avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restante la cheltuieli intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restante la cheltuieli intretinere

Buna ziua
Administrez un bloc de locuinte.
Ma confrunt cu urmatoarea situatie: Un apartament este restant la plata intretinerii pe o perioada de 10 luni, care atrage implicit aplicare penalitati. In ultimile 3 luni apartamentul a fost inchiriat iar chiriasul doreste sa plateasca la termen cotele de intretinere pentru lunile care il privesc.
Este normal ca fiecare debit sa se stinga in ordinea vechimii, ca la orice furnizor si din acest motiv ne vedem in situatia in care nu putem incasa sumele datorate de chirias.
Care ar fi rezolvarea acestei situatii, deoarece proprietarul nu da semne ca doreste sa lichideze debitul care il priveste.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:06, 12 Decembrie 2014
Chiriasul plateste strict pentru lunile in care a locuit el. Pentru cheltuielile mai vechi trebuie sa ajungeti la o intelegere cu proprietarul.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Decembrie 2014
Dr.Virgil Dan Amza, Evaluator
incasati de la chirias si pentru restul executati
Multumesc, dar raspunsul nu ma satisface. Este corect, dar nu suficient. Doresc o solutie la cum se poate materializa in documente, respectiv in contabilitatea asociatiei, platile / incasarile in salturi ?? Stiu ca la orice furnizor de servicii, stingerea debitului se face in ordine, nu pe sarite! Chitanta nu se elibereaza pe numele chiriasului, cu care asociatia nu are nici o relatie, ci proprietarului. In eventualitatea mergerii in instanta, numai proprietarul este parte in actiune si nu chiriasul!
Este normal sa eliberati chitanta aceluia care plateste, adica pe numele chiriasului, pentru ca dv. nu scadeti suma de la numele proprietarului, ci de la apartament.
Ii scadeti chiriasului din suma de plata strict luna curenta, proprietarul ramanand cu restanta care se penalizeaza corespunzator vechimii.

Cand va veni sa plateasca si proprietarul, atunci veti sti exact din lista ca suma restanta este a lui plus penalizarile curente din lista.

Nu va incurcati deloc. E chestiune de obisnuinta.
Pe proprietar il puteti actiona in judecata pentru lunile lui de restanta.
Achitarea restantelor se realizeaza in ordinea cronologica a inregistrarii acestora
Codul fiscal CAPITOLUL II
Stingerea creanţelor fiscale prin plată, compensare şi restituire
ARTICOLUL 115
Ordinea stingerii datoriilor
(1) Dacă un contribuabil datorează mai multe tipuri de impozite, taxe, contribuţii şi alte sume reprezentând creanţe fiscale prevăzute la art. 21 alin. (2) lit. a), iar suma plătită nu este suficientă pentru a stinge toate datoriile, atunci se sting datoriile corelative acelui tip de creanţă fiscală principală pe care o stabileşte contribuabilul sau care este distribuită, potrivit prevederilor art. 114, de către organul fiscal competent, după caz, stingerea efectuându-se, de drept, în următoarea ordine:
a) sumele datorate în contul ratei din luna curentă din graficul de plată a obligaţiei fiscale pentru care s-a aprobat o eşalonare la plată, precum şi dobânda sau majorarea de întârziere, după caz, datorată în luna curentă din grafic sau suma amânată la plată, împreună cu dobânda sau majorarea de întârziere, după caz, datorată pe perioada amânării, în cazul în care termenul stabilit pentru plata sumelor respective se împlineşte în luna curentă, precum şi obligaţiile fiscale curente de a căror plată depinde menţinerea valabilităţii înlesnirii acordate;
b) toate obligaţiile fiscale principale, în ordinea vechimii, şi apoi obligaţiile fiscale accesorii, în ordinea vechimii. În cazul stingerii creanţelor fiscale prin dare în plată, se aplică prevederile art. 175 alin. (41);

Alte discuții în legătură

Chitanta pe luna anterioara Attila65 Attila65 Daca un locatar are restanta de un an si trei luni si vrea sa plateasca luna in curs, pot sa-i fac chitanta? Sau trebuia sa-i fac pe prima luna de restanta? Mi ... (vezi toată discuția)
Asociatie de proprietari raluctza raluctza Buna ziua.Am o intrebare,la asociatie de proprietari,ce este prioritar sa se achite?ceea condum adica intretinerea mea(apa,caldura,femeie de servici etc),sau ... (vezi toată discuția)
Chitanta intretinere Florans Florans Administratorul unui bloc are dreptul sa emita o chitanta pentru plata intretinerii, pe care este mentionat \'restanta intretinere\', iar in contabilitate sa ... (vezi toată discuția)