avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Liberare conditionata pentru infractiunea de talharie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Liberare conditionata pentru infractiunea de talharie

As dori sa stiu daca se poate o persoana care a fost condamnata la 10 ani de detentie pentru talharie si are facuti 3 ani si 6 luni ar putea cere eliberare conditionata avand si castig ca a iesit la munca si nu are nici un raport. Va rog sami raspundeti cat de curand posibil ca sa stiu mai departe ce raspuns pot sa dau.
Cati ani are condamnatul?
Are 24 de ani
Si de ce este importanta varsta adica daca ar avea mai mult i sar acorda eliberarea conditionata??? Eu am auzit pe cineva spunand ca daca are si copii ii se aproba eliberarea conditionata dar io nu cred ca e posibil ca ce treaba are copii ci , condamnatul . Multumesc mult pentr raspuns


Interventie moderator: daca doriti sa adaugati la mesaj va rog sa folositi butonul Editare, inlauntrul celor 30 de minute care permit acest lucru. Multumesc pentru intelegere
Ultima modificare: Marți, 18 Noiembrie 2014
Ceausescu Liliana - Birou de Mediator, Mediator
Varsta conta.

Nu iese la varsta lui.
Poi exista lege separat pentru cei de 25-30ani si cei 40-50ani de ce? Se spune tot prin.legile astea care sunnt valabile doar pentru anumite persoane ca la o treime din pedeapsa poti cere eliberare conditionata.
Liberarea condiționată se poate acorda în condițiile legii, după executarea unei fracții d pedeapsă de 2/3 , ținându-se seama și de zilele în care s-a prestat muncă în penitenciar.
Vârsta celui condamnat contează sub aspectul fracșiei de pedeapsă necesară pentru a putea avea loc libberarea condiționată, și se referă la persoanele care ua împlinit vârsta de 60 de ani, dar aici nu este cazul.
Consultați Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor
Art. 95.Persoana condamnată poate fi liberată condiţionat înainte de executarea în întregime a pedepsei privative de libertate, dacă îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 99 sau, după caz, la art. 100 din Codul penal.

Partea din durata pedepsei care este considerată ca executată pe baza muncii prestate şi/sau a instruirii şcolare şi formării profesionale

Art. 96.
(1) Pedeapsa care este considerată ca executată pe baza muncii prestate sau a instruirii şcolare şi formării profesionale, în vederea acordării liberării condiţionate, se calculează după cum urmează:

a) în cazul în care se prestează o muncă remunerată, se consideră 5 zile executate pentru 4 zile de muncă;

b) în cazul în care se prestează o muncă neremunerată, se consideră 4 zile executate pentru 3 zile de muncă;

c) în cazul în care munca este prestată pe timpul nopţii, se consideră 3 zile executate pentru două nopţi de muncă;

d) în cazul participării la cursurile de şcolarizare pentru formele de învăţământ general obligatoriu, se consideră 30 de zile executate pentru absolvirea unui an şcolar;

e) în cazul participării la cursurile de calificare ori recalificare profesională, se consideră 20 de zile executate pentru absolvirea unui curs de calificare ori recalificare profesională;

f) în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate, se consideră 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare ştiinţifică sau invenţie şi inovaţie brevetate.

(2) Reducerea fracţiunii de pedeapsă care este considerată ca executată pe baza muncii prestate sau a instruirii şcolare şi formării profesionale nu poate fi revocată.

Procedura de acordare a liberării condiţionate

Art. 97.
(1) Liberarea condiţionată se acordă potrivit procedurii prevăzute în Codul de procedură penală, la cererea persoanei condamnate sau la propunerea comisiei pentru liberare condiţionată.
Art. 100 NCP:
Condiţiile liberării condiţionate în cazul pedepsei închisorii
(1) Liberarea condiţionată în cazul închisorii poate fi dispusă, dacă:
a) cel condamnat a executat cel puţin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani, sau cel puţin trei pătrimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 20 de ani, în cazul închisorii mai mari de 10 ani;
b) cel condamnat se află în executarea pedepsei în regim semideschis sau deschis;
c) cel condamnat a îndeplinit integral obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească;
d) instanţa are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate.

(2) În cazul condamnatului care a împlinit vârsta de 60 de ani, se poate dispune liberarea condiţionată, după executarea efectivă a jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii ce nu depăşeşte 10 ani, sau a cel puţin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de 10 ani, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în alin. (1) lit. b)-d).
(3) În calculul fracţiunilor de pedeapsă prevăzute în alin. (1) se ţine seama de partea din durata pedepsei ce poate fi considerată, potrivit legii, ca executată pe baza muncii prestate. În acest caz, liberarea condiţionată nu poate fi dispusă înainte de executarea efectivă a cel puţin jumătate din durata pedepsei închisorii, când aceasta nu depăşeşte 10 ani, şi a cel puţin două treimi, când pedeapsa este mai mare de 10 ani.
(4) În calculul fracţiunilor de pedeapsă prevăzute în alin. (2) se ţine seama de partea din durata pedepsei ce poate fi considerată, potrivit legii, ca executată pe baza muncii prestate. În acest caz, liberarea condiţionată nu poate fi dispusă înainte de executarea efectivă a cel puţin o treime din durata pedepsei închisorii, când aceasta nu depăşeşte 10 ani, şi a cel puţin jumătate, când pedeapsa este mai mare de 10 ani.
(5) Este obligatorie prezentarea motivelor de fapt ce au determinat acordarea liberării condiţionate şi atenţionarea condamnatului asupra conduitei sale viitoare şi a consecinţelor la care se expune, dacă va mai comite infracţiuni sau nu va respecta măsurile de supraveghere ori nu va executa obligaţiile ce îi revin pe durata termenului de supraveghere.
(6) Intervalul cuprins între data liberării condiţionate şi data împlinirii duratei pedepsei constituie termen de supraveghere pentru condamnat.

Alte discuții în legătură

Liberare conditionata danad1nu danad1nu Buna ziua.Daca are o pedeapsa de 3 ani de executat si munceste,la cat timp poate sa faca cererea de liberare conditionata? (vezi toată discuția)
Se poate elibera mai devreme? mantaandreea mantaandreea Sotul meu are de executat 2 ani de inchisoare pentru ultraj.Executarea a inceput-o din 25 noiembrie 2011.As vrea sa stiu cand pot sa-i angajez un avocat care ... (vezi toată discuția)
Cat inseamna 3 ani de inchisoare Ali1992 Ali1992 Un prieten a primit o pedeapsa de 3 ani de inchisoare cu executare in conditii de penitenciar in urma unui accident de masina soldat cu 2 morti. Intrebarea mea ... (vezi toată discuția)