avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ROI si fisa postului - aducere la cunostinta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ROI si fisa postului - aducere la cunostinta

Din dispozitiile CM am vazut ca ROI se aduce la cunostinta angajatiilor. Imi puteti spune practic ce ar putea sa insemne aceasta aducere la cunostinta?
Daca este lasat in format scriptic la departamentul de RU este suficient?
Este necesar ca angajatii sa semneze pentru el?
Fisa postului trebuie semnata? Pentru modificarile ulterioare in fisa postului este nevoie de semnatura angajatului?

Cel mai recent răspuns: andad , utilizator 11:04, 4 Martie 2010
Este imperios necesar ca salariatii sa semneze pentru luarea la cunostinta atat a Regulamentului Intern, a fisei postului, cat si a oricarei modificari de fisa de post.
Ultima modificare: Vineri, 4 Septembrie 2009
Gabriela CHIRAZOF, Avocat
Buna ziua.
Daca angajatii dumneavoastra nu semneaza fisa postului ar putea inseamna in cazul unui eventual proces pe dreptul muncii sa se considere ca nu li s-au adus la cunostinta atributiile si responsabilitatile stabilite in fisa postului. Modificarea ulterioara a fisei postului trebuie adusa la cunostinta angajatului ca si orice alt act care daca nu e semnat nu are valabilitate.
Angajatul accepta incadrarea in functia respectiva pe baza fisei de post care este un act anexa la contractul de munca.
Cum ati putea sa-l trageti la raspundere pentru necorespundere profesionala sau pentru o lipsa in gestiune daca nu exista fisa postului si nu se mentioneaza clar relatiile de subordonare, relatiile ierarhice, atributii, sarcinile, etc...
Aducerea la cunostinta salariatilor a ROI-ului se face prin semnare. Daca dumneavoastra l-ati conceput asta nu inseamna ca el este cunoscut de angajati.
Prin semnare angajatul ia la cunostinta de obligatiile pe care trebuie sa le indeplineasca.
ROI-ul nu numai ca trebuie semnat dar trebuie si afisat intr-un loc vizibil (de preferinta la secretariatul firmei, ca ex de cum se procedeaza la noi).
Bogdy83, in calitate de consilier juridic sunt convinsa ca stii foarte bine ce insemna si ce consecinte are "aducerea la cunostinta" a oricarui document.

Nu i se poate opune nimic angajatului (in caz de abateri disciplinare, necorespundere profesionala, neindeplinare sarcini..) daca nu ai dovada scrisa ca i-ai adus aceste lucruri la cunostinta.

intra in aceasta categorie:
fisa de post, ROI, CCM, decizii care il privesc, fisele de instructaj priv securitatea muncii la locul de munca.
Roi si CCM trebuie sa fie afisate la sediu, la loc vizibil, pentru a fi citite de angajati. Se prevede amenda pentru nerespectare.
Daca fisa postului nu ar fi adusa la cunostinta angajatului, ce va asteptati sa faca sau cum sa execute sarcinile in plus sau nimus pe care le mai are sau nu de facut? :-/
Redactarea fisei postului intra in atributiunile inspectorului de resurse umane?
Ultima modificare: Miercuri, 3 Martie 2010
andad, utilizator

Alte discuții în legătură

Sanctiune disciplinara ginnyy ginnyy cum pot face dovada ca un salariat a luat la cunostinta de Regulamentul intern afisat la avizier? va multumesc! (vezi toată discuția)
Urgent ajutor, va rog :) denisa_eu denisa_eu Buna ziua, la noul loc de munca nu exista fise de post iar printre sarcinile primite, apare si intocmirea acestora. I-am adus la cunostinta angajatorului ca ... (vezi toată discuția)
Ilegalitati in acte (fisa post, ccm) paria paria In urma cu 1,5 ani m-am angajat la o societate privata unde am semnat doar CIM si, in iulie ac ROI. Acuma... in urma cu cateva zile mi s-a adus spre semnare ... (vezi toată discuția)