avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident bizar - Culpa comuna ?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident bizar - Culpa comuna ?

Buna ziua,

incerc sa va descriu cat mai exact accidentul pe care l-am avut in urma cu 4 ore.
Ajuns intr-o intersectie dirijata dintre un drum cu sens unic(DRUM CU PRI) si unul cu circulatie in ambele sensuri (INDICATOARE DE STOP), eu circuland pe drumul fara prioritate am oprit la stop. Au trecut cateva mesini pe drumul cu sens unic din dreapta spre stanga. Ultimul a fost un Alfa Romeo. Dupa ce a trecut Alfa Romeo, masinile care veneau din dreapta au oprit deoarece aveau o trecere de pietoni si un pieton se angajase in traversare. Eu am inceput sa trec prin intersectie, intersectand practic drumul cu sens unic. Cam pe la mijlocul intersectiei am fost izbit din stanga de acea masina Alfa Romeo care inceput sa faca manevra de mers inapoi.
La politie s-a constatat Culpa Comuna. Conducatorul auto Alfa Rome, neasigurare la mersul inapoi(doar amenda), iar eu neacordare de prioritate (Suspendare permis 2 luni de zile, amenda, puncte).

Momentan sunt confuz si nu sunt de acord cu cele constatate. Eu m-am asigurat atat in stanga cat si in dreapta. La momentul cand m-am uitat in stanga, am vazut Alfa Romeo trecut de intersectie si oprit, deoarece era coloana de masini. Dupa ce m-am asigurat si dreapta si am inceput sa trec intersectia, moment in care el a intrat in masarier si m-a lovit.
Pagubele mele sunt destul de mari, plus permisul suspendat.
Va cer sfatul pentru a merge mai departe.
1. Sa contest decizia politiei ?
2. In caz de culpa comuna RCA-ul acopera daunele ?

Va multumesc anticipat,
Vasile M.
Cel mai recent răspuns: MIHAI GRIGORE , Avocat 14:05, 14 Iulie 2009
Subsectiunea 6: Reguli referitoare la manevre CODUL RUTIER
Art. 54
(1) Conducatorul de vehicul care executa o manevra de schimbare a directiei de mers, de iesire dintr-un rand de vehicule stationate sau de intrare intr-un asemenea rand, de trecere pe o alta banda de circulatie sau de virare spre dreapta ori spre stanga sau care urmeaza sa efectueze ointoarcere ori sa mearga cu spatele este obligat sa semnalizeze din timp si sa se asigure ca o poate face fara sa perturbe circulatia sau sa puna in pericol siguranta celorlalti participanti la trafic.

(2) Semnalizarea schimbarii directiei de mers trebuie sa fie mentinuta peintreaga durata
a manevrei.

Daca va este de ajutor,puteti aprecia singur.
In privinta culpei comune, se plateste 1/2 din dauna provocata celuilalt participant.
Puteti contesta procesul verbal, dar sansele de izbanda, dupa parerea mea, sunt minime.
Normal ca trebuie sa il contestati.Si in cazul unei plangeri contraventionale se poate face o expertiza auto si va stabili expertul in ce conditii s-a produs accidentul.
westdesign a scris:


Pagubele mele sunt destul de mari, plus permisul suspendat.


Inteleg ca ai vrut sa mergi inainte si te-a lovit in lateral,nu? Daca spui ca pagubele sunt mari inseamna ca avea viteza destul de mare , asta inseamna ca mergea de cativa metri cand te-a lovit si aveai timp sa-l vezi.
Sincer nu cred ca ai sanse de castig.
Doresc sa multumesc tuturor celor care mi-au raspuns.
Totodata, va doresc sa nu fiti niciodata in situatia mea deoarece 100 % ati pati la fel, sunt sigur...
.....................................................................................................................................................................
Dl. Iobajr, pagubele mele au fost insemnate, fata de cealalta masina, deoarece m-a lovit exact in mijloc lateral, in bara de sustinere, distrugand astfel usa si aripa spate. Si alte elemente au fost avariate cum stalp, prag. Viteza a avut cred ca a avut timp sa prinda viteza ca doar a accelerat cat incape fara sa se uite in spate, dealtfel Alfa Romeo are acest neajuns ca nu vezi apropae deloc in spate.
Ma rog asta e..
.....................................................................................................................................................................
In fine, culpa a fost comuna. Eu am tras niste concluzii am invatat si din acest caz cate ceva. Asiguratorii platesc 50 - 50, iar eu, cu examenul luat, azi dupa orele 18.00 pot sa-mi ridic permisul.

Numai bine,
V.
Ultima modificare: Marți, 14 Iulie 2009
westdesign, utilizator

Alte discuții în legătură

Accident pe linie tramvai costi84 costi84 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru urmatoarea situatie:astazi, mergand pe un drum cu 2 benzi pe sens, la mijloc linie de tramvai in ambele ... (vezi toată discuția)
Accident în intersecție cu linie continuă: am virat doar după ce m-am asigurat, dar am fost lovit de o dubă venită din spate. este sau nu culpă comună? andras csilla andras csilla buna seara am o intrebare, am avut un accident in mai, la o intersectie, unde eu viram spre stanga. Am semnalizat din timp ce inseamna ca aproximativ de la o ... (vezi toată discuția)
Accident auto. declarata vinovata pe nedrept IrinaN IrinaN Buna dimineata. Numele meu este Irina, si va cer sfatul in legatura cu deciziile si actiunile pe care ar trebui sa le urmez pentru a mi se face ... (vezi toată discuția)