avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 370 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Proces penal cu fondul de protectie al victimelor ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Proces penal cu fondul de protectie al victimelor strazii

Am facut un accident rutier, in care conduceam un autocamion care nu avea asigurare. Incercam sa intru cu camionul intr-o curte si faceam manevre, si o cucoana a intrat cu masina mica in mine.
Ea era in masina cu copilul ei. Acesta a suferit cateva leziuni. Procesul penal in care am fost cu politia l-am castigat.
Instanta a declarat ca finalizare ca mi-am recapatat dreptul de conducere si ca procesul continua pe parte civila cu fondul de protectie. Ce urmeaza?
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 12:22, 15 Decembrie 2014
Daca in procesul penal nu ati fost gasit vinovat, nici in ceea ce priveste latura civila nu sunt sanse sa castige. Pentru aaceasta trebuiesc intrunite elementele raspunderii civile delictuale: fapta ilicita de a provoca accidentul prin incalcarea regulilor de circulatie, vinovatia sub forma culpei, raportul de cauzalitate dintre fapta ilicita si prejudiciul produs, iar din relatarile dvs, altfel stau lucrurile.
Multumesc frumos.
Eu zic ca procesul civil cu Fondul de protectie a Victimelor strazii va continua pana cand le veti plati lor suma pe care ei au platit-o doamnei respective ca despagubire pentru ca nu aveati asigurare, era mai bine sa va impacati cu doamna in privinta sumei care o cerea, asa veti plati si comisioanele FPVS care nu-s tocmai mici. Procesul penal "l-ati castigat" e cam impropriu spus, n-ati fost pus sub urmarire penala probabil pt ca vatamarea n-a fost mare dar asta nu inseamna ca n-ati fost vinovat de accident, probabil ati primit ceva amenda, vi s-a retinut permisul o perioada etc.
Procesul penal era de vatamare din culpa a unei persoane din masina, si am avut retinut permisul pentru 30 de zile.
av_silvia_margineanu a scris:

Daca in procesul penal nu ati fost gasit vinovat, nici in ceea ce priveste latura civila nu sunt sanse sa castige. Pentru aaceasta trebuiesc intrunite elementele raspunderii civile delictuale: fapta ilicita de a provoca accidentul prin incalcarea regulilor de circulatie, vinovatia sub forma culpei, raportul de cauzalitate dintre fapta ilicita si prejudiciul produs, iar din relatarile dvs, altfel stau lucrurile.

Totusi, lipsa raspunderii penale nu presupune automat lipsa raspunderii civile.

Deci daca procesul penal s-a finalizat cu achitare sau incetarea procesului penal, nu inseamna automat ca faptuitorul nu va raspunde nici in procesul civil.

Alte discuții în legătură

Victima accident rutier, cheltuieli de spitalizare foarte mari maria_3008 maria_3008 Buna seara, Sunt victima unui accident auto, produs pe timp de noapte prin tamponarea unui autovehicul cu o caruta nesemnalizata corespunzator, eu fiind ... (vezi toată discuția)
Lipsa calitatii procesual pasive luminel luminel Buna seara tuturor! O speta: Un angajat, X, produce un accident de circulatie cu masina patonului,Y, in timpul orelor de program. Partea vatamata, Z, sufera ... (vezi toată discuția)
Accident cu victima si alcoolemie de 0,18 in aer si 0 in sange :) Konstantyn86 Konstantyn86 Am avut un accident cu victima in luna iulie , iar azi (4.11.2013) am fost sunat de un politist de la rutiera care se ocupa de caz si mi-a zis sa vin sa dau o ... (vezi toată discuția)