avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Drepturi gr. a II -a de munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Drepturi gr. a II -a de munca

Am depus o cerere pentru calcularea drepturilor aferente grupei a a II-a de munca si mi s-a spus ca nu se dau retroactiv banii decat pentru un an de zile. Mentionez ca am iesit la pensie in 2004. Stie cineva daca este legal sau daca ar trebui sa-mi dea retroactiv de la intrarea in vigoare a legii? Multumesc!

Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 15:46, 11 Noiembrie 2014
Daca ati depus o adeverinta (emisa cu respectarea modelului din anexa 14 la Normele de aplicare a Legii pensiilor publice, aprobate prin HG nr. 257/ 2011 cu modificarile si completarile ulterioare) din care sa rezulte incadrarea in grupa de munca pentru o anumita perioada de timp, drepturile suplimentare se vor calcula incepand cu data depunerii/ inregistrarii - nr./ data, de la Casa judeteana de pensii.
Daca ati cerut recalcularea pensiei, cu drepturile cuvenite pentru grupa de munca, in urma unei hotarari judecatoresti, atunci drepturile suplimentare le veti primi incepand cu data mentionata in hotararea judecatoreasca.
Legea 263/2010

ART. 107
(1) In situatia in care, ulterior stabilirii si/sau platii drepturilor de pensie, se constata diferente intre sumele stabilite si/sau platite si cele legal cuvenite, casa teritoriala de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala opereaza, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificarile ce se impun, prin decizie de revizuire.
(2) Sumele rezultate in urma aplicarii prevederilor alin. (1) se acorda sau se recupereaza, dupa caz, in cadrul termenului general de prescriptie, calculat de la data constatarii diferentelor.

Termenul general de prescriptie este de 3 ani.

Depinde de:
-Grupa a fost trecuta in carnetul de munca
-Cand ati depus adeverinta(ziua,luna si anul).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie de pensionare ghiocelioana ghiocelioana Tatăl meu a fost pensionat pentru muncă depusă si limită de vîrstă prin decizia CJP din 05.11.2010. Prin decizie,nu i-a fost luată în consideratie ... (vezi toată discuția)
Termen de prescriptie Statescu Statescu Buna seara! Am iesit la pensie ( limita de varsta ) incepand cu 19.07.2013. Desi am inceput cu mult inainte de aceasta data sa adun toate actele necesare, ... (vezi toată discuția)
Adeverinta grupa munca Simona222 Simona222 In luna aprilie 2012 am depus la Casa locala de pensii Adeverinta din care rezulta activitatea desfasurata in grupa 2 munca. Cererea a fost admisa, drepturile ... (vezi toată discuția)