avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restante la cheltuieli intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restante la cheltuieli intretinere

Buna ziua
Administrez un bloc de locuinte.
Ma confrunt cu urmatoarea situatie: Un apartament este restant la plata intretinerii pe o perioada de 10 luni, care atrage implicit aplicare penalitati. In ultimile 3 luni apartamentul a fost inchiriat iar chiriasul doreste sa plateasca la termen cotele de intretinere pentru lunile care il privesc.
Este normal ca fiecare debit sa se stinga in ordinea vechimii, ca la orice furnizor si din acest motiv ne vedem in situatia in care nu putem incasa sumele datorate de chirias.
Care ar fi rezolvarea acestei situatii, deoarece proprietarul nu da semne ca doreste sa lichideze debitul care il priveste.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:06, 12 Decembrie 2014
Codul fiscal se aplica contribuabililor la stat.
In cazul asociatiilor se aplica Codul Civil.
Asociatiile sunt tinute si de codul fiscal, pt. ca lucreaza cu chitante, facturi, fluxuri de bani in banca sau numerar, salarii s.a. Art. citat de @floriBal se refera strict la achitarea creantelor fiscale de catre un contribuabil, ceea ce nu este cazul aici. Pe de alta parte stiam ca regula cu achitarea in ordinea vechimii exista pentru toate persoanele juridice (nu stiu in ce cod si unde), cu conditia ca platitorul sa nu specifice ce plateste si daca nu scrie altceva in contract. Ori platitorul tocmai ca specifica, deci nu vad unde este problema. Daca achita cotele de intretinere noi sau cele vechi, daca au depasit scadenta si unele si altele sunt purtatoare de penalitati.
Codul Civil art.1506 - 1508 conventie intre debitor si creditor.

Art.1509 se refera la plata hotarata prin sentinta definitiva si irevocabila a instantei.
dan_crihan a scris:
Doresc o solutie la cum se poate materializa in documente, respectiv in contabilitatea asociatiei, platile / incasarile in salturi ?? Stiu ca la orice furnizor de servicii, stingerea debitului se face in ordine, nu pe sarite!

Incasati suma, orice suma de bani, de la oricine vrea sa plateasca pentru acel apartament (un membru al familiei, o ruda, un vecin, un chirias, un prieten...). Scadeti suma incasata din fisa apartamentului in mod firesc asa cum ati scade daca ar plati proprietarul. Stabiliti soldul si aplicati penalizari conform sistemului propriu de penalizari asa cum procedati cu orice restantier.
In acest fel se sting partial debitele asa cum se sting si la furnizorii cu care faceti comparatia. Debitul se stabileste dupa fiecare lista de plata si dupa fiecare chitanta prin care se incaseaza.
Nu este obligtoriu sa se elibereze chitanta pe numele chiriasului daca acesta nu solicita acest lucru. Iar daca solicita sa i se dea chitanta pe numele sau trebuie sa aduca la asociatie dovada ca este chirias: contractul de inchiriere, actele de identitate pentru a fi trecut in cartea de imobil...
Avem uneori plati facute prin banca si constatam ca o persoana pe care nu o cunoastem, nu este in evidenta asociatiei... a achitat suma de xx lei in contul asociatiei. Citind explicatiile se vede ca a platit cheltuielile de pe lista de plata aferente apartamentului z de la scara B... E un prieten, o ruda, un coleg de serviciu care achita din contul sau datoria unui membru al asociatiei noastre. Sigur ca nu o sa infiintam o noua evidenta contabila, ci inregistram incasarea in fisa apartamentului respectiv care este pe numele proprietarului ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chitanta pe luna anterioara Attila65 Attila65 Daca un locatar are restanta de un an si trei luni si vrea sa plateasca luna in curs, pot sa-i fac chitanta? Sau trebuia sa-i fac pe prima luna de restanta? Mi ... (vezi toată discuția)
Asociatie de proprietari raluctza raluctza Buna ziua.Am o intrebare,la asociatie de proprietari,ce este prioritar sa se achite?ceea condum adica intretinerea mea(apa,caldura,femeie de servici etc),sau ... (vezi toată discuția)
Chitanta intretinere Florans Florans Administratorul unui bloc are dreptul sa emita o chitanta pentru plata intretinerii, pe care este mentionat \'restanta intretinere\', iar in contabilitate sa ... (vezi toată discuția)