avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 391 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... poluari accidentale
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

poluari accidentale

am si eu o nelamurire: in cazul unei poluari accidentale ( sol,apa etc.) se face vreo inregistrare si cercetare privind evenimentul? si daca da, cine o face (cercetarea)?
exista vreo lege care spune ce se intampla in cazul unei poluari accidentale?
Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 18:57, 20 Noiembrie 2014
Legea ssm nr. 319/ 2006 mentioneaza:
-Art. 29 (1) Cercetarea evenimentelor este obligatorie şi se efectuează după cum urmează:
a) de către angajator, în cazul evenimentelor care au produs incapacitate temporară de muncă;
b) de către inspectoratele teritoriale de muncă, în cazul evenimentelor care au produs invaliditate evidentă sau confirmată, deces, accidente colective, incidente periculoase, în
cazul evenimentelor care au produs incapacitate temporară de muncă lucrătorilor la angajatorii persoane fizice, precum şi în situaţiile cu persoane date dispărute;
c) de către Inspecţia Muncii, în cazul accidentelor colective, generate de unele evenimente deosebite, precum avariile sau exploziile.
d) de către autorităţile de sănătate publică teritoriale, respectiv a municipiului Bucureşti, în cazul suspiciunilor de boală profesională şi a bolilor legate de profesiune.
(2) Rezultatul cercetării evenimentului se va consemna într-un proces-verbal.
-Art.5 În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următorul înţeles:
f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune.
-Art.27 (1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art.5 lit.f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de
incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
Cazul prezentat de dvs. se incadreaza la incident periculos - poluare accidentala produsa ca urmare a unei avarii si/ sau explozii inregistrate la un loc de munca/ post de lucru/ intreprindere, etc.
Evenimentul produs se comunica la institutiile prevazute la art.27 si se cerceteaza de catre angajator (prin numirea unei comisii, prin decizie interna, scrisa) si dupa caz, de catre institutiile mentionate la art. 29.
Incidentele periculoase se inregistreaza conform prevederilor din anexei 16 la Normele metodologice de aplicare a Legii ssm nr. 319/ 2006, aprobate prin HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare.
Din punctual de vedere al legii 319/2006 daca poluarea se incadreaza in definitia incidentului periculos evenimentul tr comunicat la ITM care va efectua cercetarea.
Art. 5. lit. o) incident periculos - evenimentul identificabil, cum ar fi explozia, incendiul, avaria, accidentul tehnic, emisiile majore de noxe, rezultat din disfunctionalitatea unei activitati sau a unui echipament de munca sau/si din comportamentul neadecvat al factorului uman care nu a afectat lucratorii, dar ar fi fost posibil sa aiba asemenea urmari si/sau a cauzat ori ar fi fost posibil sa produca pagube materiale;


De asemenea din punctual de vedere al protectiei mediului, agenţia judeţeană pentru protecţia mediului este autoritatea competentă pentru stabilirea şi luarea măsurilor preventive şi reparatorii, precum şi pentru evaluarea caracterului semnificativ al prejudiciului asupra mediului, operatorul economic avand obligatia sa informeze agentia de poluarea accidentala produsa

ART. 7 din Legea nr. 278/2013 privind emisiile industriale
În cazul oricărui incident sau accident care afectează mediul în mod semnificativ, fără a aduce atingere prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 68/2007 privind răspunderea de mediu cu referire la prevenirea şi repararea prejudiciului asupra mediului, aprobată prin Legea nr. 19/2008, cu modificările şi completările ulterioare, operatorul are următoarele obligaţii:
a) să informeze imediat autoritatea competentă pentru protecţia mediului şi autoritatea competentă pentru inspecţie şi control la nivel local;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident de muncă Marius Baraboi Marius Baraboi Dacă am fost muşcat de un câine în timpul exercitării profesiei, şofer distribuitor, cum se traduce acest incident ? Ce pot face în continuare legal ??? (vezi toată discuția)
Cercetare eveniment maryuka maryuka buna ziua. va rog sa ma sprijiniti in solutio9narea urmatoarei probleme: - avem un eveniment, in care a fost implicqat un salariat, in timp ce se intorcfea ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. mama mea in vârsta de 48 ani a avut un avc la locul ... Diana050616 Diana050616 Buna ziua. Mama mea in vârsta de 48 ani a avut un AVC la locul de munca. Am mers la mai multi medici și toți ne-au spus același lucru. Poate ieși la ... (vezi toată discuția)