avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 831 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort cu minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort cu minor

As dori sa va relatez o situatie complicata in care se afla o ruda de-a mea si as dori sa stiu cum este mai bine sa procedeze pentru introducerea actiunii de divort. Verisoara mea are acum un copil de 1 an si 7 luni si a renuntat la serviciu pentru a pleca la tara impreuna cu sotul ei, unde locuiesc impreuna cu familia lui, iar el este cel care beneficiaza de indemnizatia pentru cresterea copilului (pana la 2 ani), din dorinta acestuia. Ea detine o garsoniera proprietate personala, unde are toate conditiile decente de a-si creste copilul dar conditia care i s-a pus la incheierea casatoriei este sa locuiasca la tara. Mentionez ca nu se intelege deloc cu parintii lui care o acuza tot timpul ca nu e in stare sa faca nimic, el este violent, uneori bruscheaza si copilul si au un butic la tara unde isi petrece majoritatea timpului si nu se implica mai deloc in cresterea copilului. Ea este acum angajata pe magazinul respectiv, dar nu are nici un drept, nu a iesit din curtea respectiva cu lunile (si nu dispune de conditii proprii de crestere a copilului acolo, nu au nici apa curenta, ci doar o fantana) si sotul ei interzice orice vizite din partea rudelor ei. Familia ei ii poate acorda sprijin in cresterea copilului si pot avea grija de el, pentru ca ea sa-si ia un serviciu. Poate sa i se incredinteze copilul pe perioada divortului, pentru ca banuiesc ca va dura mult? Poate mama parasi domiciliul actual, fara stirea sotului, impreuna cu copilul, sau fara, pentru ca numai asa ar putea scapa de acolo si ar putea intoduce actiunea de divort. Iar daca ar pleca fara copil, nu i-ar mai da voie sa-l vada, pentru ca mereu ii zic sa plece, ca nu este buna de nimic. Iar daca pleaca cu el, nu se stie de ce sunt in stare, pentru ca toti sunt foarte violenti. Sotul i-a spus ca daca pleaca cu copilul o omoara.
multumesc mult!

Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 13:48, 1 Iunie 2009
Poate pleca linistita cu copilul, si poate promova actiune de divort.
Pe cale de ordonanta presedintiala, poate solicita, pana la solutionarea divortului, incredintarea minorului si obligarea paratului la intretinerea acestuia.(art.613 ind.2 C.pr.civ.)
Va trebui sa ceara ajutorul autoritatilor locale si a celor din localitatea unde se va refugia, e important sa ceara protectia acestora. Cea mai grea problema a sa reuseasca sa ia o decizie curajoasa si sa hotarasca , in cunostinta de cauza, ce doreste ea. Ar fi indicat ca dvs sa gasiti pe internet niste organizatii non profit care au ca obiect de activitate ajutorul femeilor abuzate, pentru a primi suport material si moral.
Sa plece linistita sisa nu se teama de el.Pentru asta exista politie, unde se poate duce oricand, chiar si acm daca este abuzata- lovita, sa depuna plangere impotriva lui.Copilul cu siguranta ii va fi incredintat ei, iar el va fi obligat la pensie de intretinere
Nu vad nici un motiv ca mama sa mai ramana in aceasta atmosfera familiala tensionanta, existand , constant , amenintari , acte de violenta , disensiuni.

Aceasta poate parasi oricand actuala resedinta, intrucat plecarea acesteia , impreuna cu minorului , e una justificata.
Poate cere sprijinul Politiei in acest sens , daca amenintarea e una permanenta , sau se ajunge la privare de liberatate.
Exista, de asemenea , centre privind violenta domestica , acestea pot reprezenta o solutie temporara
Iar daca traiul cu aceasta persoana , nicidecum , nu poate duce catre un bun sfarsit ,solutia e divortul.
Pana la desfacerea casatoriei prin divort , printr-o hotarare judecatoreasca irevocabila , instanta de judecata are posibilitatea de a lua masuri vremelnice , temporare , pe calea ordonantei presedintiale - ca masura speciala, cu privire la incredintarea copiilor minori .

Aveti toate atuurile ca minorii sa fie incredintati dumneavoastra.Asa incat , recomand , ca motive in desfacerea casatoriei , sa invocati culpa exclusiva a sotului , care a condus la degradarea raporturilor de familie , si sa va continuati , intr-un mod armonios , linistit , viata.

Succes.;)

eu v-as sfatui ca initial sa introduceti actiunea de divort, ulterior urmand sa parasiti sdomiciliul conjugal . de asemenea daca sotul mai are iesiri viloente , puteti face plangere la politie in termen de doua luni de la "eveniment ", aceasta planegere putand constitui o proba in motivarea si sustinerea cererii de divort.
aceasta plangere poate fi retrasa ulterior, fara a fi necesara tragerea la raspundere a sotului daca sotia nu doreste acest lucru.

incredintarea minorului se poate cere pe calea ordonantei presedintiale , dupa introducerea cererii de divort.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incredintare minor kosmin_ionut kosmin_ionut Am un copil dar nu sunt casatorit cu mama lui.Copilul e trecut pe numele meu .daca ea pleaca din casa tot cu copil fara sa imi zica nimica pot face reclamatie ... (vezi toată discuția)
Violenta,divort,copil Costin85 Costin85 Buna ziua!Vreau sa ma ajutati va rog si pe mine cu parerile dumneavoastra.Am o sora care isi duce cu umilinta zilele langa sotul sau !Acesta a urmat o cale ... (vezi toată discuția)
Am nevoie de ajutor cu privire la divort mary23 mary23 sunt casatorita de 3 ani , avem impreuna un baietel de 3 anisori , sotul meu este foarte violent ,vorbeste urat cu mine de fata cu copilul ,nu am mai suportat ... (vezi toată discuția)