avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 382 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vanzare cu rezerva uzufructului viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vanzare cu rezerva uzufructului viager

ce trebuie sa fac dupa divort, fara copii, ca sa pot beneficia de pe urma unui imobil pe care l-am cumparat de la parintii sotului in 2011, pe baza de contract v/c cu rezerva uzufructului viager? Cum se procedeaza in aceasta situatie, trebuie sa actionez in instanta, atata timp cat personal am investit in imobil sume mari (am renovat integral casa) pe care le pot justifica? Am inteles ca un partaj dureaza mult si este costisitor, dar pot obtine ceva? Dupa divort mai pot locui in acel imobil? Socrii mei pot sa ma evacueze pe considerentul ca nu le mai sunt nora?
Sunt de acord ca trebuie sa incercati intai amiabil; negociati, discutati, insa va sfatuiesc sa faceti asta intr-un cadru oficial, nu singuri. E nevoie de un cadru in care partile sa nu scoata emotiile la iveala, ci ratiunea. Asta se poate face cu avocat, mediator, cu nasul de cununie, in functie de parti si preferintele lor.
Nu am inteles pana la urma daca este contract de intretinere sau de uzufruct. Nu am inteles daca s-au platit banii. Ce au facut socrii cu ei... etc.
Dumneavoastra detineti nuda proprietate.


Dreptul de uzufruct apartine fostilor socri ai dumneavoastra.

Asadar, uzufructul reprezinta un dezmembramant al dreptului de proprietate, drept real principal ,esentialmente derivat, temporar, instituit asupra unui bun imobil .(
dreptul de proprietate este "golit" de o parte din atributele sale, cel al posesiei( jus possidendi )si cel al folosinte ( jus fruendi ).


Dumneavoastra detineti nuda proprietate.

Nuda proprietate poate fi transmisa catre o terta persoana interesata.

Dreptul de uzufruct instituit trebuie respectat.

Prin urmare, dumneavoastra nu trebuie sa aduceti atingere exercitiului liber si nestingherit al acestui drept.


Dreptul de uzufruct este un drept cesibil, insa inceteaza la data decesului titularilor sai.


Dumneavoastra nu aveti dreptul de a locui efectiv in imobil.( exista posibilitatea de a locui in imobil cu acordul uzufructuarilor ).


Dupa decesul uzufructuarilor , dreptul de proprietate devine deplin.

( se poate proceda la imparteala bunului comun , cu mentiunea ca niciunul dintre codevalmasi nu detine nicio cota-parte ideala , abstracta , matematica din dreptul de proprietate).


Imparteala poate imbraca forma atriburii, in sarcina dumneavoastra putand fi instituita obligatia de a plati o sulta, o suma de bani cu titlu de despagubire.


Succes.







~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzulfruct viager nenea toto nenea toto Nepotul nu vrea sa-i las mostenire o parte din imobilul in care locuieste, pe care eu l-am dobandit cu fratele meu, prin mostenire de la mama noastra ,el vrea ... (vezi toată discuția)
Partaj imobil artnunti artnunti un imobil dobandit in timpul casatoriei la vanzarea caruia fostii proprietari au pastrat rezerva uzufructului viager de a locui in imobil pana la deces,poate ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager Liliana80 Liliana80 Buna ziua Am o întrebare legata de locuința , dacă mama mea deține uzufruc ul viager pana la deces , acel drept prin decesul ei îmi revine mie s au ... (vezi toată discuția)