avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Modificarea formei de salarizare in cadrul societatii ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Modificarea formei de salarizare in cadrul societatii si micsorarea salariilor

Societatea X are incheiat la nivel de unitate C.C.M. Avand in vedere actuala situatie economica, conducerea societatii doreste modificarea formei de salarizare - dupa timul lucrat, in acord, precum si diminuarea salariilor cu respectarea nivelului minim. Pentru punerea in practica a acestei hotarari, convoaca reprezentantii salariatilor la discutii ( in societate nu exista sindicat ) si incheie un act aditional la CCM urmand ca, ulterior sa incheie cate un act aditional la C.I.M. cu fiecare salariat.
Intrebari :
1. Credeti ca procedura este corecta ?
2. In cuprinsul actului aditional la CCM trebuie prevazut un termen limitat in timp in care se va aplica micsorarile de salarii ?
3. Daca dupa expirarea termenului prevazut, situatia economica ramane aceeasi, societatea poate prelungii perioada aplicarii hotararii de dimunare a salariilor ?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ovidiu Lucian Popescu , Alte profesii 18:10, 29 Mai 2009
oricum este legal...;) daca se incheie acte aditionale la CIM si angajatul este de acord, nu vad care este problema...:rolleyes:Daca nu-i convine poate sa plece, daca vrea sa ramana si accepta noul salariu, inseamna ca nu are o solutie mai buna.Astea's vremurile:wassat:
1. Este o procedura corecta care pune societatea la adapostul motivatiei deciziei sale, si este si legala.
2. Nu este necesara, daca se are in vedere micsoarea intregii grile de salarizare; ea va fi aplicabila pe intreaga valabilitate a CCM.
3. Dupa parerea mea este necesara si intocmirea de acte adtionale la CIM, care vor constitui o problema.

Eu in schimb, as emite o decizie prin care ca urmare a situatiei precare financiare a societati(obligatia legala a angajatorului de a face cunoscut situatia reala financiara), as decide plata salariilor se face in cuantuum de x%.
Nu e chiar asa simplu B-)
Prin CCM se stabileste de regula o grila de salarizare.
Salariatii nu sunt obligati sa fie de acord cu un salariu mai mic chiar daca reprezentantii lor vor fi de acord.
Nesepmnarea actelor aditionale de micsorare a salariului nu da dreptul angajatorului sa desfacta contractele de munca.
Dl Mihai sunteti consilier juridic si cu siguranata cunoasteti aceste lucruri.
Si cred ca angajatii pot ataca un CCM si chiar pe Reprezentantii lor daca decid sa statueze o astfel de micsorarea a salariilor.

Pentru vremuri mai grele exista solutia intreruperii temporare a activitatii care micsoreaza simtitor cheltuielile cu salariile cel putin pe primele 3 luni.
Cu siguranta puteti propune si alte solutii angajatorului dvs.

Si asa ca o mica ironie si glumitza, ma gandesc de ce vremurile grele se pun la socoteala numai pentru angajator? Ce-ar fi sa vrea si salariatii care traiesc vremuri grele sa spuna: uite dom'director, intelege-ma si pe mine, nu mai am mancare sa-mi iau la pachet si ca urmare nu pot sa muncesc [pentru tine decat 4 ore pe zi ca altfel lesin, dar tu intelege-ma si plateste-mi acelasi salariu chiar daca eu voi lucra pentru tine mai putin...
Din punct de vedere legal este corect , in cazul in care se incheie act aditional pentru fiecare salariat .
Ceste corect ca prin CCM se stabileste de regula grila de salarizare. Dmv cum ati proceda?....ati recurge la concedieri?...sau propuneti o solutie trecatoare avand in vedere perioada care o traversam?...
Personal , as opta pt miscorarea salariului si mentinerea tuturor angajatilor ... fiecare cunoastem ca orice firma trece prin criza....este un lucru foarte important ca se doreste sa se mentina toti angajatii.
Scaderea slariilor nu prea cred ca va doar ceva trecator si m-as mira ca angajatorul acela sa treaca asa usor la readucerea lor la acelasi nivel de dinainte de criza..

De ce nu somaj tehnic, pentru ca in dificultate se afla probabil datorita micsorarii nr de comenzi?

Sau schimbi programul de lucru din 3 schimburi intr-un singur schimb.

Diminuezi alte avantaje care nu sunt incluse in salariu (bonuri de masa, decontari telefon, transport, etc)

Nu mai acorzi prime.

dar daca ai salariati cu nivel slarial la salariul minim, lor ce le scazi?

Este imbucurator sa vrea sa mentina salariatii, inseamna ca gandeste strategic, de aceea sunt convinsa ca poate gasi si accepta si alte solutii.

Daca as fi angajat acolo, sa zicem, as accepta sa semnez un astfel de act doar daca el ar prevedea in acelasi document doua schimabari de salariu: una de la 1.06 sa zicem -micsoarae sal, si una de la 01/09 marire sal la nivelul initial.
Cred ca o astfel de propunere ar face mai usor de acceptat propunerea administratorului.
Ce zici? :)
Ultima modificare: Vineri, 29 Mai 2009
Gratiela Ratiu, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Diminuarea salariului prin acordul partilor Ionut B Ionut B In principiu, este valid actul aditional prin care se micsoreaza salariul de baza, sau se afla sub incidenta art. 38 - Codul Muncii? (vezi toată discuția)
Probleme -criza economica sperantaa sperantaa Buna ziua, as dori daca se poate un raspuns cat mai urgent de la o persoana calificata in legislatia muncii. Lucrez la o societate comerciala iar acum ... (vezi toată discuția)
Propunere modificare salariu corina_alice corina_alice Buna ziua, Angajatorul imi propune micsorarea semnificativa a salariului (50%) invocand dificultatile economice cu care se confrunta firma. Stiu ca nu se ... (vezi toată discuția)