avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 717 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Modificare program de lucru
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Modificare program de lucru

Sunt angajat cu CIM. Durata muncii 8 ore /zi.Programul de munca nu este mentionat in CIM , ci doar faptul ca "Programul de munca se poate modifica in conditiile regulamentului intern/contractului colectiv de munca aplicabil.
Mentionez ca in regulamentul intern nu este mentionat nimic legat de acest aspect iar CCM nu mai exista.
In fisa postului se precizeaza f clar ca programul de munca este
" IN TURE"[/b
.
Modificarea programului de lucru din unul in ture intr-unul cu interval orar fix pentru toata saptamana se poate face de catre angajator fara acordul meu ?
Multumesc
Ultima modificare: Marți, 18 Noiembrie 2014
radu alexandru 40, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:55, 18 Noiembrie 2014
In c.i.m., cum aveti prevazut programul?
am scris in intrebare, in CIM nu este mentionat nimic legat de program ci apare doar mentiunea ca " programul de lucru se poate modifica in conditiile regulamentului intern/ CCM". In fisa postuui este prevazut in mod expres ca programul de lucru este in ture..Eu am acceptat contractul tocmai ca era vorba de un program in ture.
Nu am fost informat decat verbal de schimbarea de program : " de maine programul tau este fix intre orele 9-17..."
Intrebarea este daca angajatorul poate modifica unilateral programul de munca intr-unul fix in fiecare zi daca el este prevazut in mod expres in fisa postului ca fiind in ture. si de asemenea daca poate face acest lucru fara o informare prealabila si in scris
Multumesc
Ultima modificare: Marți, 18 Noiembrie 2014
radu alexandru 40, utilizator
Conform art.117 C.mun., programul de muncă şi modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunoştinţă salariaţilor şi sunt afişate la sediul angajatorului.

Prin urmare, in privinta stabilirii programului de munca si a modului de repartizare a acestuia pe zile angajatorul nu are decat obligatia de a aduce aceste chestiuni la cunostinta salariatilor si de le afisa la sediul angajatorului.

In situatia in care repartizarea timpului de munca era mentionata in c.i.m., atunci modificarea acesteia necesita incheierea unui act aditional la c.i.m.
Multumesc pentru raspuns. Dar daca in Fisa Postului e mentionat expres ca programul de munca este "in ture" o eventuala modificare a acestuia nu ar trebuie agreata si de mine? Si , pe de alta parte, neinformarea angajatului de schimbarea programului nu da dreptul acestuia de a se adresa instantei pentru prejudiciile suferite (si dovedite , desigur) conform art 19 din CM?
Potrivit dispozitiilor art. 40 alin. (1) lit. a) din Codul muncii, angajatorul are dreptul sa stabileasca organizarea si functionarea unitatii, iar potrivit lit.c angajatorul are dreptul sa stabileasca atributiile corespunzatoare pentru fiecare salariat, in conditiile legii si/sau in conditiile contractului colectiv de munca aplicabil, incheiat la nivel national, la nivel de ramura de activitate sau de grup de unitati.

Asadar, modificarea fisei postului nu constituie o modificare unilaterala a felului muncii salariatului, pentru care este nevoie de acordul salariatului, intrucat angajatorul poate adopta acele masuri organizatorice pe care le considera eficiente pentru desfasurarea in bune conditii a activitatii sale, avand dreptul de a stabili organizarea si functionarea unitatii, potrivit art.40 alin. (1) lit.a) din Codul muncii, precum si posibilitatea de a stabili atributii corespunzatoare pentru fiecare salariat, conform alin. 1) lit. b) al aceluiasi articol.
Insa, angajatorul nu poate modifica atributiile prevazute in fisa postului de o maniera in care acestea sa nu mai corespunda functiei in care este incadrat salariatul ci unei alte functii sau meserii de acelasi nivel de pregatire sau de un nivel de pregatire inferior ori superior.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program de lucru zxz19 zxz19 buna ziua este corect daca completez astfel CIM in ceea ce priveste durata muncii? (la repartizarea programului sa trec 8 ore zi sau doar ore zi?) H. ... (vezi toată discuția)
Modificare program de lucru cdn2828 cdn2828 Buna ziua! Sunt angajat in sistemul privat pe un post care necesita studii superioare, am semnat Fisa Postului pentru un alt post (care necesita studii ... (vezi toată discuția)
Contract individual de munca si regulament intern DoamnaS DoamnaS Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine cu urmatoarea situatie: la intoarcerea din CCC, am convenit cu societatea la care lucrez sa ma angajez la o alta ... (vezi toată discuția)