avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... constatare prescriptie .
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

constatare prescriptie .

Buna seara ...Plangere penala formulata pt. un presupus fals, invocat de partea vatamata cu privire la un act emis de o primarie in anul 1998 .Organului de cercetare penala[politia] i s-a adus la cunostiinta ca partea vatamata nu a formulat plangere prealabila la 2 luni de la cunoasterea faptuitorului si ca fapta sesizata in plangerea penala nu exista, dar si in ipoteza in care ar exista a intervenit prescriptia conform art.121c.p.intrucat actul contestat este emis in 1998, acum 13 ani .Organul de cercetare penala sustine ca daca falsul exista si partea vatamata nu a contestat in nici un fel pana in prezent acel act,nu conteaza pt dansul ca presupusul fals[fapta] s-a prescris .Ce este de facut intr-o asemenea situatie in care organul de cercetare penala se preface ca nu cunoaste prevederile Codului penal ?#-oMultumesc .
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 03:41, 13 Mai 2011
daca sunteti persoana incriminata drept faptuitor, nu prea aveti ce face................ puteti sugera organului de cercetare penala, care sunt prevederile codului penal si mai ales cele cu privire la curgerea termenului prescriptiei extinctive...... atunci cand va mai cheama la audieri, daca acest lucru nu s-a prescris inca ................X-(
Nu era nevoie de plangerea prealabila , fiindca infractiunile de fals nu se pedepsesc la plangerea prealabila .
Nu este vorba despre prescriptia extinctiva ci despre prescriptia raspunderii penale.
Politistul avea dreptate in privinta raspunderii penale a faptuitorului, fapta este prescrisa , daca nu cumva partea vatamata a facut anumite demersuri intre timp pentru a incerca tragerea la raspundere a faptuitorului , si care ar fi putut sa conduca la intreruperea prescriptiei.
Eu consider ca daca termenul de prescriptie a fost trecut nu o data ci de 2 ori si jumatate am ce sa ii fac politistului si anume reclamatie la seful ierarhic superior pt nerespectarea codului penal ,iar din punctul meu de vedere si procurorul care a inregistrat plangerea si i-a dat nr unic trebuia sa constate prescriptia si sa dea din start ordonanta de NUP .:)
"Partea vatamata " nu a facut din 1998 pana in prezent nici un fel de demers care sa conduca la intreruperea cursului prescriptiei .
Este vorba de o acuzatie numai pentru fals sau si pentru uz de fals ?

Alte discuții în legătură

Retragere plangere penala emil51 emil51 Ma intereseaza daca se poate sa retrag o plangere penala, pe care am facut-o si care se afla la organele de politie in cercetare.Multumesc! (vezi toată discuția)
Prescriptia raspunderii penale ContSters126925 ContSters126925 in cazul in care parchetul spune ca a intervenit prescriptia raspunderii penale, mai stabileste existenta faptei, respectiv a vinovatiei? desi nu fac ... (vezi toată discuția)
Schimbarea incadrarii juridice a infractiunii de uz de fals in inscrisuri oficiale adrianpopescu77 adrianpopescu77 Stimate doamne si domni avocati, Supun expertizei dvs profesionale urmatoarea speta: In anul 2006 o persoana preda fotografii si o suma de bani unei alte ... (vezi toată discuția)