avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Urgent ajutor, va rog :)
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Urgent ajutor, va rog :)

Buna ziua,

la noul loc de munca nu exista fise de post iar printre sarcinile primite, apare si intocmirea acestora. I-am adus la cunostinta angajatorului ca fisele de post trebuie sa fie in concordanta cu COR (explic. el vrea sa delege intocmirea ROI si CCM departamentului vanzari "pentru ca asa vreau eu") si mi-a spus ca va urma COR daca ii prezint un cadru legislativ care prevede concordanta fisa post/cor.

1.Exista un asemenea cadru legislativ? care este? sau ma insel eu si concordanta intre cele doua nu e obligatorie?
2.In cazul in care aceste fise de post/ROI/CCM nu sunt facute de mine, ca si responsabil resurse umane si sunt solicitate de catre inspectorul de munca, raspund pentru ele?
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 22:21, 24 Iunie 2009
In mod normal competenta intocmirii ROI , CCM si FP este a departamentului de Resurse Umane .
Acesta poate conlucra cu celelalte departamente in vederea stabilirii sarcinilor , drepturilor si obligatiilor fiecarui post .
Concordanta dintre functie si COR este necesara din mai multe puncte de vedere , ma rezum in a mentiona stabilirea corecta a salariului , celelalte inregistrari de tip revisal etc .
Daca nu D-voastra intocmiti aceste acte , atunci nu este raspunderea D-voastra . Important este sa nu semnati ce intocmesc altii , si atunci veti fi exonerata de raspundere .
1. Cel mult va puteti inspira din COR dar nu este obligatoriu sa fie o concordanta, cum ziceti dvs.
2. Compartimentul de resurse umane are si obligatia de a intocmi fisa postului (care se iamaneaza salariatului odata cu semnarea CIM) dar la aceasta contribuie si celelalte compartimente, pentru capitolele de Sarcini, Atributi, Raspunderi, Competente. Daca toate acestea sunt scrise in ROF al unitatii atunci este usor de intocmit fisa postului.
3. ITM nu solicita fisa postului decat in cazul unei reclamatii de genul "am fost pus sa fac sarcini care nu imi apartin".
4. Inexistenta fisei postului este in favoarea salariatului care nu poate fi sanctionat disciplinar pentru neindeplinirea unei sarcini sau atributii.
5. De ce trebuie sa va ganditi neaparat la sanctiuni? CCM si RI se intocmesc de o persoana dar sunt semnate de cei in drept care si raspund pentru ce scrie in ele.
Ultima modificare: Duminică, 31 Mai 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Da, stiu ca este utila aceasta concordanta intre FP si COR.... :) dar dl. sef vrea sa imparta atributiile cum stie el (sustine ca "romanul face foame in ziua de azi si accepta sa faca orice pt a avea un loc de munca"), oricat as incerca eu sa ii explic. El vrea scris "negru pe alb" si se pare ca obligativitatea unei concordante intre cele doua (FP si COR) nu este reglementata de nicio lege.
Bun, nu este obligatorie aceasta concordanta dar cum sa semnez eu ceva ce nu am intocmit eu? Cei de la vaznari fac fisa postului si roi si ccm pentru ca "sunt mai vechi si stiu mai bine care e treaba in firma" iar de semnat cum sa le semnez eu?

In cazul in care totusi, sunt pusa sa semnez eu toate acestea, se prevede clar undeva ca trebuie semnate de catre resursele umane?

Mai am o neluamurire :)

in acest caz (nu este obligatorie concordanta FP si COR), cum se interpreteaza acest articol de lege? :

art. 17 alin. (2) lit. d) din Codul muncii: Anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul cu privire la (...) functia/ ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative si atributiile postului

Alte discuții în legătură

Roi si fisa postului - aducere la cunostinta ContSters38557 ContSters38557 Din dispozitiile CM am vazut ca ROI se aduce la cunostinta angajatiilor. Imi puteti spune practic ce ar putea sa insemne aceasta aducere la cunostinta? Daca ... (vezi toată discuția)
Ma poate obliga angajatorul sa particip la inventar in alta localitate? alexandradian_a@yahoo.com alexandradian_a@yahoo.com Buna seara va rog ajutati-ma cu un raspuns, daca se poate pana maine... Am o prietena angajata la o firma din Buc cu fct analist relatii cu clientii. O pot ... (vezi toată discuția)
Ilegalitati in acte (fisa post, ccm) paria paria In urma cu 1,5 ani m-am angajat la o societate privata unde am semnat doar CIM si, in iulie ac ROI. Acuma... in urma cu cateva zile mi s-a adus spre semnare ... (vezi toată discuția)