avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 151 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Arestarea la domiciliu
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Arestarea la domiciliu

Buna ziua,am si eu o nelamurire cu privire la arestarea la domiciliu.Este privativa de libertate sau neprivativa de libertate?
Cel mai recent răspuns: rosica , utilizator 18:21, 5 Iulie 2015
Se poate Maestre, din C.p.p., ma mir ca nu cunoasteti acest aspect.
ART. 399 c.p.p.
Dispoziţiile cu privire la măsurile preventive
(1) Instanţa are obligaţia ca, prin hotărâre, să se pronunţe asupra menţinerii, revocării, înlocuirii ori încetării de drept a măsurii preventive dispuse pe parcursul procesului penal cu privire la inculpat.
(2) În caz de renunţare la aplicarea pedepsei, de amânare a aplicării pedepsei, de achitare sau de încetare a procesului penal, instanţa dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului arestat preventiv.
(3) De asemenea, instanţa dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului arestat preventiv atunci când pronunţă:
a) o pedeapsă cu închisoare cel mult egală cu durata reţinerii şi arestării preventive;
b) o pedeapsă cu închisoare, cu suspendarea executării sub supraveghere;
c) o pedeapsă cu amendă, care nu însoţeşte pedeapsa închisorii;
d) o măsură educativă.
(4) Hotărârea pronunţată în condiţiile alin. (1) şi (2) cu privire la măsurile preventive este executorie.
(5) Când, potrivit dispoziţiilor prevăzute la alin. (1) - (3), inculpatul este pus în libertate, instanţa comunică aceasta administraţiei locului de deţinere.
(6) Inculpatul condamnat de prima instanţă şi aflat în stare de arest preventiv este liberat de îndată ce durata reţinerii şi cea a arestării devin egale cu durata pedepsei pronunţate, deşi hotărârea nu este definitivă. Liberarea se dispune de administraţia locului de deţinere, căreia i se comunică, îndată după pronunţarea hotărârii, o copie de pe dispozitiv sau extras.
(7) În caz de renunţare la aplicarea pedepsei, de amânare a aplicării pedepsei, de achitare sau de încetare a procesului penal, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii faţă de inculpat s-a luat măsura preventivă a controlului judiciar pe cauţiune, instanţa va dispune restituirea sumei depuse drept cauţiune, dacă nu s-a dispus plata din aceasta a despăgubirilor acordate pentru repararea pagubelor şi dacă nu s-a dispus plata din cauţiune prevăzută la art. 217 alin. (7).
#M2
(8) Instanţa dispune confiscarea cauţiunii dacă măsura controlului judiciar pe cauţiune a fost înlocuită cu măsura arestului la domiciliu sau a arestării preventive, pentru motivele arătate la art. 217 alin. (9), şi nu s-a dispus plata din cauţiune a sumelor prevăzute la art. 217.
(9) Durata măsurii arestului la domiciliu se deduce din pedeapsa aplicată prin echivalarea unei zile de arest preventiv la domiciliu cu o zi din pedeapsă.
(10) După pronunţarea hotărârii, până la sesizarea instanţei de apel, instanţa poate dispune, la cerere sau din oficiu, luarea, revocarea sau înlocuirea unei măsuri preventive cu privire la inculpatul condamnat, în condiţiile legii.
Nu am gasit in lege pe unde m-am uitat.
M-am uitat la deduceri...

Nici nu am client pe arest la domiciliu ci fara obligatie de niciun fel ca am fost ferm convins ca nu se deduce si daca nu se deduce este inuman sa ti un om in arest la domiciliu...daca este nevinovat...prezumat...
Adica prezumtia de nevinovatie...
Si instanta a considerat la fel...ca ata de suparat am fost...

Am mai avut si un proces pierdut cu un vot pentru arest la domiciliu-deducere si doua impotriva pe nededucere in trecut si ma gandeam ca ar mai dura vreo 20 de ani...
Nu exista arest la domiciliu atunci in Romania...

Da, in acest caz lucrurile sunt clare in mod inechivoc.

Ultima modificare: Joi, 4 Decembrie 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Buna ziua va rog respectuos sa -mi raspundeti la o intrebare .cu privire la mentinere a masurii, in timpul judecatii.Sotul meu a fost condamnat pentru furt la 2 ani de inchisoare ,am facut apel si i s a stabilit termen pe data de 28 septac,insa pe data de 14 .07 ac i s-a stabilit termen cu privire la mentinerea lui in arest.Care sunt sansele ca acum la acest termen sa fie pus in libertate avand in vedere ca deja este condamnat dar mai trebuie sa se judece apelul?Va putea fi pus liber pana la data judecarii apelului?Se ac 4 luni de la data incarcerarii lui pana in ziua cand se va judeca mentinerea.Va multumesc anticipat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Arestare la domiciliu catalin19975 catalin19975 se scade arestul la domiciliu din pedeapsa care se da la instanta (vezi toată discuția)
Incetarea masurii arestului la domiciliu dupa pronuntarea hotararii cezarad cezarad Am o intrebare. O persoana a fost in arest la domiciliu vreo 3 luni. Intr-un final, s-a dat o hotarare de condamnare, prin care a fost condamnat de Judecatorie ... (vezi toată discuția)
Control judiciar abuziv inculpatulderezerva inculpatulderezerva Buna ziua.Va rog sa ma lamuriti intr-o problema pe care am intampinat-o in cursul unui proces penal. In februarie 2013 am fost arestat intr-un dosar ... (vezi toată discuția)