avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune-sotul cetatean strain
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune-sotul cetatean strain

In 2007 am achizitionat un apartament PE numele meu, (avand cetatenie dubla si domiciliul in strainatate) in Romania. In 2011 sotul a decedat. Acum aflu ca tb. sa fac succesiune. Cum SA procedez? Notarul la care am fost spune ca nu stie cum este cu cetatenii straini, unde gasesc un Notar specializat PE aceasta speta?
Multumiri anticipate!
Cel mai recent răspuns: ContSters338589 , utilizator 12:27, 11 Decembrie 2014
1. Presupun ca sotul avea cetatenie straina.

2. Trebuie vazut care este legea aplicabila regimului matrimonial, respectiv daca, sub acest aspect, bunul imobil cumparat de dumneavoastra in Romania este bun comun sau bun propriu.

3. Daca, potrivit regimului matrimonial, bunul este propriu, nu aveti nicio treaba cu succesiunea asupra lui, el neintrand in masa succesorala ramasa dupa sot.

4. Daca bunul este comun, atunci cota sotului, determinata la incetarea prin deces a comunitatii, intra in masa succesorala iar competenta dezbaterii succesiunii este a notarului roman sau a instantei din Romania.

5. Ceea ce mai trebuie discutat este legea aplicabila succesiunii, in conformitate cu prevederile codului civil roman - partea de drept international privat.

6. Nu aveti nevoie de un notar specializat pe speta, ci de un notar cunoscator de drept si atat.
Ce este 'regimul matrimonial'? Nu aveam contract de casatorie care SA regleze averea. In tara de domiciliu cel trecut in contract este proprietarul excusiv. Sotul meu nu este in contractul din Romania, in acesta din urma este insa mentionat ca la data cumpararii eram casatorita. Aceasta mica mentiune declanseaza acum o asemenea complicatie.
In cazul unui litigiu/succesiuni cu elemente de extraneitate (adica, in care este implicat un cetatean strain) si care se judeca in Romania, codul civil roman reglementeaza chestiunea legii aplicabile regimului matrimonialm adica legea aplicabila relatiilor dintre soti cu privire la bunurile lor.

Nu va dau acum amanunte, care sunt de stricta specialitate si, probabil, mai dificil de inteles pentru dumneavoastra. Totusi, fac trimitere la textul de lege:

Legea aplicabilă efectelor generale ale căsătoriei
Art. 2.589. -
(1) Efectele generale ale căsătoriei sunt supuse legii reședinței obișnuite comune a soților, iar în lipsă, legii cetățeniei comune a soților. În lipsa cetățeniei comune, se aplică legea statului pe teritoriul căruia căsătoria a fost celebrată
(2) Legea determinată potrivit alin. (1) se aplică atât efectelor personale, cât și efectelor patrimoniale ale căsătoriei pe care această lege le reglementează și de la care soții nu pot deroga, indiferent de regimul matrimonial ales de aceștia


Sotii pot alege o lege careia sa-i supuna regimul matrimonial:

Legea aplicabilă regimului matrimonial
Art. 2.590. -
(1) Legea aplicabilă regimului matrimonial este legea aleasă de soți
(2) Ei pot alege:
a) legea statului pe teritoriul căruia unul dintre ei își are reședința obișnuită la data alegerii;
b) legea statului a cărui cetățenie o are oricare dintre ei la data alegerii;
c) legea statului unde își stabilesc prima reședință obișnuită comună după celebrarea căsătoriei.


Apoi, daca nu ati ales o lege care sa reglementeze regimul matrimonial, tot codul civil va da solutia:


Determinarea obiectivă a legii aplicabile regimului matrimonial
Art. 2.592. - Dacă soții nu au ales legea aplicabilă regimului lor matrimonial, acesta este supus legii aplicabile efectelor generale ale căsătoriei.


Legea aplicabila regimului matrimonial reglementeaza urmatoarele chestiuni:

Domeniul legii aplicabile regimului matrimonial
Art. 2.593. -
(1) Legea aplicabilă regimului matrimonial reglementează:
a) condițiile de validitate a convenției privind alegerea legii aplicabile, cu excepția capacității;
b) admisibilitatea și condițiile de validitate ale convenției matrimoniale, cu excepția capacității;
c) limitele alegerii regimului matrimonial;
d) posibilitatea schimbării regimului matrimonial și efectele acestei schimbări;
e) conținutul patrimoniului fiecăruia dintre soți, drepturile soților asupra bunurilor, precum și regimul datoriilor soților;
f) încetarea și lichidarea regimului matrimonial, precum și regulile privind împărțeala bunurilor comune


Daca legea aplicabila relatiilor patrimoniale (care, in lipsa unei alegeri, ar fi in opinia mea cea a statului american unde ati avut resedinta obisnuita sau unde s-a celebrat casatoria) consfinteste regimul separatiei (adica, faptul ca bunurile achizitionate de fiecare sot sunt bunuri proprii), atunci imobilul cumparat de dumneavoastra in Romania este bun propriu si, cum spuneam, nu are nicio treaba cu succesiunea.

Cel mai simplu ar fi sa luati legatura cu un notar care sa nu dea inapoi cand este vorba despre astfel de chestiuni sau, si mai simplu, sa va adresati unui avocat care sa va asiste in relatia cu notarul si care, daca e cazul, sa-i deschida acestuia ochii asupra unor chestiuni pe care profesia l-ar obliga sa le cunoasca.
VA multumesc mult; s-au clarificat si simplificat problemele cu raspunsul Dv. Acum stiu ce sa fac!
Mergeti cu certificatul de deces, certificatul de casatorie, actele pe bunuri la un notar. Nu ati dat nici multe detalii aici si domnul avocat a explicat in linii mari teoretic insa depinde foarte mult cand a avut loc decesul inainte de 1 oct 2011 sau dupa aceasta data, daca are si cetatenie romana si resedinta obisnuita a defunctului, unde s a incheiat casatoria, daca a decedat in alt stat trebuie transcris certificatul de deces, daca resedinta obisnuita a fost in alt stat trebuie vazuta legea aplicabila , daca nu cumva legea resedintei nu vorbeste de retrimitere si in acest caz sa se aplice legea romana, daca sotul este si cetatean roman, deci sunt multe intrebari si raspunsul este de la caz la caz...
Ultima modificare: Joi, 11 Decembrie 2014
ContSters338589, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bunurile de proprietate personala dobandite inaintea casatoriei in cazul unui mariaj cu un cetatean strain IrinaDeac IrinaDeac Buna ziua, As dori un raspuns la intrebarea urmatoare: daca bunurile achizitionate (teren, case, automobile) de sotie inainte de casatoria cu un cetatean ... (vezi toată discuția)
Casatorie in legea americana mihaelapetrescu63 mihaelapetrescu63 care este diferenta intre casatorie in legea romaneasca si cea in legea americana? (vezi toată discuția)