avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vanzare cu rezerva uzufructului viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vanzare cu rezerva uzufructului viager

ce trebuie sa fac dupa divort, fara copii, ca sa pot beneficia de pe urma unui imobil pe care l-am cumparat de la parintii sotului in 2011, pe baza de contract v/c cu rezerva uzufructului viager? Cum se procedeaza in aceasta situatie, trebuie sa actionez in instanta, atata timp cat personal am investit in imobil sume mari (am renovat integral casa) pe care le pot justifica? Am inteles ca un partaj dureaza mult si este costisitor, dar pot obtine ceva? Dupa divort mai pot locui in acel imobil? Socrii mei pot sa ma evacueze pe considerentul ca nu le mai sunt nora?
Nu puteti locui acolo fara acceptul fostilor soctii si nu pt ca nu le mai sunteti nora, ci pt ca au uzufruct viager.
faceti partaj cu sotul si cereti sulta. Ati putea astepta pana dupa decesul socrilor ca sa partajati apartamentul integral, acum aveti de partajat ce aveti, numai nuda proprietate.
Daca aveti dovezi privind imbunatatirile, aveti sanse cu siguranta. Depinde de imbunatatiri, de dovezi.
Aveti sanse si la imobil, dar depinde daca exista o dovada a platii pretului sau daca a fost o donatie deghizata, cand a fost facut contractul, cine apare in contract... unde ati stat atatia ani etc.
Socrii mei sau mutat dupa nunta in alta casa proprie, ne-au lasat noua ap (deplorabil) cu promisiunea ca ne fac acte, cand au bani. Noi locuim in ap din 2008, toamna, si de atunci am inceput renovarea, cu credite, iar in 2011, am vandut o proprietate (detinuta de inainte de casatorie), cu banii rezultati am platiti toate actele necesare,vanzarea(o suma minima legala), cadastru, la notar, si am investiti in locuinta (izolatie, termopane, a.c, centrala, mobila, etc).
Greseala mea a fost ca la notar, cand, soacra mea s-a razgandit, si a dorit vanzarea doar cu clauza, a motivat ca vrea intretinere la domiciliu si tot ce tine de inmormantare crestineasca, am acceptat, cu buna credinta, si am semnat, si am dat amandoi o declaratie la notar ca nu avem pretentii la cealalta casa a lor, tot la cererea ei.
Cum casnicia mea nu mai poate functiona, si cum in tot acest timp primeam reprosuri ca nu-i fac nepoti, si nu din culpa mea, am dat divort.
Cu riscul de a ramane pe drumuri, daca legea e de partea socrilor din cauza acestei clauze, ma intreb daca constiinta le va fi mai usoara si pot dormii linistiti, stiind ca absolut totul a fost facut cu banii mei.
Eu pot dovedi cu acte tot ce spun, am contractul de v/c al proprietatii mele, depozitele bancare, facturi, chitante, si poate voi recupera ceva.

Dumnezeu e mare!

Daca nu aveti dreptul de a locui va poate evacua.
Dreptul la imbunatatiri in bani il aveti dar depinde si cum este redactat contractul.

Veti avea un drept de proprietate cu dreptul de a locui in imobil dupa decesul lor.
Ultima modificare: Duminică, 16 Noiembrie 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Incercati o solutie pe calea medierii. N-o sa va para rau. Daca aveti comunicare cu partile si nu este o stare conflictuala majora, se poate incheia un accord de mediere (contract) care apoi sa fie validat de catre instanta de juecata competenta si asa va puteti recupera cheltuielile. Sunt sanse pe aceasta cale. Incercati. Mult success.

Alte discuții în legătură

Uzulfruct viager nenea toto nenea toto Nepotul nu vrea sa-i las mostenire o parte din imobilul in care locuieste, pe care eu l-am dobandit cu fratele meu, prin mostenire de la mama noastra ,el vrea ... (vezi toată discuția)
Partaj imobil artnunti artnunti un imobil dobandit in timpul casatoriei la vanzarea caruia fostii proprietari au pastrat rezerva uzufructului viager de a locui in imobil pana la deces,poate ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager Liliana80 Liliana80 Buna ziua Am o întrebare legata de locuința , dacă mama mea deține uzufruc ul viager pana la deces , acel drept prin decesul ei îmi revine mie s au ... (vezi toată discuția)