avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 287 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Amenzile - procentuale sau sume fixe?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Amenzile - procentuale sau sume fixe?

Buna ziua,

Sunt PFA de curand si am o intrebare: cum se stabilesc amenzile in cazul unui control? Sunt niste sume fixe stabilite prin lege? Exista si amenzi procentuale (aplicate la valoarea facturilor)?

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 14:36, 16 Noiembrie 2014
Amenzile sunt stabilite in sume fixe, cuantumul acestora aviind un minim si un maxim.
Sa va explic exact cum stau lucrurile: la finalul actiunii organul de control intocmeste un act (un proces verbal), unde, daca e cazul, se stabileste o amenda in valoare de X lei. Mai departe sunt doua situatii:
-o situatie este aceea cand intr-un termen (de obicei 48 de ore) se poate achita jumatate din minimul amenzii si cu asta s-a terminat. Exemplu: ati fost amendata cu 1000 de lei, dar minimul si maximul prevazut de legiuitor este de la 100 la 5000 de lei. Achitati in 48 de ore 50 de lei.
-alta situatie este aceea in care legiuitorul mentioneaza expres ca nu se poate plati jumatate din minim, adica ati fost amendata cu 1000 de lei, apai 1000 platiti.
Toate cele ce v-am spus (si mai sunt!) trebuie sa fie trecute in procesul verbal, altfel existand posibilitatea ca actul de control sa fie la randul lui ,,controlat" de instanta si sa fie declarat nul.
Ce v-am spus eu aici sunt chestii general valabile, dar o opinie pertinenta o poate emite doar un avocat care are in fata toate datele, inclusiv procesul verbal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cuantum amenda in 48h georgemgarjoaba georgemgarjoaba Pe Legea 10 a calitatii am fost amendat conform art.36 b (amenda intre 5000 si 10000 lei). Mi s-a aplicat 6000 lei, spunandu-mi-se ca pot plati in 48 de ore ... (vezi toată discuția)
Amenda redusa cu 50% in 48 ore mik_zoltan mik_zoltan Stiu ca in majoritatea cazurilor cand cineva este amendat se poate plati 50% din amenda in termen de 48 ore. Dar am citit ceva ce spune ceva ... (vezi toată discuția)
Cum pot solutiona o amenda imputata de anaf, desi a fost achitata? ContentWriter ContentWriter Buna seara, Reprezint un SRL. In luna august, societatea a fost amendata de Politia Romana pentru nerespectarea prevederilor legii 333/2003 privind paza ... (vezi toată discuția)