avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 744 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mentionare in contract vanzare-cumparare imobil ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mentionare in contract vanzare-cumparare imobil provenienta banilor cash

Buna ziua,
Sunt in urmatoarea situatie: urmeaza sa achizitionez un imobil pe care o sa-l achit asfel: 40% credit, 30 % resurse proprii iar diferenta de 30% urmeaza sa o primesc de la mama mea;
Intrebarea mea: exista posibilitatea de a mentiona in contractul de vanzare-cumparare faptul ca am primit suma de x bani de la ea, fara ca aceasta sa fie de fata la semnarea contractului?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 13:39, 10 Decembrie 2014
Va multumesc pentru raspunsuri.
aduceti-o pe mama sa semneze in caliate de procurator de fonduri.
E suficient ca în contract să fie stipulat că soțul e de acord ca o parte a sumei ce reprezintă prețul provine de la mama D-voastră.

Vorbiți cu notarul și vă va lămuri.
Se poate face și contract de donație cu mama și de asemenea poate fi prezentă aceasta la încheierea contractului (așa cum s-a spus mai sus), dar în acest caz este suficient dacă soțul recunoaște proveniența banilor printr-o clauză din cadrul contractului de vânzare cumpărare.
7up a scris:

buna ziua
in acest caz mama ar trebui sa fie prezenta sau sa faca un contr de donatie pt suma, act in care sa specifice ca banii ii doneaza pt dv personal si numai pt dv, altfel mai tarziu (in caz de neintelegeri intre dv si sot) s-ar putea sa aveti surpriza ca se va considera donatie pt amandoi (dv si sotul)


Da, asa trebuie procedat si se face act separat de notar.
Mama nu are cum sa semneze actul de vanzare cumparare ca nu are nicio calitate.

Varianta lui Patric va ajuta si mai mult in caz de proces.
Ultima modificare: Duminică, 7 Decembrie 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
In primul rand depinde de scopul acelor bani, ei sunt destinati sa va ajute pe voi, sotii, pe dv., fiica? De ce vi-i da mama?
Apoi, cel mai simplu si usor de probat e ca acei bani sa fie dati prin cont bamcar; e stupid, riscant si greu de probat ca acei bani au existat cash.
In functie de natura acelor bani, din contractul ala de vanzare se poate interpreta ca ati vrut sau nu schimbarea regimului matrimonial sau ca ati incercat scoaterea unui bun, partial, din comunitate... ca sa spun in acest mod, desi nu e chiar corect tehnic.
Trebuie intai vazuta intentia partilor, daca ea e sa va dea doar dv. acel bun, de ce nu-l cumparati direct in cote? Trebuie vazut si ce tip de contract de credit este si cine e titular etc.
Nu inteleg de ce exact nu faceti direct o schimbare de regim matrimonial, ca asa v-ar scuti de mai multe cheltuieli in cazuri de deces si divort.

Alte discuții în legătură

Bun dobandit inainte de casatorie si vandut in timpul casatoriei Tudor Dana Tudor Dana Buna seara, am cumparat inainte de casatorie un apartament pe care il vand acum in timpul casatoriei si cumpar altul cu o diferenta de bani fata de cel vandut ... (vezi toată discuția)
Achizitionarea unui imobil, o suma a noastra si una a mamei mada_g mada_g buna ziua, eu cu sotul meu dorim achizitionarea unui imobil dar nu avem toata suma, suma pe care o avem revine din darul de nunta,dar la banca este pusa pe ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament impreuna cu parintii Florin0684 Florin0684 Buna ziua. Intentionez sa cumpar un apartament. Jumate banii o sa-i pun eu, iar jumate parintii mei. Care este modalitatea prin care as putea face contractul ... (vezi toată discuția)