avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... decadere din dreptul parintesti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

decadere din dreptul parintesti

buna,am o intrebare in legatura cu decadere din drepturi parintesti !!
am un copil de 7 anisori si am divortat de 3 ani.tatal copilului a plecat din tara cand el avea 2 ani , deci in urma cu 5 ani.el de atunci nu l a mai vazut.la inceput trmitea bani o perioada dar de 2 ani jumate nu mai trimite nimic si acum un an nici nu mai suna sa intrebe de sanatate.practic el nici macar nu stie cum arata copilului lui.ultima oara cand am vorbit zicea ca o sa vina sa vada cand copilul merge la scoala.....
intre timp eu am gasit un prieten cu care ne intelegem foarte bine,stam impreuna si ne iubeste foarte mult,mai ales pe copil considera ca e a lui.nu ne casatorim ca eu nu mai vreau.dar totul e perfect....roz:D.
intrebarea mea ca ce trebuie sa fac sa l deduc pe tatal copiluli din drepturile parintesti,pentru ca nu vreau sa apara dupa 5 ani sau mai mult(cine stie cadnd se gandeste el ca are totusi un fiu),si sa aiba copilul de suferit sa nu mai stie cine cine e...
va rog raspundeti
multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:28, 1 Iunie 2009
Decaderea din drepturile parintesti conform Art. 109 din Codul Familiei poate aparea doar in urmatoarele cazuri: “Daca sanatatea sau dezvoltarea fizica a copilului este primejduita prin felul de exercitare a drepturilor parintesti, prin purtarea abuziva sau prin neglijenta grava in indeplinirea indatoririlor parintesti, ori daca educarea, invatatura sau pregatirea profesionala a copilului nu se face in spirit de devotament fata de Romania.”

In aceste cazuri, instanta judecatoreasca, la cererea autoritatii tutelare, va pronunta decaderea parintelui din drepturile parintesti. Citarea parintilor si a autoritatii tutelare este obligatorie.
In acelasi timp, decaderea din drepturile parintesti nu il scuteste pe parinte de indatorirea de a da intretinere copilului.
Mult succes,
Cele relatate de dvs.,nu sunt motive legale pentru ca tatal minorului sa fie decazut(nu dedus)din drepturile parintesti.Singurele situatii prevazute in mod expres de lege pentru care poate fi luata o astfel de masura, v-au fost infatisate anterior.
Părintele minorului poate fi decăzut din drepturile părinteşti numai în cazurile limitativ prevăzute în art. 109 C. fam. care constau în greşita exercitare a drepturilor şi îndatoririlor, iar nu şi la neexercitarea acestor drepturi şi îndatoriri.
Decăderea din drepturile părinteşti în cadrul dispoziţiilor art.109 din Codul familiei invocate ca temei juridic al acţiunii, constituie cea mai gravă sancţiune civilă ce se poate lua împotriva părinţilor care prin felul de exercitare a drepturilor părinteşti, respectiv prin purtarea lor abuzivă sau prin neglijenţa gravă în îndeplinirea îndatoririlor de părinte, pun în pericol sănătatea, dezvoltarea fizică a copilului, primejduiesc educarea, învăţătura sau pregătirea profesională a acestuia. Cu alte cuvinte, cazurile de decădere din drepturile părinteşti reglementate în mod limitativ de prevederile art.109 C. fam. privesc numai greşita exercitare a drepturilor şi îndatoririlor de părinte.

Decaderea din drepturile parintesti nu scuteste parintii copilului de obligatia de a da intretinere acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decadere din drepturi karissia22 karissia22 Buna ziua, as dori sa stiu care sunt conditiile in care un parinte poate fi decazut din drepturi? (vezi toată discuția)
Adoptie ursuloaica ursuloaica buna seara, am urmatoarea problema si va rog mult sa ma ajutati cat mai urgent.Sotul meu va avea un copil dintr-o ,,aventura,,,spun asta pt ca trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Buna seara- decaderea din drepturi ale tatalui mona89 mona89 am si eu cateva intrebari si nelamuriri,vreau sa stiu daca pot decade p tatal baiatului meu din drepturi.noi nu suntem casatoriti,dar baiatul ii poarta ... (vezi toată discuția)