dan_crihan a scris:
Doresc o solutie la cum se poate materializa in documente, respectiv in contabilitatea asociatiei, platile / incasarile in salturi ?? Stiu ca la orice furnizor de servicii, stingerea debitului se face in ordine, nu pe sarite!
Incasati suma, orice suma de bani, de la oricine vrea sa plateasca pentru acel apartament (un membru al familiei, o ruda, un vecin, un chirias, un prieten...). Scadeti suma incasata din fisa apartamentului in mod firesc asa cum ati scade daca ar plati proprietarul. Stabiliti soldul si aplicati penalizari conform sistemului propriu de penalizari asa cum procedati cu orice restantier.
In acest fel se sting partial debitele asa cum se sting si la furnizorii cu care faceti comparatia. Debitul se stabileste dupa fiecare lista de plata si dupa fiecare chitanta prin care se incaseaza.
Nu este obligtoriu sa se elibereze chitanta pe numele chiriasului daca acesta nu solicita acest lucru. Iar daca solicita sa i se dea chitanta pe numele sau trebuie sa aduca la asociatie dovada ca este chirias: contractul de inchiriere, actele de identitate pentru a fi trecut in cartea de imobil...
Avem uneori plati facute prin banca si constatam ca o persoana pe care nu o cunoastem, nu este in evidenta asociatiei... a achitat suma de xx lei in contul asociatiei. Citind explicatiile se vede ca a platit cheltuielile de pe lista de plata aferente apartamentului z de la scara B... E un prieten, o ruda, un coleg de serviciu care achita din contul sau datoria unui membru al asociatiei noastre. Sigur ca nu o sa infiintam o noua evidenta contabila, ci inregistram incasarea in fisa apartamentului respectiv care este pe numele proprietarului ...