avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita pentru taxa de despagubire neplatita
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita pentru taxa de despagubire neplatita

Buna ziua.

in primavara acestui an, sotia mea s-a dus la ANAF pentru a-si plati taxele, ocazie cu care a aflat ca are o amenda neplatita pentru lipsa rovinieta. I s-a spus ca amenda se refera la anul 2011.

A platit amenda si si-a imaginat ca totul e ok.

Acum 1 saptamana insa primim in cutia de scrisori documentatia unei executari silite, continand executarea, hotararea instantei (!!) si procesul verbal din 2011, comunicandu-ne ca daca nu platim in 1 (una) zi, vom fi executati silit. Dar atentie, comunicarea era antedatata cu peste 1 luna fata de momentul primirii!!

Am sunat la executor si am aflat ca nu conteaza ca am platit amenda, executarea fiind pentru ca n-am platit o taxa de despagubire de 28 euro.

Mentionez ca in nici un moment, din 2011 si pana astazi, nu ni s-a comunicat ca avem vreun proces verbal incheiat, vreo amenda, sau vreo taxa de despagubire de platit. Nu ne-a vizitat nimeni, nu am gasit nimic in cutia de scrisori. Avem acces in cladire monitorizat si in cel mai rau caz curierul putea lasa acte la portar.
In nici un moment nu ni s-a comunicat ca exista vreun proces pe rol si nici ca vom fi executati.

Am studiat problema si am gasit multe discutii, luari de pozitie ale unor avocati fata de acest abuz si am inteles ca prevederea cu taxa de despagubire a fost abrogata acum 2 ani tocmai in urma protestelor si contestatiilor.

Ni s-a spus ca putem face contestatie, dar cum sa facem contestatie cand noi gasim comunicarea in cutia de scrisori la peste 1 luna de cand a fost facuta!?

Am comunicat domnilor executori ca nu suntem de acord cu acest procedeu pe care il consideram abuziv si vom incerca sa-l atacam si ni s-a raspuns ion doi peri ca executarea merge mai departe.

Ce putem face? Multumim!
Cel mai recent răspuns: briadc , utilizator 15:38, 16 Iulie 2015
Cum ati primit hartiile de la executor ? In plic sau simpla comunicare/notificare ?
Vreo stampila rotunda, de posta cu data lizibila apropiata de cea a primirii nu vedeti ?
Am primit in plic. Data postei de pe plic precede data aparitiei in cutia de scrisori cu exact 23 de zile.

Mentionez ca nici postarita nu stie cum a ajuns in cutia de scrisori, nefiind adusa de ea.
Ultima modificare: Joi, 13 Noiembrie 2014
LucaMoise, utilizator
Inteleg din cele comunicate ca plicul in cauza nu s-a trimis cu posta, cel mai probabil v-a fost livrat personal, de cineva de la biroul executorului judecatoresc (vreun angajat).
Termenul de contestatie este de 15 zile de la momentul primirii ... insa nu vad cum puteti demonstra (inafara declaratiei verbale) ca l-ati primit abia acum ...
Spuneati in postarea anterioara ceva de data postei ... o fi fost introdus gresit in alta cutie postala, iar vecinul in cauza abia acum l-a "returnat" adevaratului destinatar.
Taxa de 28 de euro reprezinta contravaloarea rovinietei pe un an. Au mai primit si altii, pe langa amenda si aceasta penalizare. Chestia este ca daca nu reusiti sa faceti ceva cu contestarea termenului de comunicare, va trebui sa o platiti.
O spicuire dintr-o stire televizata din 11 August 2014 (legata de tariful de despagubire, eliminat dupa iulie 2012) :

"Tariful de despagubire cerut de CNADNR are un termen de prescriere de 3 ani, asa ca multi soferi abia urmeaza sa primeasca somatiile.

Adrian Cuculis, avocat: "Cand se implineste a 36-a luna, atunci cu o zi, doua, trei inainte se depune cererea de executare silita si va merge in cascada: ce s-a primit in octombrie 2011 va incepe executarea in octombrie 2014. De la inceputul anului 2014 si pana la zi sunt in jur de 10 mii de executari silite conduse in toata tara, vis-a-vis de recuperarea tarifului de despagubire."

CNADNR nu a rapuns la solicitarea de a explica acest val de plangeri.

Adrian Cuculis, avocat: "Constitutia Romaniei prevede in articolul 15 ca se va aplica cu prioritate legea mai favorabila, iar in 2014 legea mai favorabila chair pentru acea amenda luata in 2011 este, evident, modificarea din 2012 care abroga acel tarif de despagubire. Trebuie sa aiba mare grija, fiindca va avea doar un termen de doar 5 zile sa conteste actele de executare implicit procesul verbal de cheltuieli si aici trebuie sa spunem ca pentru un tarif de despagubire de 28 de euro va achita un onorariu de executor de 500 de euro." "

[ link extern ]

@LucaMoise :
Prescriptia nu este implinita ?

Alte discuții în legătură

penalizare compania de autostrazi executare slx slx buna ziua, am primit un plic de la tribunal in legatura cu executare silita pentru neplata tarifului de penalizare pt rovinieta, situatia descrisa si ... (vezi toată discuția)
Executare silita-28 euro despagubire cnadnr andreiion88 andreiion88 Buna seara, In anul 2011 am primit 2 amenzi din partea cNADNR pentru ca am circulat in 2 zile consecutive peDN6 fara a avea rovinieta. Eu atunci am platit ... (vezi toată discuția)
Cine raspunde? dogarudobra dogarudobra sora mea a dat masina proprietate baiatului ei care a circulat fara rovinieta a primit in 2011, 3 amenzi pe care sora mea le-a platit in 2013 acum ... (vezi toată discuția)