Buna ziua.
In urma unui accident de masina sotul meu a suferit leziuni grave la nivelul creierului cu pierderea memoriei si o pralizie pe partea dreapta, cu prognostic de recuperare rezervat.
Intrebarea mea este daca pot divorta si care ar fi procedura. Precizez ca avem un copil minor dar nu avem bunuri in comun.
Doamna, nu e problema familiei. Daca dv. considerati ca e mai bine, actionati in consecinta. Eu nu stiu in ce masura sotul mai are discernamant, caz in care e necesar acordul lui sau nu mai are, caz in care il puteti pune sub interdictie.
In toate cazurile, parerea familiei conteaza, familia din care face parte acum, adica dv. si copilul si nu familia extinsa, adica mamici, frati si alte rude. Asa incat puteti trece usor, legal si moral, peste acordul lor, asta nu e motiv de divprt.
Motivele de divort sunt culpe ale sotului in derularea casniciei, nu ale rudelor lui; culpa e personala, caci v-ati casatorit cu o persoana si nu cu toata familia lui. Ca principiu.
Referitor la datul cu parerea, asta este un forum, asta se intampla p[e un forum, sunt permise toate parerile care nu incalca legea, fie ele juridice sau morale, religioase etc. O parere strict juridica primiti doar de la un profesionist desi domeniul drepturilor familiei sunt, de regula, oricum legate de psihologie si morala.
Eu cred (desi nu e foarte clar) ca dna nu poate suporta singura costurile respective, dar ele ar putea fi suportate de familia extinsa impreuna (altfel nu inteleg cum s-ar putea opune familia)
Da, ati inteles destul de bine situatia. Familia extinsa nu vrea sa participe la aceste cheltuieli. Situatia este mult mai dificila decat am expus-o eu. Noi locuim in casa socrului si cu el...eu nu sunt luata in spatiu acolo desi suntem casatoriti de 10 ani, familia lui nu a fost de acord cu mine, ei ma mai tin in acea casa doar ca sa am grija de sot, pe post de ingrijitoare/infirmiera. Este mult mai ieftin pentru ei, iar veniturile sotului tot familia le incaseaza si administreaza, eu nu am acces la nici un act, la nici un ban inafara de cei pe care ii castig. Sotul meu nu a mai lucrat de cel putin 5-6 ani...eu am intretinut casa si copilul...sotul a fost dependent de jocurile de noroc pana la momentul accidentului, acum doi ani.
După părerea mea cel mai simplu pentru D-voastră este să depuneți, la judecătoria în a cărei circumscripție se află domiciliul soțului, o cerere de divorț din culpa exclusivă a soțului și apoi să așteptați să primiți întâmpinrea soțului.
Este treaba instanței să stabilească dacă soțul are sau nu discernânt sau dacă se impune numirea unui curator special.
După ce li se va comunica cererea de divorț, va fi rândul rudelor soțului să se agite și să facă ceva.
Aceasta ar trebui să fie prima D-voastră mutare.
Dacă sunteți ferm decisă să divorțați, chemați-l pe soț în judecată pentru divorț. Apoi urmează să vedeți ce aveți de făcut după ce veți vedea mutarea lui (de fapt a rudelor lui).
Multumesc pentru raspuns...doar ca, daca familia afla ca intentez divort, in secunda urmatoare ma dau afara din casa cu tot cu copil. Iar sotul nu este transportabil si nici nu poate lua decizii pentru el, leziunile cerebrale nu ii permit. Diagnosticul fiint foarte grav, tetrapareza spastica, sechele TCC grav cu craniotomire decompresiva, encefalotopie posttraumatica, SDR de lob frontal. Are amnezie totala, nu stie de nimeni, nu se poate orienta in timp si spatiu, vorbeste incoerent, fara logica, nu recunoaste pe nimeni...si asa este de doi ani...Sunt intr-o situatie din care nu stiu cum as putea iesi.
Va multumesc anticipat pentru raspuns.