avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Dividende persoane fizice
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Dividende persoane fizice

Trebuie sa platesc dividende unui pensionar cu o pensie de 1000 lei,
ii retin 16% impozit pe dividende si 5.5% cass? Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 8 Decembrie 2014
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Cabinet Expert Contabil , Contabil 21:07, 8 Decembrie 2014
Pentru dividendele distribuite asociatului ce are calitatea de pensionari , societatea are obligatia retinerii la sursa doar a impozitului pe venit de 16%. Impozitul pe venitul din dividende se retine si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care au fost platite dividendele. Tot pana la aceasta data societatea trebuie sa declare impozitul retinut la sursa la bugetul de stat, prin intermediul Declaratiei 100. In privinta contributiilor sociale , societatea comerciala nu are obligatia calcularii, evidentierii, declararii lor, obligatia de calcul ii revine organului fiscal, astfel: Potrivit art. 296 indice 27 alin. (2) din Codul fiscal, persoanele ce obtin venituri din investitii (dividende in cazul nostru) care nu realizeaza intr-un an fiscal venituri din pensii mai mici de 740 lei, au obligatia platii contributiei de asigurari sociale de sanatate asupra acestor venituri. Potrivit art. 296 indice 28, lit. c) contributia de asigurari sociale de sanatate se stabileste de organul fiscal competent, prin decizia de impunere anuala, pe baza informatiilor din declaratia privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit. Cu alte cuvinte in baza declaratiei 205 - Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa, pe care platitorul de dividende o va depune pana la sfarsitul lunii februarie a anului urmator celui de retinere a impozitului.
Ultima modificare: Luni, 8 Decembrie 2014
Cabinet Expert Contabil, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie asigurari sociale de sanatate Hortopan Sorin Hortopan Sorin Sunt pensionar și plătesc CASS-ul de 5,5% reținut la drepturile de pensie ce depășesc suma de 740 lei. Sunt angajat cu conventie civila la 4 ... (vezi toată discuția)
Pt. dividende - persoanele fizice trebuie sa declare si sa plateasca impozit pe dividende la impozite si taxe ? muraruelena muraruelena in fiecare an se retine Impozit pe venitul din divedende distribuite persoanelor fizice. De fiecare data cand o persoana fizica primeste dividende este ... (vezi toată discuția)
Impozit și cas la pensie gelu0808 gelu0808 Buna ziua. Dacă mi-a fost reținut impozit și CAS din salariu timp de 30 de ani, de ce se continua impozitarea și retinerea CAS la pensie dacă se ... (vezi toată discuția)