avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 351 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Este posibila retragerea din pilonul II de pensii ?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Este posibila retragerea din pilonul II de pensii ?

Buna seara,

Intrebarea mea este: pot sa imi retrag banii depusi la pilonul II de pensii ?
Situatia pentru care fac aceasta intrebare este urmatoarea:
- in anul 2008 am optat facultativ la sistemul de pensii pilon II ( sunt nascuta in martie 1972 deci aveam 35 de ani impliniti)
- incepand cu octombrie 2010 am incetat sa mai profesez in Romania, actualmente fiind medic de familie in Franta cu contract legal de munca.
- tot cu data de mai sus am incetat sa virez sume catre pilonul II de pensii de la fondul deschis anterior.
- nu stiu daca voi mai reveni in Romania sau cel putin nu foarte curand din motivele cunoscute de catre toata opinia publica cu privire la statutul medicilor de la noi din tara.
Am citit pe diverse site-uri pareri mai mult sau mai putin autorizate insa nu am gasit ceva specific situatiei mele...decat ca nu se poate :(
Iata ce raspunsuri am gasit:
1. "Conform legii participantul are posibilitatea sa suspende contributia la un fond de pensii facultative, sa majoreze sau diminueze contributia. In plus participantul poate sa se transfere la un alt fond de pensii facultative din piata.

Legislatia in vigoare (Legea 204/2006 cu normele emise in baza acesteia de catre CSSPP) nu permite retragerea din sistemul pensiilor facultative.
Legea 204/2006 privind pensiile facultative: Dreptul la pensie facultativa se deschide, la cererea participantului, cu indeplinirea urmatoarelor conditii cumulative:

- participantul a implinit varsta de 60 ani;
- au fost platite minimum 90 de contributii lunare;
- activul personal este cel putin egal cu suma necesara obtinerii pensiei facultative minime prevazute prin normele adoptate de Comisie."


2. "O data devenit participant la un fond de pensii private obligatorii, fie ca faci parte din categoria persoanelor cu varsta de pana la 35 de ani, pentru care pensia privata este obligatorie, fie ca te incadrezi in categoria de varsta de pana in 45 de ani si ai optat pentru pensia privata obligatorie, NU te poti retrage din sistemul de pensii administrat privat pe perioada in care inca lucrezi si iti sunt platite asigurarile sociale la sistemul public (conform Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat – Art. 35, Alin. 1).

Calitatea de participant la un fond de pensii inceteaza doar prin: deschiderea dreptului la pensie, pensionarea de invaliditate pentru afectiuni care nu mai permit reluarea activitatii (decizie nerevizuibila) si prin decesul participantului (banii se mostenesc).


Din ce am citat mai sus se pare ca nu este nici o speranta si voi astepta sa implinesc varsta de pensionare #-o insa in ideea celor exprimate la punctul "2." si anume: "...NU te poti retrage din sistemul de pensii administrat privat pe perioada in care inca lucrezi si iti sunt platite asigurarile sociale la sistemul public (conform Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat – Art. 35, Alin. 1)..." (personal nu mai lucrez in Romania si nici nu-mi plateste nimeni asigurarile sociale la sistemul public - cabinetul medical pe care l-am avut a fost radiat din evidente) as putea face cerere de retragere a fondului depus ? Fac aceasta intrebare aici pentru ca as vrea sa am un punct de vedere autorizat inainte de a discuta cu agentul de la fondul respectiv.
Multumesc !
Ultima modificare: Vineri, 12 Decembrie 2014
icealinutza, utilizator

Alte discuții în legătură

Angajat devenit pfa - ce se intampla cu pilonul 2? tattila tattila Buna ziua daca un angajat bugetar devine PFA si avea o adeziune obligatorie (avand varsta sub 35 de ani in 2007) la pilonul 2 , iar acum avand in vedere ca ... (vezi toată discuția)
Contributie pilonul 2 de pensie rosehusky rosehusky Buna seara, Are cineva idee daca, dupa noua lege a pensiilor, militarii cu varsta pana in 35 de ani sunt obligati sa contribuie la pilonul 2 de pensii? ... (vezi toată discuția)
Pensie privata obligatorie Costin85 Costin85 Buna ziua poate ma ajuta si pe mine cineva pt ca am o nelamurire .Tatal meu in varsta de 53 de ani a primit acasa o scrisoare privind activul personal lla ... (vezi toată discuția)