avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... vanzare autoturism incomplet amortizat
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

vanzare autoturism incomplet amortizat

vreau sa vand un autoturism cu suma de 5000 lei pentru ca motorul nu mai functioneaza. Este amortizat doar 112000. valoarea cu care l-am achizitionat este de 387000 lei.ce valoare trebuie sa aiba factura si cum il scot din evidente.
este in evidente cu contract de vanzare cumparare nu am inregistrat tva la el atunci.
Cel mai recent răspuns: ContSters256771 , utilizator 10:02, 27 Noiembrie 2014
Valoarea de facturare va fi cea convenita de parti, respective vanzator si comparator. Daca firma care vinde este platitoare de TVA, factura va cuprinde TVA, indiferent daca a fost achizitionat cu TVA sau fara.
Aveti grija cum documentati aceasta vanzare. La prima vedere pare ca s-a strecurat o eroare. Presupun ca automobilul are o vechime intre 10 si 17 luni deci ar putea sa fie inca in garantie. Chiar daca nu ar mai fi in garantie si ar avea mototrul stricat valoarea de piata pare mai mare de 5000 lei. Apoi numai caroseria daca s-ar vinde la dezmembrari se pot obtine mai multi bani. Vorbim de o masina de 90000 euro. Iar daca s-ar vinde scaune si diverse alte piese ....

Nu uitati ca fiscalul prevaleaza juridicul si daca nu veti demonstra ca ati vandut la valoarea de piata vi se poate reconsidera tranzactia.

Motorul stricat la o masina de 90000 de euro nu ii scade valoarea la 1200 euro. Cel putin asa cred eu care nu cunosc piata auto.
Incercati sa faceti hartii pe o valoare cat mai apropiata de valoarea de piata. Aceasta ar trebui sa fie mai mare sau egala cu valoarea neamortizata. De vandut il vindeti la valoarea de piata +TVA. De scos din evidente il scoateti exact cu cifrele pe care le aveti acolo. Veniturile din vanzarea masinii ar trebui sa compenseze cheltuielile cu valoarea neamortizata trecuta pe cheltuieli +celelalte cheltuieli de vanzare (radiere, etc.) astfel incat sa nu iesiti in pierdere.
Aveti mare grija daca cumparatorul este o persoana afiliata. Atunci lucrurile nu sunt simple.

ART. 137 Baza de impozitare pentru livrări de bunuri şi prestări de servicii efectuate în interiorul ţării
(1^1) În sensul alin. (1) lit. e), valoare de piaţă înseamnă suma totală pe care, pentru obţinerea bunurilor ori serviciilor în cauză la momentul respectiv, un client aflat în aceeaşi etapă de comercializare la care are loc livrarea de bunuri sau prestarea de servicii ar trebui să o plătească în condiţii de concurenţă loială unui furnizor ori prestator independent de pe teritoriul statului membru în care livrarea sau prestarea este supusă taxei. Atunci când nu poate fi stabilită o livrare de bunuri sau o prestare de servicii comparabilă, valoare de piaţă înseamnă:
1. pentru bunuri, o sumă care nu este mai mică decât preţul de cumpărare al bunurilor sau al unor bunuri similare ori, în absenţa unui preţ de cumpărare, preţul de cost, stabilit la momentul livrării;
2. pentru servicii, o sumă care nu este mai mică decât costurile complete ale persoanei impozabile pentru prestarea serviciului.

ART. 7 Definiţii ale termenilor comuni
26. preţ de piaţă - suma care ar fi plătită de un client independent unui furnizor independent în acelaşi moment şi în acelaşi loc, pentru acelaşi bun sau serviciu ori pentru unul similar, în condiţii de concurenţă loială;





~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzarea unui autovehicul amortizat total ContSters331846 ContSters331846 Buna seara , Intr-o Societate comerciala cu ce pret se poate vinde un autovehicul amortizat total unui salariat , autovehiculul avand deviz de reparatie ... (vezi toată discuția)
Vinzare masina firma-pers fizica ana & maria ana & maria Am o masina inregistrata pe firma care a iesit din leasing, si binenteles si din garantie.Acum s-a stricat ceva la motor si ma costa reparatia cit jumatate de ... (vezi toată discuția)
Autoturism înmatriculat pe pfa, neamortizat în totalitate. la ce valoare se poate vinde? Michi2475 Michi2475 Buna ziua, Vreau sa vand autoturismul de pe PFA dar nu e in totalitate amortizat. Valoarea de intrare e 74100 fara TVA . Intrebarea mea e cam la ce valoare o ... (vezi toată discuția)