avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... art.205 si art 206, cod penal, mai sunt în vigoare?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

art.205 si art 206, cod penal, mai sunt în vigoare?

Insultasi calomnia prev.de art.205 şi art.206 cod penal au fost abrogate în 2007.In 2008, curtea constitutionala a decis neconstitutional textul de lege care abroga cele două infractiuni.Stie cineva numărul deciziei curtii constitutionale.In prezent, instantele mai judeca în baza art.205 şi art.206?
Cel mai recent răspuns: liliana_cl , utilizator 11:58, 4 Aprilie 2011
Prin Decizia nr. 62 din 8 ianuarie 2007 a Curtii Constitutionale, a fost declarata ca neconstitutionala Legea 278/2006 prin care au fost abrogate din Codul penal infractiunile de insulta si calomnie.
Ultima modificare: Luni, 1 Iunie 2009
Lavinia-Ionela Costica, Consilier juridic
Ca urmare a declararii ca neconstitutional a actului normativ care dezincrimina insulta si calomnia, acestea sunt inca incriminate, dar opinia mai multor specialisti este ca pe cale civila, exista mai multe sanse de dezdaunare, si "sanctionare".
Da, in civil sunt mai multe sanse.
In penal, nu ajung in instanta.
Multumesc mult pt.raspunsuri.Ideea era ca, daca vrei sa formulezi o plangere penala, soliciti tragerea la raspundere penala tot pentru savarsirea infractiunilor prev.de art.205 si 206, Cod Penal? Adica textul de lege este tot art.205 si 206?
Da, tot asa. Dar primeste NUP.

Alte discuții în legătură

Insulta si calomnia leontzu leontzu Intr-o publicatie a aparut un articol defaimator la adresa mea in care am fost calificat hitlerist. Vreau sa-l dau in judecata pe cel care a facut aceasta ... (vezi toată discuția)
Insulta cattie cattie Am sesizat instanta pentru fapta de insulta adresata mie pe site-ul unui ziar cunoscut si la prima infatisare nu mi s-a permis sa vad probele din dosar ,iar ... (vezi toată discuția)
Lnfractiunea de insulta si calomnie sandidu sandidu Precum se stie , art 205 si 206 din Codul Penal referitoare la pedepsirea infractiunii de insulta si calomnie au fost eliminate ! Stie cineva daca fapta de ... (vezi toată discuția)