avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... audiere copil care a implinit 10 ani
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

audiere copil care a implinit 10 ani

spuneti-mi si mie va rog frumos cum se audiaza un copil care a implinit 10 ani cine asista la audiere?? parintii pot asista la audiere?? parintii sunt divortati si copilul a fost dat tatalui iar acum mama vrea sa deschida proces de reincredintare
Ultima modificare: Luni, 1 Iunie 2009
oana99, utilizator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 14:08, 1 Iunie 2009
Da, ...dar de dincolo de usa.
Dvs credeti ca pe jude il intereseaza ce are de spus copilul sub privirea sugestiva a cuiva? Sau ce are el de spus cu adevarat?
Minorul poate fi audiat de instanta chiar inainte de indeplinirea varstei de 10 ani , insa , chiar si avand aceasta varsta implinita, se considera ca prezenta anumitor persoane (chiar a persoanelor apropiate , a rudelor , a parintilor) ar putea exercita o presiune inhibitiva asupra acestuia , o anumite influenta , astfel incat realitatea ar putea fi denaturata.
Ultima modificare: Luni, 1 Iunie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
stati asa ca nu inteleg..cum adica pe judecator nu il intereseaza ce are de spus copilul sau cum??
nu asta a vrut sa spuna colega mea .
ideea este ca , minorii pot fi audiati in camera de consiliu , fara a fi prezenti parintii .
dupa varsta de 10 ani minorii trebuie sa fie audiati , dar aceasta nu inseamna ca judecatorul va tine cont in proportie de 100% de opinia si alegerea sa.
altfel spus, se procedeaza la audierea minorului, dar instanta nu va dispune incredintarea/reincredintarea copilului catre un parinte, doar in baza celor declarate de copil.
Doamna, audierea asta a copilului este de fapt o discutie ...amicala, sa-i zicem, intre judecator si copil (dupa priceperea si abilitatea judecatorului de a discuta cu un copil).
Intre altele, judecatorul il intreaba cu cine ar vrea copilul sa stea: cu mama, cu tata, cu bunica...
Dar cum judecatorul nu e nascut alaltaieri, stie si el ca un copil raspunde intr-un fel daca e singur si in alt fel daca-i sufla mama-n ceafa sau tata sau mai stiu eu cine. De aceea audierea se face FARA prezenta vreunei alte persoane in preajma copilului.
De regula audierea asta se face in biroul judecatorului/camera de consiliu (dar am vazut si situatie in care copilul a fost chemat in sala de sedinta si pentru ca pustiul nu parea a fi mai inalt decat biroul, judele s-a aplecat spre el si au sporovait acolo ...la umbra unui dosar).
Ultima modificare: Luni, 1 Iunie 2009
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trebuie sa-mi duc copilul la tribunal la audieri  stafie m          stafie m in procesul fond-program vizita minor mi sa cerut sa duc copilul de 7 ani la tribunal la audieri si vreau sa stiu cine o sa-l audieze ? ce intrebari o sa i se ... (vezi toată discuția)
Se poate prin ordonanta presedentiala? glo glo prin hotarare judecatoreasca minorul de 12 ani este incredintat mamei. Aceasta e plecata in strainatate,lasind minorul in baza unei procuri bunicii. Ca ... (vezi toată discuția)
Cand este audiat minorul? laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 Pe 14 septembrie ar trebui (cred eu),sa se dea pronuntarea sentintei in cazul unei reincredintari,intrucat atunci vor fi audiati toti martorii si vor fi ... (vezi toată discuția)