avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Daune-interese
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Daune-interese

La ce se refera art.166 (4)din Codul muncii:
intarzierea nefustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obigarea angajatorului la plata de daune -interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului?
Concret:am incheiat cim in iunie 2010 si am primit salariile restante in noi 2014 dupa promisiuni,amanari,proces castigat,executare silita(17577 lei noi) fara sa cer la primul proces dobanzi,cheltuieli facute,nimic doar banii datorati.
A cam intarziat cu plata salariilor.
Pot sa cer daune interese?
Cat,ce suma pot sa cer?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:45, 16 Decembrie 2014
Referitor la intrebarea nr.2 ,am solicitat in scris eliberarea documentelor in data de 28 noi 2014 si nu am primit nimic ,nici macar un raspuns.Daca ma adresez la Inspectia Muncii cum ma ajuta ei?Amendeza angajatorul,dar actele mi le da sau trebuie sa merg tot la tribunal sa le obtin?Este si pentru acte un termen de prescriere?
Daca va adresati Inspectiei Muncii aceasta va verifica cele mentionate de dvs in sesizare , dupa care va lua masurile legale - in cazul in care se constata ca s-a depasit termenul de 15 zile de la data solicitarii si angajatorul nu are dovada ca ati primit documentele , atunci va sanctiona cu amenda pe angajator si va stabili ca masura ca pana la data de ... sa faca dovada comunicarii actelor respective.

Art.268 C.mun.
(1) Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate:
a) în termen de 30 de zile calendaristice de la data în care a fost comunicată decizia unilaterală a angajatorului referitoare la încheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau încetarea contractului individual de muncă;
b) în termen de 30 de zile calendaristice de la data în care s-a comunicat decizia de sancţionare disciplinară;
c) în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune, în situaţia în care obiectul conflictului individual de muncă constă în plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despăgubiri către salariat, precum şi în cazul răspunderii patrimoniale a salariaţilor faţă de angajator;
d) pe toată durata existenţei contractului, în cazul în care se solicită constatarea nulităţii unui contract individual sau colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia;
e) în termen de 6 luni de la data naşterii dreptului la acţiune, în cazul neexecutării contractului colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia.
(2) În toate situaţiile, altele decât cele prevăzute la alin. (1), termenul este de 3 ani de la data naşterii dreptului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot depune plangere penala impotriva administratorului firmei dupa ce firma s-a inchis? elenagabi elenagabi Va adresez rugămintea să ma ajutaţi cu răspunsul la două întrebări: 1) Doresc să depun plângere penală împotriva angajatorului şi a ... (vezi toată discuția)
Munca fara concediu sau plata acestuia Miticuta Miticuta Lucrez la o firma de paza de un an de zile nu mi se da bani pe concediu nici concediu vreau sa stiu daca mi se plateste contributia la casa de pensi?De oare ce ... (vezi toată discuția)
Neplata contributiilor la pensii jenilazar jenilazar Va rog sa ma lamuriti in urmatorul caz: sunt angajata cu contract de munca inregistrat la Revisal ,la o firma particulara din mai 2014 si am constatat ca nu ... (vezi toată discuția)