avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara major
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara major

buna dimineata,

Adult in varsta de 19 ani, student anul I la Academia Militara, poate solicita pensie alimentara tatalui pe durata studiilor?

multumesc.
Da, puteti.

Va trebui sa faceti dovada ca nu aveti posibilitati de intretinere pe durata studiilor sau ca sunt insuficiente veniturile pe care le aveti pentru a reusi sa urmati studiile.
ART. 499 C.C.
Obligaţia de întreţinere
...............................
3. Părinţii sunt obligaţi să îl întreţină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani.
...............................
Pana la implinirea varstei de 26 de ani aveti dreptul la pensie de intretinere, daca studiati si nu prestati nicio activitate remunerata.

Actiunea pentru majorarea pensiei de intretinere este de competenta judecatoriei in a carei raza teritoriala domiciliati dumneavoastra, in calitate de reclamant sau de competenta judecatoriei in a carei raza teritoriala domicilieaza paratul.

Legiutorului , in materie de pensie de intretinere, a instituit o competenta teritoriala alternativa.


Instanta de judecata va putea stabili plata pensiei de intretinere, pentru motive intemeiate , pe o perioada in avand , pensia reprezentand o suma globala a anumite luni.


Daca solicitati instantei de judecata plata pensiei de intretinere in raport de venitul net obtinut de tata, indicati societatea unde acesta este angajat.


Pensia este calculata in functie de nevoile creditorului obligatiei legale de intretinere, dar si de posibilitatile de plata ale debitorului.


Hotararea prin care s-a stabilit pensia de intretinere nu este necesar a fi investita cu formula executorie, fiind executorie de drept.


Succes.

[Va rog verificati mesajele predefinite inainte de postare si adaptati-le intrebarii la care raspundeti. Multumesc]
Ultima modificare: Joi, 4 Decembrie 2014
Admin, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie intretinere minor HCH2009 HCH2009 1. pana la ce varsta poate primii pensie alimentara ? 2. ce forme de invatamant trebuie urmeze copilul pentru a primii pensie alimentara multumesc (vezi toată discuția)
Intretinere student Rolli Rolli Buna ziua. Va rog sa-mi dati un sfat intr-o problema delicata: eu si sotul meu avem un copil - student la zi, in varsta de 21 ani. Pentru ca nu participa, ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara Cristina143 Cristina143 Buna seara,am si eu o intrebare: Am imiplinit 18 ani in timpul liceului si am continuat sa primesc pensia alimentara pana la terminarea acestiua(fara a duce ... (vezi toată discuția)