Societatea X are incheiat la nivel de unitate C.C.M. Avand in vedere actuala situatie economica, conducerea societatii doreste modificarea formei de salarizare - dupa timul lucrat, in acord, precum si diminuarea salariilor cu respectarea nivelului minim. Pentru punerea in practica a acestei hotarari, convoaca reprezentantii salariatilor la discutii ( in societate nu exista sindicat ) si incheie un act aditional la CCM urmand ca, ulterior sa incheie cate un act aditional la C.I.M. cu fiecare salariat.
Intrebari :
1. Credeti ca procedura este corecta ?
2. In cuprinsul actului aditional la CCM trebuie prevazut un termen limitat in timp in care se va aplica micsorarile de salarii ?
3. Daca dupa expirarea termenului prevazut, situatia economica ramane aceeasi, societatea poate prelungii perioada aplicarii hotararii de dimunare a salariilor ?
Orice decizie ar lua “reprezentantii” salariatilor, daca nu poseda imputernicire din partea celorlalti salariati, ea nu le este opozabila, cel putin celor care nu au emis un astfel de document.
Gestionarea mai eficace a masei salariale (adica eficient si cu impact social pozitiv) se poate face intr-un mod mult mai inteligent si totodata trainic prin motivarea salariala in functie de performante, care la randul lor pot fi individuale sau de grup. Altfel spus, prin organizarea muncii in acord.
Aceasta presupune insa o abordare profesionista: salarizare variabila (evident cel putin salariul minim) in baza unor contracte incheiate la nivel individual (atata vreme cat nu exista organizatie sindicala), o normare foarte corecta si dorinta de a stabili relatii de parteneri intre parti (si nu de a inventa noi “smecherii” de furat caciula).