizaţii patronale din străinătate.

- În final, incheiaţi un contract de mediere pentru orice ofertă de muncă prezentată, contract care nu trebuie să prevadă comisioane sau garanţii de la solicitanţii de locuri de muncă din străinătate, ci doar un tarif pentru prestarea serviciilor de mediere.
[ link extern ]
Multumesc .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Agentie de recrutare pentru austria si anglia SavaSorin SavaSorin Buna ziua! Imi puteti spune ce firma de recrutare functioneaza pe str. Stefan cel Mare la nr. 193 si daca este agreeata de Fortele de munca din Sibiu. (vezi toată discuția)
Bună ziua cum pot sa verific o firma de recrutare online că ... Talex9 Talex9 Bună ziua cum pot sa verific o firma de recrutare online că este în regulă? www.comdataromania.ro (vezi toată discuția)