avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 720 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Regim legal pentru culorile semaforului verde și ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Regim legal pentru culorile semaforului verde și verde intermitent: când am prioritate?

Stimati colegi,

Stiu ca a mai fost adresata aceasta intrebare, insa nu am vazut un raspuns care sa ma edifice pentru speta pe care o am in minte. Voi incerca sa fiu cat mai precis in explicatii, pentru ca nu am vazut cum as putea atasa o poza...
Avem o intersectie clasica, cu 4 strazi care o aceeseaza. Semafoarele prezente au culoarea verde in acelasi timp ata pentru mine, cat si pentru cei de pe strada care vine din sens opus. Eu vreau sa iau la dreapta, iar o masina din sens opus vrea sa vireze la stanga, deci pe aceeasi strada. Ambii avem verde, doar ca la mine pe langa verdele normal al semaforului, mai am si un verde intermitent care functioneaza. In cazul in care deplasarea mea e guvernata de verdele normal al semaforului, as avea prioritate. In cazul in care deplasarea mea e guvernata de verdele intermitent, perd prioritatea...
So...?
Ultima modificare: Joi, 12 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 13:33, 16 Iulie 2018
Bună ziua,
Poate vă ajută răspunsurile de aici
[ link extern ]
Este o utopie ca pe acelas semafor pentru vehicule sa existe doua lumini verzi, una continua si alta intermitenta. In situatia in care lumina verde aprinsa este cea continua vehiculele au dreptul de a patrunde in intersectie si de a circula in toate directiile cu respectarea regulilor de prioritate.
Exista situatii in care pe langa cele trei culori care lumineaza continuu sa fie montata o a patra lumina care este verde intermitent care functioneaza concomitent cu lumina rosie. Lumina rosie a semaforului interzice vehiculelor sa patrunda in intersectie cu exceptia celor care se vor deplasa pe directia indicata de sageata verde care lumineaza intermitent.
ing. Ioan Ciobanu
In {aproape) toate cazurile (intilnite) in care este montata lampa suplimentara cu verde intermitent ea functioneaza in paralel cu lumina rosie a semaforului. Sensul ei este clar definit de lege, adica aveti drept de trecere pe viraj dreapta, doar daca dati prioritate celor ce au dreptul: pietonilor ce au verde si masinilor ce vin pe verde din stinga. Sa zicem ca ati gasit un caz rar ca cel descris de dvs. si ca sunteti intr-un oras strain si vedeti pentru prima data acea intersectie cu semafor pe verde si verde intermitent dreapta clipitor. Nu va puteti intersecta cu vreo masina decit daca ea intra de pe partea cealalta cu viraj stinga. Folositi logica putin si intrebati-va de undie stie celalalt participant la trafic (cel cu viraj stinga) ca aveti verde clipitor dreapta in acelasi timp cu verdele semaforului principal ? Vede el acea lampa suplimentara, stie ca functioneaza ? Raspunsul simplu e ca celalalt stie ca are verde pe semafor si din partea celalalta vine o masina tot pe verde (asa functioneaza semaforul principal) si trebuie sa dea prioritate conform codului rutier. Treceti fara grija, aveti prioritate.
Articolul 59 OUG 195/2002
(2) In intersectii, conducatorii vehiculelor care vireaza spre stanga sunt obligati sa acorde prioritate de trecere vehiculelor cu care se intersecteaza si care circula din partea dreapta.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Iulie 2018
latka, moderator
~ Conținut șters la cerere ~
Daca ambi aveti verde atunci cel care calca banda celuilalt cedeaza - deci la dreapta aveti prioritate si celalalt va cedeaza trecerea. Verdele intermitent se aplica doar cand inainte este rosu si puteti face la dreapta dar cu atentie.

Alte discuții în legătură

Verde intermitent pierde prioritatea cand? florinnel florinnel Sunt doua masini din sens opus fiecare pe un drum cu prioritate amandoua .Exista doua benzi pentru fiecare pe directia de mers.Unul dintre ei se incadreaza pe ... (vezi toată discuția)
Verde intermitent vs. verde BogdanP BogdanP Multi se refera la verdele intermitent ca fiind mai \"slab\" decat verdele. Cu alte cuvinte verdele \"plin\" il bate pe cel intermitent. Si apare o dilema aici ... (vezi toată discuția)
Galben intermintent ! rutiera -Christian- -Christian- Buna ziua, ar putea sa ma lamureasca si pe mine cineva cu o problema ? In caz ca avem culoarea rosie la semafor, pentru inainte si stanga, iar pentru dreapta ... (vezi toată discuția)