avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Tichete de cresa
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Tichete de cresa

Se pot acorda tichete de cresa unui copil de 2 ani si 3 luni in conditiile in care mama naste cel de-al doilea copil va beneficia de concediu de maternitate (1 an) + indemnizatia aferenta?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:27, 14 Noiembrie 2014
Potrivit prevederilor legale, tichetele de cresa se pot acorda numai angajatilor care au copii cu varste cuprinse intre 0-3 ani, dar care nu beneficiaza de concediul si de indemnizatia acordate pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap.

Detalii :
www.avocatnet.ro/content/art...
Mi se pare ciudata formularea intrucat tichetele de cresa sunt pentru un copil iar indemnizatia de nastere este pentru altul. Seamana cu alocatia pentru gemeni care a fost reglementata ulterior.
Sunt de acord cu dvs. ca textul de lege este neclar. Totusi incercati sa depuneti o astfel de solicitare la angajator.

Normele de aplicare a Legii nr. 193/2006
7.1. Tichetele de cresa se distribuie salariatilor sau, dupa caz, angajatilor, lunar, pentru fiecare dintre copiii lor naturali, inclusiv pentru fiecare copil adoptat, incredintat in vederea adoptiei sau dat in plasament, precum si pentru cei carora li s-a instituit tutela, cu exceptia celor dati in plasament la asistentul maternal profesionist si a celor pentru care s-a dispus masura plasamentului de urgenta, pe baza urmatoarelor documente:
a) cerere pentru acordarea tichetului de cresa;
b) actul doveditor eliberat de cresa sau, dupa caz, unitatea educationala la care este inscris copilul;
c) declaratie pe propria raspundere ca celalalt parinte sau, dupa caz, tutorele nu beneficiaza de tichete de cresa;
d) declaratie pe propria raspundere ca celalalt parinte nu beneficiaza de concediul si indemnizatia care se acorda pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv de pana la 3 ani, in cazul copilului cu handicap, potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, cu modificarile si completarile ulterioare;
e) livretul de familie eliberat potrivit Hotararii Guvernului nr. 495/1997 privind continutul, eliberarea si actualizarea livretului de familie, cu modificarile ulterioare. In situatia in care nu a fost eliberat livretul de familie, cererea va fi insotita de copia certificatului de nastere al copilului sau a extrasului de nastere. In cazul in care s-a prezentat extrasul de nastere, beneficiarul tichetelor de cresa are obligatia ca in termen de 30 de zile de la eliberarea certificatului de nastere sa depuna copia acestuia la angajator;
f) alte documente solicitate de angajator, dupa caz, potrivit regulamentului intern prevazut la pct. 9.1.

Normele de aplicare a Legii nr. 193/2006
9.1. Angajatorul impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau cu reprezentantii salariatilor, dupa caz, vor stabili prin Regulamentul intern de acordare a tichetelor de cresa si a tichetelor cadou prevederi referitoare la:
a) stabilirea concreta a activitatilor, destinatiilor si evenimentelor care se incadreaza in cheltuielile sociale, pentru care se vor acorda salariatilor tichete cadou si tichete de cresa si care vor face obiectul contractelor comerciale de prestari de servicii cu unitatile emitente de tichete de cresa si de tichete cadou;
b) unitatea emitenta a tichetelor de cresa cu care vor contracta prestarea serviciilor corespunzatoare si a tichetelor cadou in cazul cheltuielilor sociale;
c) unitatile emitente de tichete de cresa cu care vor contracta prestarea serviciilor corespunzatoare, in cazul in care copiii salariatilor sunt inscrisi la crese care au incheiate contracte comerciale de prestari de servicii cu unitati emitente diferite, tinand seama de prevederile art. 10 alin. (1) si (2) din Legea nr. 193/2006, cu modificarile ulterioare. In acest caz are prioritate prevederea art. 10 alin. (1) din Legea nr. 193/2006, cu modificarile ulterioare, respectiv cresa la care este inscris copilul salariatului;
d) valoarea lunara a tichetelor cadou;
e) valoarea lunara a tichetelor de cresa in limita valorii nominale prevazute la art. 7 alin. (1) din Legea nr. 193/2006, cu modificarile ulterioare, si data la care se distribuie salariatilor;
f) criteriile de selectie privind stabilirea salariatilor care primesc tichete cadou si/sau tichete de cresa, tinand seama de conditiile concrete de lucru in care isi desfasoara activitatea unele categorii de salariati, de prioritatile socioprofesionale si de alte elemente specifice activitatii;
g) documentatia pe care trebuie sa o prezinte salariatul angajatorului in vederea acordarii de tichete de cresa;
h) criterii si perioade pentru care salariatii nu primesc tichete cadou si tichete de cresa;
i) criterii de stabilire a unitatii emitente cu care vor contracta achizitionarea tichetelor cadou si/sau a tichetelor de cresa.
...
Ultima modificare: Joi, 13 Noiembrie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Din articolul:
"d) declaratie pe propria raspundere ca celalalt parinte nu beneficiaza de concediul si indemnizatia care se acorda pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani..."
cred ca totusi se refera la acel copil pentru care se solicita tichete de cresa.
Oricum, parerile sunt impartite.
Voi solicita un raspuns din partea Directiei de Asistenta Comunitara.
Multumesc.
1. Pe perioada cat sunteti in concediu crestere copil pentru al doilea copil (CCC2) dvs. sunteti tot salariata acelui angajator dar aveti contractul individual de munca (CIM) suspendat adica nu prestati activitate si nu primiti salariu.

2. De aceea eu cred ca puteti primi tichete de cresa doar pentru primul copil, nu si pentru cel pentru care sunteti in CCC2.

3. Interpretarea unei dispozitii legale trebuie facuta in sensul aplicarii ei si nu al inlaturarii aplicarii ei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tichete cadou calytul calytul Un salariat care se afla in concediu medical de 2 luni de zile mai poate primi tichete cadou?unde scrie?Daca acesta nu a fost la munca ci in concediu medical (vezi toată discuția)
Tichete cadou in cm ContSters305618 ContSters305618 Un angajat in concediu medical are dreptul la tichete cadou? (vezi toată discuția)
Tichete de cresa Eladaela Eladaela Cui si in ce conditii se acorda tichetele de cresa? (vezi toată discuția)