avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

buna seara, am urmatoarea situatie si anume, matusa mea a decedat in anul 2012 ianuarie si are trei mostenitori de frati, nu a avut copii,eu am luat anexa 24 de la primarie ca sa facem succesiunea, in 2013 tot ianuarie eu am mers la notar si am acceptat expres succesiunea in termenul de un an conf noului cod civil, celelalte parti nu vor sa mearga la notar pe motiv ca nu au bani si nici nu au vreo dovada ca accepta succesiunea.ce pot face in acest sens pentru ca nici eu nu este drept sa platesc actele notariale si ele sa devina proprietari.
Cel mai recent răspuns: BEJENARU PETRU , Expert judiciar 05:24, 10 Decembrie 2014
Nu stiu situatia exacta, dar in principiu daca nu au acceptat mostenirea in termen de un an, sunt decazuti. Daca ati folosi acest lucru si daca instanta ar hotari in acest sens (nu cred ca s-ar termina fara un proces), ati deveni beneficiara intregii mosteniri.
Altceva: la biroul notarial unde ati acceptat succesiunea, ati cerut si dezbaterea succesiunii? Probabil ca nu, pt. ca daca ati fi cerut dezbaterea, notarul nu lasa lucrurile in aer.
Oricare dintre mostenitori, deci si d-voastra, poate cere dezbaterea succesiunii. Pt. aceasta va adresati unui notar din circumscriptia judecatoriei unde a avut ultimul domiciliu defuncta.
Nu veti ramane in paguba, va explica notarul cum trebuie procedat.
Repet, poate ati devenit singura beneficiara a mostenirii.
Da nu am cerut dezbaterea succesiunii deoarece implica niste costuri, rudele mele nu vor sa se implice financiar, in anexa 24 sunt trecute si ele si daca merg la notar cit si la instanta reclamantul plateste toate taxele necesare iar ele nu vor sa plateasca dar vor drepturi, dar succesiunea nu se poate invoca ca fiind si o acceptare tacita si atunci tot eu trebuie sa platesc, ce pot face mai exact!
In cazul dezbaterii succesiunii, taxele judiciare se impart in cota parte pentru toti mostenitorii.
Instanta obliga partile la plata costurilor.
Deci ve-ti plati pentru cota parte pe care ve- ti deveni proprietara.
Mostenitorii nu decad din drepturi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se procedeaza in dezbaterea unei mosteniri i_a_maria25 i_a_maria25 am ramas vaduva acum un an si jumatate si am trei copii,si as vrea sa dezbat mostenirea(un ap. cu trei camere)cum si ce trebuie sa fac,si ce parte mi se cuvine ... (vezi toată discuția)
In cazul unei mosteniri deschise, cu doi mostenitori (2 frati) ... sct sct In cazul unei mosteniri deschise, cu doi mostenitori (2 frati) cum se poate proceda daca unul din mostenitori a acceptat mostenirea in termenul de optiune ... (vezi toată discuția)
Succesiune din oficiu - art 1112 cod civil FeliciaVincze FeliciaVincze Buna seara, Am primit o citatie, eu sora si tatal nostru, sa ne prezentam la data de...la notarul public x...pentru dezbaterea succesiunii dupa mama noastra ... (vezi toată discuția)