avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Plata amenzii in 48h scade sansele contestatiei ?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Plata amenzii in 48h scade sansele contestatiei ?

Am semnat (in dubii) sa iau PV si am plecat cuminte..

Eu am realizat abia dupa ca masina de politie care m-a oprit era parcata perpendicular pe drumul pe care circulam, in curba, intre noi fiind si un pod cu grilaje si nu imi amintesc sa fi avut montat aparatul radar care se vede de obicei prin parbriz destul de usor.. dar in urma unde m-au luat ca abia coborasem serpentinele si nu era nici o alta masia de politie. as fi vazut-o.

Citesc atent PV:

Este precizata de 2 ori in PV zona : km 165 si 300m. Din asta inteleg ca am fost inregistrat de cei care m-au si oprit :| (este indicator km 165 in apropiere, am verificat)

Ma gandesc sa platesc amenda in mai putin de 48h (in cel mai rau caz sa nu vina dublu dupa), dupa care sa o contest solicitand proba video (care sunt ff curios sa o vad).
Deci:
Credeti ca plata amenzii, semnarea procesului verbal si bara din dreptul alineatului "alte mentiuni" imi scad din start sansele ? (subinteles ca, da, asta a platit nu a comentat deci si-a asumat vina!) Maine expira 48h

amenda gen: musca fraieru e singur nu are martori e strain in zona poate o platesteX-(
Cel mai recent răspuns: mikrron , utilizator 21:45, 12 Noiembrie 2014
Nu. Altele sunt criteriile in verificarea legalitatii si temeiniciei unui proces verbal.
S-ar pute sa fie nul.

Pentru a putea stabili daca un proces verbal intruneste sau nu motive de legalitate, trebuie sa avem in vedere urmatoarele:


Art. 16 din Ordonanta nr. 2/2001:

Procesul-verbal de constatare a contraventiei va cuprinde in mod obligatoriu:
-data si locul unde este incheiat;
- numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator;
- datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupatia si locul de munca ale contravenientului;
- descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei si locului in care a fost savarsita, precum si aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite;
- indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia;
- indicarea societatii de asigurari, in situatia in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie;
- posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, daca acesta prevede o asemenea posibilitate;
- termenul de exercitare a caii de atac si organul la care se depune plangerea

In momentul incheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat sa aduca la cunostinta contravenientului dreptul de a face obiectiuni cu privire la continutul actului de constatare. Obiectiunile sunt consemnate distinct in procesul-verbal la rubrica "Alte mentiuni", sub sanctiunea nulitatii procesului-verbal.



Ultima modificare: Miercuri, 12 Noiembrie 2014
av_silvia_margineanu, utilizator
...are rost sa ma leg de faptul ca au gresit o litera la nume sau ca e scrisa localitatea X dar eu nu am trecut prin ea (nici nu e in drum) , doar ce urmam sa tranzitez primul sat ce apartine de aceasta comuna ?.

intreb pentru ca au oprit alta masina ce venea din localitatea care imi e scrisa mie pe pe PV si prin care nu am trecut daca au vazut ceva pe drum, apoi s-au apucat iar sa scrie la PV...

nu vreau sa par carcotas si ..multumesc pentru rapuns :)
Ultima modificare: Miercuri, 12 Noiembrie 2014
mikrron, utilizator
Buna dimineata,
Plata amenzii ( jumatate) in termen de 48 de ore nu inlatura posibilitatea ca impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii sa faceti plangere in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii acestuia.
De asemenea nu micsoreaza posibilitatea de a avea castig de cauza.
Nu cred ca o litera scrisa eronat este un motiv de nulitate a pv.
multumesc pentru raspunsuri, am platit amenda in alt oras si cand vin din delegatie voi trimite contstatia solicitand proba video. am sa va tin la curent in caz ca sunt si altii in aceeasi situatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie amenda radar cfs cfs Va salut, Zilele trecute am fost oprit de un echipaj de Politie intr-o comuna de langa Bucuresti pentru depasirea vitezei legale in localitate (75 km/h fata ... (vezi toată discuția)
Retinere permis pentru depasirea vitezei daniz daniz Am fost surprins de un radar care era in mers pe un DN cu viteza de 117 km/h, pe motiv ca drumul era in lucru si era limita 50, problema este ca era un ... (vezi toată discuția)
lipsa din pv a ocupatiei ... Alexandru Machedon Alexandru Machedon Buna ziua, Lipsa din pv incheiat de politistul local a ocupatiei si locului de munca conform cu articolul de mai jos poate fi invocat in instanta ca fiind ... (vezi toată discuția)