avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi

Curs practic: Cum aplicăm TVA la tranzacții cu servicii și bunuri în UE/non-UE? | Lector: Delia Cataramă - Tax Partner, Viboal FindEx. Vezi agenda și participă → 

Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu prenatal. Contract individual de munca pe ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu prenatal. Contract individual de munca pe durata determinata

Buna seara,in cazul in care salariata are un contract pe perioada determinata de 9 luni, dupa expirarea acestor 9 luni i se face prelungire pe inca 3 luni, daca salariata ramane gravida in aceste trei luni poate beneficia de concediul prenatal platit de catre angajator, sau nu poate beneficia din motivul ca aceasta nu a avut contract pe perioada nedeterminata?Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:20, 12 Decembrie 2014
1. Acordarea indemnizatiei de maternitate nu are nicio legatura cu tipul contractului de munca incheiat, nedeterminata sau determinata.
Pentru a beneficia de indemnizatia de maternitate trebuie sa aveti un stagiul minim de cotizare de o lună realizată în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical. (art.7 din OUG 158/2005).

2. De asemenea, acordarea indemnizatiei pentru CCC nu este conditionata de tipul c.i.m., cu timp partial sau norma intrega, durata nedeterminata sau determinata.

Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010..

OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.

(1.) Limitele minimă şi maximă ale indemnizaţiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR.

(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR.
....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Beneficiez de indemnizatie crestere copil? saramari saramari Am contract de munca din data de 3 aprilie determinat pe 3 luni dupa care am semnat pe cel nedeterminat .sunt insarcinata si nasc in luna martie , contractul ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copii la 1/2 norma. colceriumari-bv colceriumari-bv O viitoare mamica a lucrat 15 luni cu 1/2 norma, are dreptul la indemnizatie de crestere a copilului? In ce cuantum? (vezi toată discuția)
Contract determinat algconstructii algconstructii daca am contract de munca pe perioada determinata si nasc in aceasta perioada pot sa beneficiez de concediu postnatal (vezi toată discuția)