avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Politist local cu statut de functionar public
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Politist local cu statut de functionar public

Buna seara!
As dori cateva informatii cu privire la statutul politistului local pe care eu nu le gasesc sau poate nu le inteleg eu, si de aceea am nevoie de raspunsul unui specialist in acest domeniu.
Doresc sa ma informez daca,politistul local,aflat in concediul de odihna ,beneficiaza de toate masurile speciale de protectie conform statutului functionarului public.
Va adresez aceasta intrebare deoarece,fiind in CO ,am fost agresat fizic si verbal de un individ,el luand la cunostinta ( i-am spus verbal) ca sunt politist. In final s-a incheiat cu chemarea politiei ,sotia sunand la 112 , si a echipajului de ambulanta ,care m-a transportat la spital. Totul s-a intamplat in apropierea domiciliului meu.

Intrebarea finala ar fi ,daca eu pot face plangere si pentru ultraj ,avand in vedere faptul ca ma aflam in concediu de odihna.
Va multumesc anticipat si astept raspuns
Ultima modificare: Luni, 24 Noiembrie 2014
reli_relly, utilizator
Art. 257 Noul Cod Penal
Ultrajul
(1) Ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârşite împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.
(2) Săvârşirea unei infracţiuni împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat ori asupra bunurilor acestuia, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.
(3) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează faptele comise în condiţiile alin. (2), dacă privesc un membru de familie al funcţionarului public.
(4) Faptele prevăzute în alin. (1)-(3), comise asupra unui poliţist sau jandarm, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite se majorează cu jumătate.

Fiind in concediu nu va aflati in exercitarea atributiilor de serviciu.
Dar functionarul public cu statut de politist local este acelasi lucru cu politist local? Ma refer la diferentierea in ceea ce priveste acordarea normei de hrana: un functionar cu statut de politist local, poate beneficia de aceeasi norma de hrana ca un politist local?
Din pacate se continua o discriminare a salarizarii in administratiile publice cu toate ca atributiile in mare parte in unele domenii de activitate sunt cam la fel . Politistii sunt considerati functionari cu statut special si apartin de MAI, de aceea ei beneficiaza de spor de confidentialitate, de disozitiv, de hrana, etc.salariul lor depasind 2500 lei. Cu toate ca politistii comunitari fac acelasi lucru ca si politistii ei apartin de Ministerul Dezvoltării Regionale si Administrației Publice, nu au statut special si sunt tratati cu un salariu infim minim pe economie 975 lei, fara a beneficia de sporuri. La fel se intampla si in serviciile de evidenta a persoanelor unde cu toate ca functionarii presteaza aceleasi activitati ei sunt platiti diferentiat doar pe considerentul ca unii au privilegiul sa apartina de MAI iar altii nu.
Polițistul local are statut special prin legea155/2010 dar nu se regăsește in legea 263/2010in nici o anexa iar norma de hrana se primește deoarece poliția locala face părte din sistemul integrat de ordine publica deci cu alte cuvinte avem statut dar nu îl bagă nimeni inseama
Polițistul local are statut special prin legea155/2010 dar nu se regăsește in legea 263/2010in nici o anexa iar norma de hrana se primește deoarece poliția locala face părte din sistemul integrat de ordine publica deci cu alte cuvinte avem statut dar nu îl bagă nimeni inseama

Alte discuții în legătură

Incadrare penala fapta viorelv viorelv Va rog să-mi răspundeți la ce infractiuni poate fi incadrata o persoana care injura si ameninta cu bataia un politist in exercitarea serviciului, daca acea ... (vezi toată discuția)
Insulta vs ultraj Tarzan2012 Tarzan2012 Citind prin codul penal, am constatat ca insulta nu mai este infracțiune conform noii legislații penale, insa ultrajul este prevazut la art.257 C.P. Art. ... (vezi toată discuția)
Ce pedeapsa pot primi la judecatoria curtea de arges sunt acuzat ... laurentiuionnegrescu38 laurentiuionnegrescu38 Ce pedeapsa pot primi la judecatoria Curtea de Arges sunt acuzat de fapta de ultraj judiciar raportat la amenintare in forma continuata 4 acte materiale ? (vezi toată discuția)