avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare

Sunt nascuta in iunie 1956. Am vechime 39 de ani.
Studii superioare.
La ce varsta pot iesii la pensie?
Cum se calculeaza pensia? Pe baza ultimilor 10 ani? sau imi pot alege o perioada de 10 ani din cat am muncit? Am fluctuatii mari de castig pe cartea/contractul de munca.pana la inceputul anului 2014 am avut salariu foarte mare. Merita sa ies inainte de termen ca sa prind ultimii 10 ani cu un castig mare?
Cel mai recent răspuns: ruxandraIonescu , utilizator 18:56, 28 Noiembrie 2014
Limita de varsta la 60 de ani si 5 luni.
Pensie anticipata sau anticipata partiala la 55 de ani si 5 luni.
Conditia de stagiu pentru pensie anticipata este de 39 de ani si 5 luni,fara stagiul asimilat(cursuri universitare de zi,pensie de invaliditate).
Conditia de stagiu pentru pensie anticipata partiala este de 30 de ani si 5 luni,fara stagiul asimilat.
Penalizarea la acest moment(58 de ani si 5 luni)este de 18%.
In calculul punctajului mediu anual intra tot stagiul de cotizare.
Nu la algere primii,sau ultimii 5 ani(10 ani).
Multumesc mult pt raspuns
Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 94
(1) Cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.
...

Art. 95
(1) Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare, prevazut in anexa nr. 5 sau, dupa caz, anexa nr.6.
...
(4) La calcularea punctajului mediu anual, a punctajului anual si a punctajului lunar se utilizeaza 5 zecimale.

Art. 96
(1) Punctajul anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate in anul calendaristic respectiv.

(2) Punctajul lunar se calculeaza prin raportarea castigului salarial brut/solda bruta sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica.
...
Multumesc mult pentru detalii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata sau partial anticipata alina84mrc alina84mrc Buna ziua! Daca o persoana de 56 de ani cu o vechime in munca de 32 de ani,din care 17 ani si 10 luni cu grupa a 2-a,doreste sa se pensioneze antcicipat,sau ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie anticipata partiala silverlining silverlining Calculul pensiei anticipate partial .....se face lunar, adica aceasta creste in fiecare luna, sau se stabileste o data-la iesirea la pensie anticipata partial ... (vezi toată discuția)
Varsta de pensionare anticipata sunrise25 sunrise25 Buna ziua Va rog sa-mi spuneti daca o persoana de sex feminin nascuta in decembrie 1959 cu 30 de ani vechime neintrerupta in munca plus cinci ani de ... (vezi toată discuția)