Buna seara.
Sotia mea a fost concediata de la firma unde am lucrat impreuna,pe motiv ca eu am plecat la o firma concurenta.
Patronii au discutat cu ea si i-au spus ca renunta la post numai sa plece.
Sotia a semnat un preaviz pe care era notat de catre patroni ca renunta la post,si prin urmare trebuia ca actele sa fie inregistrate la itm,si gata urma sa primeasca ajutor de somaj .Dar astazi cand s-a prezentat sa-si ridice cartea de munca ,a constatat cu stupoare ca patronii s-au razgandit,si ca ,cm.a fost desfacut cu 155 lit b.
Dar i s-a spus ca s-a pierdut hartia din care reiese pt. ce i s-a desfacut cm.s-a precizat aceasta deoare-ce sotia a solicitat o copie a actului cu pricina.
Mentionez ca sotia a lucrat cele 15 zile si ca a primit suma de bani datorata de firma pe perioada lucrata curios este faptul ca s-a operat in cartea de munca,dar sotia nu a semnat nimic la itm.si nici actul cu pricina nu este.v-as ruga sa-mi spuneti ce este de facut in aceasta situatie,pt.ca sotia mea sa primeasca ajutorul de somaj pe care il merita .Va multumesc.
@ EugenA
inteleg ca la firma dvs. sunt multe nereguli.
pentru dvs,. cea mai mare problema momentan este ca ceea ce sustine firma, ca ati lipsit nemotivat de la lucru, este adevarat. dvs., ca salariat, trebuia sa va prezentati la serviciu.
cum v-au spus si consultantii de pe forum, mergeti cand ati fost invitat, dati nota explicativa, si, dupa ce veti primi decizia de concediere, dati-i in judecata.
trebuie sa fiti foarte atent sa va pastrati hartia prin care ati fost invitat la firma (nu cumva sa o lasati la ei cand veti avea intalnirea).
de asemenea, daca veti scrie o nota explicativa, sa cereti o copie dupa ea, cu nr. de inregistrare si semnatura cuiva din firma. Daca nu se poate face copie (poate nu exista xerox, sau orice alt motiv), scrieti ce aveti de spus in doua exemplare, si insistati sa va dea numar de inregistrare inainte sa le dati hartia sau sa semnati.
Fiti foarte atent ce semnati - cititi inainte.
In continutul notei explicative, sa scrieti tot ce ati scris si pe forum (ca vi s-au retinut bani, dar nu a fost platita banca, ca ati fost trimis acasa).
problema cu banca este si mai delicata.
in primul rand banca ar fi trebuit sa insiste la angajator cand a observat ca nu a fost executata poprirea de catre societate. dvs. nu aveti nici o vina, mai ales ca vi s-au retinut bani.
pentru retinerile ce v-au fost facute dar nu au ajuns la banca, puteti da in judecata firma pentru a obtine fie restituirea banilor catre dvs., sau plata lor catre banca, si despagubiri pentru orice pagube ati suferit din cauza neplatii catre banca a popririi.
@ Bodros Ghe.
din pacate, cred ca solutia este sa contestati in instanta decizia de desfacere a contractului sotiei.
solutia estegreoaie, dar altfel nu cred sa se poata face modificari in cartea de munca, pentru ca sotia sa beneficieze de somaj.
daca sotia nu a semnat o cerere de demisie sau de incetare contract cu acordul partilor (art. 55,b), incetarea cu 55 b este ilegala.
Trebuie si sa fiti siguri (poate sotia isi aminteste, daca nu are copii dupa actele pe care le-a semnat) ca ceea ce a semant (acel preaviz) nu a fost cumva o demisie, sau o incetare a contractului cu acordul amblor parti (chiar si formulata gramatical ca si "renuntare la post"). Avea data respectivul document? Ce titlu avea, ce continut? Daca acel document a fost de fapt o demisie, sansele de anulare in instanta a concedierii sunt mai mici.
Daca este clar ca acel document era un preaviz pentru restructurare/desfiintare post, aveti sanse bune sa obtineti anularea concedierii in instanta.
In aceste conditii, trebuie sa stabiliti data comunicarii "deciziei" de incetare a contractului de munca - banuiesc ca a fost ieri, cand sotia si-a ridicat cartea de munca. De atunci incepand aveti 30 de zile sa contestati decizia, la tribunalul de la domiciliul sotiei.
Prin contestatie se poate obtine anularea deciziei de incetare a contractului de munca in baza 55b. Astfel, sotia va redeveni angajata firmei, va primi salariile la zi, si acestia vor trebui sa refaca actele corect, daca vor sa o concedieze cu desfiintare de post.