avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Schimbarea incadrarii juridice a infractiunii de uz de ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Schimbarea incadrarii juridice a infractiunii de uz de fals in inscrisuri oficiale

Stimate doamne si domni avocati,

Supun expertizei dvs profesionale urmatoarea speta:

In anul 2006 o persoana preda fotografii si o suma de bani unei alte persoane care ii face promisiunea de obtinere a unei echivalari de studii - ceea ce obtine insa faptuitorul este de fapt o diploma de Bacalaureat - falsa.

O copie a cestei diplome este depusa de faptuitor in cadrul unui dosar de candidat pentru un concurs de incadrare in MApN. La verificarea efectuata de structura de resurse umane a unitatii respective reise ca diploma este falsa, moment in care candidatul isi retrage dosarul.

Pana aici totul clar - intentia faptuitorului de a obtine un post fara a avea pregatirea necesara este infractiune de uz de fals.

Fapuitorul este citat ulterior la politie, intai ca suspect apoi martor, colaboreaza, preda diploma in original de bunavoie si crede ca lucrurile s-au incheiat.

Gresit insa, in 2014!!!!!! primeste citatie la politie si i se aduce la cunostiinta ca a devenit invinuit, apoi inculpat in acelasi dosar - de data asta pentru "complicitate la fals in inscrisuri oficiale". Si imediat o alta adresa cum ca fapta de uz de fals a fost prescrisa datorita timpului trecut - logic - termenul de prescriptie fiind de 5 ani.

Pe un post asemanator, un domn avocat spunea ca aceasta fapta nu poate fi privita ca si complicitate din urmatoarele motive: Presupunand ca ar fi inmanat poza falsificatorului, tot nu este complicitate.
,,Complice este persoana care, cu intenţie, înlesneşte sau ajută în orice mod la săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală. Este de asemenea complice persoana care promite, înainte sau în timpul săvârşirii faptei, că va tăinui bunurile provenite din aceasta sau că va favoriza pe făptuitor, chiar dacă după săvârşirea faptei promisiunea nu este îndeplinită."
Faptul ca a inmanat poza lui (poza care nu este falsa) falsificatorului nu este un ajutor sau o inlesnire, in intelesul textului de mai sus, deoarece falsul propriu zis a fost savarsit de vanzatorul diplomei, de unul singur.".

Credeti ca in aceasta situatie judecatoria va admite schimbarea incadrarii juridice a faptei? Ce credeti ca poate fi facut in aparare?

Ce parere aveti?
Ultima modificare: Luni, 10 Noiembrie 2014
adrianpopescu77, utilizator
Cel mai recent răspuns: adrianpopescu77 , utilizator 14:40, 11 Noiembrie 2014
Daca s-a prescris care mai este problema?
Va multumesc de raspuns. Pai asta stiam si eu ca s-a prescris infractiunea de uz de fals...dar ce facem cu cea de complicitate? Nu am gasit nicaieri prescriptia pt complicitate...se poate repune pe rol noul dosar?
Prescriptia opereaza indiferent daca este vorba de autor, complice sau instigator.

Nu aveti ce sa gasiti ca nu exista deosebire juridica sub aspectul prescriptiei raspunderii penale.
Domnule Lascoschi, va multumesc pentru raspunsul promt si amabilitate. Nu mai stiu ce sa cred referitor la acest procuror, de ce a mai facut toate acetse citatii si incercare de schimbare a incadrarii juridice daca fapta a fost in 2006 si e deja prescrisa de 3 ani...m-am gandit ca e prea simplu sa fie doar atat, fapta prescrisa si gata, final de stress.
Daca fapta este prescrisa nu conteaza ca este complicitate.

Alte discuții în legătură

Uz de fals sca baloisibaloi sca baloisibaloi Rog colegii cu experienta in penal sa comenteze urmatoarea speta: Un individ cumpara o diploma de liceu de la un falsificator de astfel de înscrisuri fără ... (vezi toată discuția)
Inselaciunea - prescriere kong_master13 kong_master13 Buna,doresc o lamurire,in 2009 decembrie politia spune ca am savarsit o fapta de inselaciune cu fals si uz de fals si fals privind identitatea,desi aceasta ... (vezi toată discuția)
Constatare prescriptie . panteraadi panteraadi Buna seara ...Plangere penala formulata pt. un presupus fals, invocat de partea vatamata cu privire la un act emis de o primarie in anul 1998 .Organului de ... (vezi toată discuția)