avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 821 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Drepturile si obligatiile jandarmilor
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Drepturile si obligatiile jandarmilor

Am fost la meciul de fotbal steaua - dinamo. vis-a-vis de hotelul marriot este un fast food si am zis ca sa intru si sa manac ceva (ajunsesem mai devreme) si m-am asezat la o masa afara. mai era destul lume care manca sau beau cate ceva asa ca era o atmosfera destinsa.la un moment dat pe lanaga tereasa au trecut 5 jandarmi care au tipat ceva de genul: "ba faceti liniste ca altfel va dau amenzi la toti!" (galagie era dar nu foarte multa. lumea vorbea mai tare pt ca era multa lume, muzica de la bar se auzea destul de tare..in sfarsit nu ceva sa deranjeze vecinii - care puteau fi deranjati de ex de sirenele masinilor de jandarmi care desi stateau pe loc aveau sirenele in functiune). Unul de langa masa mea a intrebat de ce sa ii dea amenda ca nu a facut nimic rau. Si atunci a pornit....jandarmii l-au luat pe sus pe asta "lasa ca vezi tu acum ce ai facut" si au incercat sa il scoata pe sus din terasa. prietenii lui (2) au incercat sa il "salveze" dar au fost luati in primire de restul jandarmilor......lucrurile s-au incins si s-a ajuns la imbranceli, injuraturi (de ambele parti). eu m-am retras intr-un colt al terasei si am inceput sa filmez (aveam o camera foto care poate filma) incidentele. am fost vazut de un jandarm, am primit un cot in gat (a venit prin spatele meu) si a incercat sa imi ia camera. dupa ce m-am dezmeticit..l-am intrebat de ce, ce am facut....etc. mi-a spus (vorba vine ca tipa la mine in timp ce tragea de hainele mele de parca eram un traficant de droguri) ca nu am voie sa filmez organele de ordine publica in timpul misiunii si ca sunt o sa imi iau amenda de o sa ma usture undeva daca am vrut sa ii filmez si ca imi confisca si aparatul. in final am scapat doar cu stergerea filmului din aparat si cu biletul de meci rupt de jandarm (inainte sa intru in stadion!!!) cu motivatia ca acolo fiind in imprejurimile stadionului si ca fiind pasibil de amenda (pe care el "binevoitor" nu mi-o mai da) nu mai am voie sa intru la meci.

Multumindu-va ca ati citit pana aici vin si va intreb:
1. este adevarata faza ca nu ai voie sa filmezi jandarmeria atunci cand sunt in misiune (din locuri publice) ??
2. imi pot confisca aparatul in conditiile acestea?
3. este normal sa nu mai pot intra pe stadion daca iau (teoretic) o amenda pe langa stadion (din diferite motive)?

PS: intrebarile nu se refera strict la stadion..se pot intampla astfel de lucruri si la concerte, spectacole, in piata, in parcuri.
1.Nu; dimpotriva actiunile organelor de ordine publica tocmai pentru natura publica a activitatii lor trebuie aduse in atentia publicului sau in orice caz finalitatea lor trebuie adusa la cunostiinta publica; daca vorbim de exemplu de activitati ale serviciilor secrete de informatii, operatiuni militare sau alte activitati pentru a caror reusita se cere confidentialitate in cursul desfasurarii lor registrul discutiei se poate schimba, insa si aici vorbim de drept la imagine care nu se confunda cu dreptul la libera exprimare din partea celui care ar dori sa publice imaginea.

2.Nu pot sa-ti confiste aparatul

3.In functie de prevederile din regulamentul de ordine interioara a F.C. Steaua s-ar putea cam orice dar nu cred ca se pune problema si cu atat mai putin in cazul tau.

Astia v-au maltratat, v-au incalcat n drepturi inerente fiintei umane, au abuzat de prerogativele de putere publica de care dispuneau. Pacat ca te-ai lasat intimidat si ai sters filmul. Era o proba consistenta la dosar. Oricum cu niste martori si banuiesc ca aveti de unde-i culege, cu niste certificate medico-legale daca vi le-ati facut, cu o casa de avocatura profesionista si cu niste eforturi financiare pe masura serviciului avocatial ii veti pune pe "baietii buni" cu botu pe labe.
Daca mai aveti si niste cunostinte in sistemul ticalosit procuroru face minuni atunci cand are dezlegare la facut minuni.
Bafta!
Am mai cautat incidente asemanatoare si am gasit destule. Problema peste tot (in cazurile in care au fost batuti oameni, fara insa sa primeasca amenzi) ca nu ii mai gasesti pe acesi "oameni" dupa cateva zile. Lucrurile se petrec de obicei foarte repede, nu ai timp sa te dezmeticesti, ei nu au insemne distinctive, nu au nume pe uniforma..practic nimic de care sa iti aduci aminte ulterior.

Pentru eliberarea unui certificat medical tb sa platesti parca 500.000. Un avocat bun ..nici nu vreau sa ma gandesc....o justitie corupta...enorm.

Nu poti da in judecata persoana care te-a agresat (daca nu reusesti cumva sa o identifici) ci doar jandarmeria. si daca castigi..asta e..pe ei prea putin ii intereseaza. jandarmul de rand nu va sti lucrul asta si va continua sa creeze "ordine".singurul avantaj ar fi ca s-ar crea un precedent pt alte cazuri. Eu as vrea ca totul sa fie ceva personal....ala care m-a agresat sa plateasca personal.....chestiile astea se afla mult mai repedede intre jandarmi decat un proces general si in final or sa se gandeasca de 2 ori inainte sa faca ceva, pentru ca vor sti ca pot fi trasi la raspundere.

La meciul cu Shelbourne am inteles din presa cum ca cei ce stateau la peluza II-a s-au batut intre ei, dar cautand cazuri asemanatoare cazului meu, am aflat adevarul: au fost incidente intre suporteri si jandarmi, din cauza retinerilor unor persoane inainte de intrarea in stadion si amendarea lor. Am discutat cu unul din ei care a luat 2 mil (pentru ca a interbat de ce trebuie sa arate buletinul cand intra pe stadion) si a trebuit sa semneze amenda (el era hotarat sa nu o semneze) pt ca a fost amenintat ca daca nu semneaza il "te rupem in doua cu bataia si iti mai dam si 5 milioane amenda sa te inveti minte, .........(o injuratura)". Presa a scris ca suporterii s-au batut intre ei pentru ca asa li s-a comunicat de la jandarmerie. No Comment!

Chestiile astea se intampla din cate am citit in ultimele zile la fiecare meci de fotbal pe majoritatea stadioanelor. Nu inteleg de ce nu se face nimic pentru oprirea lor (desi fara dovezi clare greu se poate face asta).

Stiu ca sunt unele cazuri in care acesti oameni care se duc pe stadioane fac si lucruri ilegale si tb pedepsiti pt asta......dar sa aplici un tratament dur pentru toti participantii "spectacolelor sportive" mi se pare absurd.

Imi pare rau pentru lungimea posturilor mele dar au fost multe de spus. Poate stie cineva unde gasesc in lege referirea la filmarea unitatilor speciale ca sa il pot invata sa stiu ce zic data viitoare.

PS: in timp ce scriam aceste randuri am primit un mail de la cineva care a filmat un incident asemanator(in aceeasi zi, chiar in fata hotelului marriot) si a spus ca o sa il puna pe net. O sa revin sa va comunic adresa exacta si sa imi spuneti ce se poate face.
Jandarmeria are dreptul de a legitima orice persoana ce solicita intrarea intr-un perimetru legal restrictionat-Stadionul-. Vezi art.27 alin.(2) lit.b din LEGEA nr.550 din 29 noiembrie 2004
privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române.

Persoana de care tu spuneai nu ar fi trebuit sa refuze prezentarea actului de identitate la fel cum fortele de ordine ale Jandarmeriei nu ar fi trebuit sa va amendeze pentru o simpla intrebare. Insa toti stim ce se intampla la portile Ghencei, precum si in cursul meciului. La intrare suporterii sunt ostili, in tribune se scandeaza lozinci rasiste, de multe ori suporterii se incaiera intre ei iar Jandarmeria se vede obligata sa intervina, din pacate regulat, iar regula asta ati creat-o voi cei de la peluza. Daca atmosfera ar fi una civilizata iti garantez eu ca interventiile in forta ale jandarmilor ar fi exceptii. Din contra voi ati creat toate conditiile pentru ca jandarmeria sa intervina de multe ori cu sau fara rost. De asta nici presa nu face mare tam-tam la un astfel de eveniment ce a cazut intr-un con de umbra. Baietii cu cagule au obsevat lucrul asta si de asta de multe ori isi aroga placerea de a mai umfla vreo cativa scandalagi.

Abuzurile de pe stadion sunt greu de probat tocmai datorita fenomenului de huliganism. Insa pot inceta daca aveti voi initiativa.

In orice caz, daca te vezi in stare, pe stadion sau in orice local public cand va mai iau in primire jandarmii citeaza-le aceeasi LEGE nr.550 din 29 noiembrie 2004
privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române ART. 27 alin.(2) lit.f.

Eu am sa-ti reproduc o parte din articol: alin.(1) In realizarea atributiilor ce ii revin, potrivit legii, personalul militar al Jandarmeriei Romane este investit cu exercitiul autoritatii publice.
(2) In exercitarea atributiilor ce ii revin, personalul prevazut la alin.(1) are urmatoarele drepturi si obligatii:
f) sa aplice masura ridicarii in vederea confiscarii obiectelor periculoase, substantelor sau armelor detinute fara drept sau care pot pune in pericol viata sau integritatea fizica a jandarmului sau a altor persoane, MASURA SI DESCRIEREA BUNURILOR RIDICATE FIND MENTIONATE IN PROCESUL-VERBAL DE CONSTATARE.

Aparatul de fotografiat, mobilul, camera de filmat ar putea intra la categoria "obiectelor periculoase" insa numai daca aveti intentia de a le folosi pe post de corpuri contondente pentru a pune in pericol viata sau integritatea fizica a jandarmului sau altor persoane, insa aceasta intentie trebuie descrisa in procesul-verbal de constare la rubrica "masura luata".

Cat priveste stergerea filmului, este impotant cine la sters. Daca l-ati sters voi e bun sters. Daca l-au sters jandarmii ar fi trebuit sa va confiste aparatul iar masura confiscarii si stergerii filmului ar fi trebuit decrisa prin lumina pericolului mai sus-amintit in procesul-verbal. O astfel de situatie desigur este aberanta.


Inteleg ca nu sunteti dispusi sa platiti onorarii babane si nici nu aveti cunostiinte in sistemul ticalosit. Totusi, daca va intereseaza, puteti solicita o audiere la Avocatul Poporului. Avocatul Poporului apara drepturile si libertatiile voastre cetatenesti de abuzurile si incalcarile autoritatiilor administrative., inclusiv de abuzurile Jandarmeriei Romane care este o componenta a Ministerului Administratiei si Internelor. Intrati pe www.avp.ro sau mergeti chiar la sediul Av pop de pe langa BNR. Nu stiu exact strada dar va descurcati voi. Ar fi bine sa aduceti cat mai multe probe, chiar inregistrarea aia de pe mail ca sa nu va faceti de ras. Mai e bine sa luati contactul cu Av pop incepand cu 1 septembrie cand vine lumea din vacanta. Este bine sa angrenati cat mai multe institutii publice si presa in ceea ce vreti sa demonstrati. Puteti incepe cu Av pop. Incercarea moarte n-are! Sincer, doar voi si citatul din lege nu veti face mare branza.


Cat priveste legea privind filmarea unitatilor speciale, nu stiu daca exista o asemenea reglementare unitara pentru un obiect cam accesoriu! In plus noi nu avem o lege a presei ca in orice alta tara civilizata! In concluzie legislatia e destul de disparata. Poate mai posteaza altii alte mesaje in ajutorul tau.
In schimb, eu iti spun ca atata timp cat esti intr-un spatiu public, fie el stadion, local public sau orice altceva poti filma, in principiu, orice se afla in raza respectivului spatiu public.
Daca vorbim de stadioane, stiti si voi ca au mai fost unele scandaluri prin presa legate de drepturi de televizare si meciuri la care televizarea era interzisa. Dar aici scopul filmarii meciului era punerea lui in comert. In cazul vostru scopul este uzul personal sau al apropiatilor vostri. Deci filmati ce vreti si cat vreti pe stadioane. Pentru ca traim intr-o asa-numita si dorita democratie transparenta legal nimeni nu va poate opri.

Bafta!
Multumesc pentru tot ajutorul acordat in aceasta problema. O sa imi printez tot ce mi-ai spus si sper ca data viitoare (daca o sa se mai intample asa ceva, sper sa nu) sa pot aduce si niste dovezi clare la ceea ce se intampla acolo.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda jandarmerie GeoRpT GeoRpT Buna ziua. Am fost aseara la meciul rapid steaua din cupa de unde am fost evacuati si dusi la sectia de politie. Acolo dupa ce am fost amprentati si ... (vezi toată discuția)
Interzicerea accesului pe stadion Blasim Blasim Dupa cum multi stiti, in acest moment exista la Steaua Bucuresti un conflict intre suporterii echipei si patronul George Becali. Acesta, pentru a scapa de ... (vezi toată discuția)
Dosar penal pentru materiale pirotehnice vlad93pk vlad93pk Sper ca am pus unde trebuie topicul. Nu am avut probleme cu legea si sper ca n-o sa am. Tot am cautat informatii despre acest subiect, dar tot nu m-am ... (vezi toată discuția)