avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... nemembrii de sindicat platesc fond negociere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

nemembrii de sindicat platesc fond negociere

Buna ziua . Va rog sa-mi spuneti daca este legal ca unitatea sa opreasca fond de negociere nemembrilor de sindicat si daca este legal conform carei legi.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:17, 25 Noiembrie 2014
Numai daca asa ceva este prevazut in ccm la nivel de unitate.

Fostul CCMN 2007/2010 continea o astfel de prevedere, si anume :
Art. 103.
In contractele colective de munca incheiate la nivel de unitate de catre sindicate in numele salariatilor, partile contractante vor conveni, printr-o clauza expresa, ca salariatii asupra carora se intind efectele contractului colectiv de munca negociat, altii decat membrii de sindicat, sa plateasca o contributie pentru desfasurarea negocierilor colective, care sa nu fie mai mica de 0,6% din salariu dar care sa nu depaseasca valoarea contributiei sindicale. Aceasta contributie urmeaza a forma un fond separat utilizat exclusiv pentru pregatirea si desfasurarea negocierilor colective.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccm otto2009 otto2009 Ma poate ajuta cineva cu un raspuns? Exista baza legala in care sa se stipuleze oprirea unei cotizatii la nemembrii de sindicat??Va multumesc1 (vezi toată discuția)
Art.103-contract colectiv de munca la nivel national-lamuriri kaliteea kaliteea Buna ziua, Citez:\"Art. 103. - in contractele colective de munca incheiate la nivel de unitate de catre sindicate in numele salariatilor, partile contractante ... (vezi toată discuția)
contributia nemembrilor de sindicat amisilisteanu amisilisteanu Ce lege reglementeaza contributia nemembrilor de sindicat? (vezi toată discuția)