avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... batran cu probleme mentale
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

batran cu probleme mentale

Buna ziua,

Un caz care tine, cred, la limita de acest domeniu, insa nu am gasit un "sertar" mai potrivit unde sa las aceste randuri. Incerc sa ajut un bun prieten care nu se pricepe cu calculatorul.

Asadar, este vorba despre un unchi al acestuia, care are 75 de ani. Anul trecut, acesta a suferit un accident - a alunecat pe gheata si s-a lovit foarte rau la cap. A fost dus la urgenta, a fost operat, a stat in convalescenta circa sase luni de zile. Nu au ramas sechele fizice majore, insa in ceea ce priveste capacitatea de gandire, lucrurile stau destul de rau. Persoana respectiva locuieste singura, singurele sale rude aflate in Romania fiind prietenul meu - nepotul batranului - si o sora care este si ea in varsta, ambii locuind in alte orase, la mare departare. Batranul are cativa prieteni care il mai ajuta, il suna. Problemele de "comportament" ca sa spun asa, tin de incapacitatea de a mai rationa in materie de bani - persoana are o pensie destul de buna (circa 2000 de RON) insa in 2-3 zile de la primirea pensiei pare ca nu mai are niciun ban. Cum anume pierde el banii atat de repede nu se stie, nepotul nu poate sa stea cu unchiul sau din motive lesne de inteles (familie, serviciu), vecinii nu pot nici ei sa stie ce face batranul cu banii de ramane atat de repede fara o letcaie. Tot ce se stie, din telefoanele zilnice pe care batranul le da sorei sale si din ceea ce spun prietenii care il mai viziteaza este ca acesta cere permanent bani imprumut - lucru total necaracteristic inainte de accident. Nu urmeaza tratamentul medical prescris de medic, umbla noaptea pe strada, cumpara lucruri absolut inutile, nu mai are grija de casa... s-a lovit recent iarasi, insa in interiorul locuintei... Problema nu este ce face el cu banii lui, ci faptul ca a ajuns sa fie dator la multa lume - prieteni, evident - si nu este normal.

In acest context, este exclusa orice internare intr-un "azil" sau cum s-or mai fi numind ele, nici nepotul nici sora nu doresc sa faca acest lucru din motive care tin de conceptiile lor invechite sau nu. Oricum, batranul ar refuza o asemenea varianta, este o fire extrem de independenta, a trait toata viata singur, are tabieturi si tine foarte mult la deplasarile sale zilnice. Sa angajeze pe cineva care sa stea permanent cu el si sa aiba grija este dificil din doua motive - batranul locuieste intr-o garsoniera si, pe de alta parte, este extrem de reticent fata de orice persoana care ar incerca sa il ajute.

O varianta ar fi ca pensionarul sa se mute in orasul sorei sale, unde exista un apartament disponibil, unde ar putea locui fara sa cheltuiasca ceva. Din pacate, batranul refuza si aceasta varianta. Intrebarea pe care o pun este urmatoarea - exista procedura astfel incat, dupa un examen medical si o decizie luata de catre medici in ceea ce priveste starea batranului, nepotul sa poata lua decizii in locul unchiului sau si sa il aduca in orasul unde ar avea familia aproape si ar putea sa fie ingrijit corespunzator ? Nepotul, dincolo de legatura de rudenie, nu cauta neaparat sa faca un gest caritabil, insa anul, trecut, din cate stiu chiar direct, el a fost cel care si-a luat concediu fara plata timp de aproape o luna, ca sa se duca in orasul unchiului sau la spital, sa il scoata de acolo, sa il duca in celalalt oras, sa aranjeze cu medicii de acolo tratamentele necesare... si acum se teme sa nu pateasca iarasi o chestie similara.
Prietenul meu m-a rugat sa mentionez si ca nu este vorba despre vreo manevra pentru ca unchiul sau sa fie deposedat de garsoniera, deci nu se pune problema de asa ceva - fiind vorba despre o modalitate legala de a impune unei persoane incapacitate mental sa accepte un tratament adecvat.

Multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 31 Mai 2009
m_dima, utilizator
Cel mai recent răspuns: m_dima , utilizator 16:52, 1 Iunie 2009
Un camin de batrani?...v-ati gandit la acest aspect?...
Cat de alterat e discernamantul ?
Se poate dispune , in lipsa acestuia , punerea sub interdictie judecatoreasca , (din cauza problemelor mentale ),intrucat lipseste capacitatea de exercitiu a acestuia.Poate fi numit un tutore, care sa-i reprezinte interesele , si sa -l ingrijieasca , avand in vedere starea pshica precara a acestuia.
Ultima modificare: Luni, 1 Iunie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Inatrenarea intr-un camin de batrani este exclusa - tine, precum spuneam, de conceptiile familiei respective, care nu doreste sa fie stigmatizata de cunoscuti etc, si mai ales de reactia persoanei in cauza - aceasta ar refuza clar orice fel de limitare a libertatilor sale.

In ceea ce priveste punerea sub interdictie judecatoreasca - cu riscurile necesare, familia nu doreste sa limiteze dreptul persoanei respective de a dispune dupa cum doreste de averea sa, chiar daca bolnavul este intr-o stare imperfecta, ca sa spun asa, din punct de vedere mental. Oricum, din cate mi s-a povestit si chiar discutand direct cu batranul, este clar ca nu are capacitate de discernamant.

Se pune, insa, problema de a gasi o cale prin care acestui batran sa fie ajutat si ingrijit corespunzator de familie si ferit de situatia in care este gasit, iarasi, la spitalul de urgenta, fara acte si fara nimic. Situatia este complicata, atat cat o vad eu din exterior, insa voi intreba aici daca trebuie angajat un avocat care sa se ocupe de "interdictia judecatoreasca" sau daca lucrurile pot fi facute, cumva, cu propriile forte.

Multumesc pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Punere sub interdictie mgajdan mgajdan Mama are 90 de ani si a primit diagnostic \"delirium in cadrul unei demente de tip Alzheimer-forma severa\" Eu consider ca ar fi bine s-o internez intr-un ... (vezi toată discuția)
Ruda in varsta, care nu are exercitiul ratiunii - ce se poate face ? noiklosa noiklosa Intervin in numele unui prieten care se afla in strainatate si este complet depasit de o situatie neplacuta. In speta, este vorba despre unica ruda pe care ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare anulat daca ... Nestiutorul1 Nestiutorul1 Sper ca am postat in zona in care trebuie, daca nu, rog un moderator sa mute subiectul. Bunicul meu de vreo doi ani prezinta probleme psihice. Nu are nici ... (vezi toată discuția)