avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... exceptie de nelegalitate
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

exceptie de nelegalitate

Speta este urmatoarea:
In anul 2001, prin Hotarare de Consiliu Local, s-a dispus " trecerea in domeniul public a unei instalatii de canalizare cu lungimea de X m".
Conducta de canalizare a fost edificata de o persoana fizica, in baza unei autorizatii de construire in anul 1996, pe cheltuiala acesteia.
A atacat in contencios HCL, insa actiunea a fost respinsa.
Ulterior, in dosare cu caracter civil, instantele s-au pronuntat asupra HCL, retinand faptul ca aceasta HCL a fost data cu incalcarea disp. art.480 C. Civ si ale Legii exproprierii. Aceste hotarari au fost pronuntate in perioada 2002-2004.
In anul 2008, HCL din discutie a fost atestata prin H.G.
In anul 2007 a fost vandut imobilul care era racordat la canalizarea din discutie.
Apreciati ca este admisibila invocarea exceptiei de nelegalitate a HCL si HG invocata de noul proprietar, prin care incearca sa demonstreze ca preluarea respectivei canalizari in domneiul public s-a facut cu incalcarea legii?
Va multumim
Da, în temeiul Legii nr.554/2004 a contenciosului administrativ, actualizata:
ART. 4
Excepţia de nelegalitate
(1) Legalitatea unui act administrativ unilateral poate fi cercetata oricând în cadrul unui proces, pe cale de excepţie, din
oficiu sau la cererea partii interesate. În acest caz, instanta,constatând ca de actul administrativ depinde soluţionarea
litigiului pe fond, va sesiza prin încheiere motivată instanta de contencios administrativ competenta, suspendand cauza.
(2) Instanta de contencios administrativ se pronunţa, după procedura de urgenta, în şedinţa publica, cu citarea părţilor.
(3) Soluţia instanţei de contencios administrativ este supusă recursului, care se declara în 48 de ore de la pronunţare ori de
la comunicare şi se judeca în 3 zile de la înregistrare, cu citarea părţilor prin publicitate*).
(4) În cazul în care instanta de contencios administrativ a constatat nelegalitatea actului, instanta în fata căreia s-a
ridicat excepţia va soluţiona cauza, fără a tine seama de actul a cărui nelegalitate a fost constatată.
--------------

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cercetarea legalitatii unui act administrativ cu caracter normativ serviciuapasarichioi serviciuapasarichioi Daca in conformitate cu art. 4 din legea contenciosului administrativ (554/2004): Art. 4. - (1) Legalitatea unui act administrativ unilateral cu caracter ... (vezi toată discuția)
Exceptia de nelegalitate Tirlea Andrei Tirlea Andrei Se poate ridica, in cadrul unui proces in contencios administrativ, exceptia de nelegalitate a altui act administrativ ce reprezinta fundamentul emiterii ... (vezi toată discuția)
Invocarea exceptiei de nelegalitate in proces civil aidu aidu art. 4 alin (2) Legea 544/2004: Instanta investita cu fondul litigiului si in fata careia a fost invocata exceptia de nelegalitate, constatand ca de actul ... (vezi toată discuția)