avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Autorizatie pentru comercializare bauturi alcoolice, ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Autorizatie pentru comercializare bauturi alcoolice, tutun si cafea online

Buna ziua. Doresc sa deschid un magazin online in lunile urmatoare, care va comercializa printre altele si bauturi alcoolice, produse tutun si cafea.

Am inteles ca trebuie autorizatie pentru aceste trei tipuri de produse (cafea, bauturi alcoolice si tutun), dar nu am gasit care este cuantumul taxei cerute pentru fiecare autorizatie de comercializare pe an. Produsele nu ar fi importate, ar fi cumparate de la distribuitori din Romania.

Stie cineva cat ar fi taxa respectiva si daca se aplica si la magazinele online?

Va multumesc,
Alexandru
Cel mai recent răspuns: Tadrian82 , utilizator 00:06, 5 Septembrie 2023
Nu este nicio taxa.
va ganditi cumva la accize?
Iulian Manea, multumesc pentru raspuns.

MarianBratu
Nu la accize ma gandeam. Cautand cu Google, am gasit ceva despre O.U.G. nr. 50/1998 modificată şi completată de Legea nr. 148/1999, despre o autorizatie pentru comercializare alcool/tutun/cafea. Articolul care mentiona autorizatia si legea respectiva mentiona o taxa pentru fiecare din cele trei tipuri de produse:

Taxele de autorizare sunt menţionate în anexa nr. 16 la O.U.G. nr. 50/1998.

Taxele se plătesc în două tranşe egale, astfel:

- prima tranşă, în cuantum de 50% din valoarea totală prevăzută în anexa nr. 16 la O.U.G. nr. 50/1998 înainte de emiterea autorizaţiei;

- a doua tranşă, în termen de 6 luni de la data emiterii autorizaţiei.


Daca cautati in google "taxa comercializare alcool", articolul respectiv este la primul rezultat, pe siteul unui avocat.

N-am prea gasit informatii despre taxa respectiva in alte parti, asa ca nu sunt sigur ca exista, sau ca n-a fost scoasa intre timp.
Pe cdep.ro (site-ul camerel deputatilor) este un repertoriu legislativ unde se poate verifica ce legi sunt abrogate sau nu (pe langa alte informatii). Daca cauti OUG-ul care te intereseaza sunt scrise niste chestii pe care eu personal nu prea le inteleg.

1. In vigoare: temporar (de obicei aici gaseam da pentru cele in vigoare sau nu pt cele abrogate)
2. OUG acesta modifica un alt OUG care a fost abrogat --- presupun ca daca a fost abrogat primul OUG asta nu mai are ce modifica si se abroga si el

Eu as zice ca nu mai este valabila dar asigura-te. Oricum ca idee eu unul nu stiu de vreo astfel de taxa si ma gandesc ca as fi vazut la vreo firma pana acum ceva de reinnoire.

Oricum OUG acesta este in legatura cu accizele si alte taxe indirecte dar in momentul de fata accizele sunt reglementate de Codul Fiscal care a aparut in 2003.

Ai mai jos un copy/paste dupa starea OUG-ului


ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr.50 din 14 decembrie 1998
pentru modificarea şi completarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.82/1997 privind regimul accizelor şi al altor impozite indirecte

Identificare act:

Numar/data: Ordonanţă de Urgenţă nr.50 din 14 decembrie 1998
Emitent: Guvern
Aprobata prin: L. nr.148/1999 Procesul legislativ la:
- Camera Deputatilor: P.L. nr. 418/1998
- Senat: P.L. nr. L389/1998
Încadrare: act normativ
Cu functie: de modificare
În vigoare: temporar
Publicare: M.Of. nr. 489/18 dec. 1998
Functie activa:

Abrogă: H.G. nr.588/1998 privind instituirea regimului de supraveghere fiscală a producţiei interne, importului, circulaţiei şi comercializării alcoolului şi a băuturilor alcoolice
Modifică: O.U.G. nr.82/1997 privind regimul accizelor şi al altor taxe indirecte (abrogata prin O.G. nr.27/2000)
Functie pasiva:

Referită de: O. nr.53/1999 al ministrului finanţelor privind aprobarea soluţiilor pentru aplicarea unitară a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.50/1998 şi ale Ordonanţei Guvernului nr.1/1999
Aprobată: L. nr.148/1999 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.50/1998 pentru modificarea şi completarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.82/1997 privind regimul accizelor şi al altor impozite indirecte
MarianBratu, multumesc frumos pentru raspuns.

Alte discuții în legătură

Vanzare tuica, legal! Andrei_C Andrei_C Buna seara, vreau sa vand tuica cu acte in regula, ma poate lamurii cineva cum pot obtine timbrele pentru aceasta(produc tuica)? Multumesc frumos! (vezi toată discuția)
Accizarea tutunului produs in tara in cazul in care se doreste comercializarea sub forma de tutun vrac, ambalat la diferite gramaje. Conrad Conrad Nu reusesc sub nici o forma sa obtin informatii exacte in legatura cu accizarea tutunului. Situatia este urmatoarea: Producatorul X are o productie de x ... (vezi toată discuția)
De ce anume are nevoie o firma pentru a functiona? alex921 alex921 Salutare.Tocmai am depus actele pentru deschiderea unei firme dar nu stiu ce trebuie sa fac in continuare pentru a putea fi in legalitate.Am inteles ca este ... (vezi toată discuția)