avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 263 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Redobandire cetatenie
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Redobandire cetatenie

verisoara mea a emigrat cu forme legale in 1973, cu familia, minora fiind. Poate sa redobindeasca cetatenia romana, si cum? pentru un eventual raspuns, multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 10:10, 1 Decembrie 2014
Cf art 11 din Legea 21/1991:

Persoanele care au dobândit cetăţenia română prin naştere sau prin adopţie şi care au pierdut-o din motive neimputabile lor sau această cetăţenie le-a fost ridicată fără voia lor, precum şi descendenţii acestora până la gradul III, la cerere, pot redobândi sau li se poate acorda cetăţenia română, cu posibilitatea păstrării cetăţeniei străine şi stabilirea domiciliului în ţară sau cu menţinerea acestuia în străinătate, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b), c) şi e) din Legea nr. 21/1991.


Art. 8. Alin 1
(1) Cetăţenia română se poate acorda, la cerere, persoanei fără cetăţenie sau cetăţeanului străin, dacă îndeplineşte următoarele condiţii:

b) dovedeşte, prin comportament, acţiuni şi atitudine, loialitate faţă de statul român, nu întreprinde sau sprijină acţiuni împotriva ordinii de drept sau a securităţii naţionale şi declară că nici în trecut nu a întreprins asemenea acţiuni;

c) a împlinit vârsta de 18 ani;

e) este cunoscut cu o bună comportare şi nu a fost condamnat în ţară sau în străinătate pentru o infracţiune care îl face nedemn de a fi cetăţean român;


Art. 8 nu are legatura cu intrebarea.

In privinta procedurii de redobandire, detalii gasiti aici:
[ link extern ] /
Poate depune cererea si la consulatul Romaniei din tara unde este acum, de acolo va fi inaintata Comisiei pentru Cetatenie. Si juramantul de credinta poate fi depus in fata ambasadorului sau consulului, deci nu e nevoie sa vina in tara.
O sa aiba nevoie in primul rand de acte cu care sa dovedeasca faptul ca s-a nascut in Romania + imprejurarile in care a pierdut cetatenia. Sa ia legatura cu consulatul, sper ca e intr-o tara in care suntem bine reprezentati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Documente cetatenie romana Alexa_Alexa Alexa_Alexa de ce documente anume am nevoie ca sa-mi fac cetatenie romana fiind in md? (vezi toată discuția)
Procedura de obtinere a cetateniei romane pt. copilul unui cetatean roman, nascut in strainatate SuziLiu SuziLiu Buna ziua, Care este procedura de obtinere a cetateniei romane pt. copilul unui cetatean roman, nascut in strainatate? Mentionez ca este vorba de o ... (vezi toată discuția)
Cetatean republica moldova gluten gluten Doresc sa obtin cetatenie romana, de ce acte sunt necesare si ce acte de studii sunt recunoscute de statul roman? (vezi toată discuția)