avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Buna ziua, ma aflu in urmatoarea situatie: am divortat cu mai multi ani in urma, exista un copil in intretinerea fostei sotii, am fost obligat la plata unei pensii alimentare stabilita la o anumita suma(maximul permis de lege), precizandu-se in functie de venit, la momentul respectiv. Am platit multi ani acea suma care a fost virata direct de la compania angajatoare catre fosta sotie. La un moment dat contractul de munca a incetat si nu am mai avut venit, o perioada de timp. Acum am un nou contract de munca. Mentionez ca odata cu noul contract de munca care a survenit dupa cateva luni de la incetarea celui vechi, nu am mai contribuit financiar la pensia alimentara, atat din motive pe care le consider personale, cat si din motivul ca nu a fost facuta nici o sesizare catre vreo instanta care sa ceara o recalculare a sumei respective avandu-se in vedere schimbarea conditiilor de obtinere a venitului, adica noul contract de munca. Ca o paranteze as adauga faptul ca situatia financiara a fostei sotii pare sa fie mult mai buna decat a mea, cel putin ea are o locuinta personala in timp ce eu am locuit si locuiesc cu chirie. In plus, mai exista si indoiala ca ar exista bani pusi deoparte ca economii facute pt copil si nu cheltuiti pe chestii de lux. As dori va rog sa stiu daca in aceasta situatie sunt in vreun fel vulnerabil sau atacabil in aceasta problema, ce masuri as putea lua ca sa fiu la adapost de eventuale neplaceri. Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: edyB , utilizator 16:42, 13 Decembrie 2014
...totusi ar exista si o cale amiabila ?....daca fosta sotie accepta sa zicem ca incepand cu anul viitor din ianuarie sa primeasca iarasi drepturile pt copil conform venitului actual(mai redus insa decat cel din trecut) si ar renunta la plati din urma, s-ar putea legaliza asa ceva incat sa functioneze fara riscuri de scandaluri ulterioare prin instante? ...multumesc mult
Conteaza mai putin starea materiala a fostei sotii, ambii parinti sunt datori sa intretina copilul.
Puteti relua plata dupa posibilitati incepand de acum, nu din ianuarie. Nu va puteti intelege ca minorul sa nu primeasca pensia ce i-o datorati din urma, insa mama poate sa renunte in fapt sa incerce s-o recupereze. Va puteti intelege asupra sumei pe care s-o platiti si sa mergeti cu acel acord in instanta.
Incercati sa vb cu mama , sa ii ziceti ca v-ati angajat si ca o sa incepeti sa platiti si poate scutiti un proces.
De judecat, o sa va judecati la judecatoria de pe raza domiciliului copilului.
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Întrebări pensie de întreținere bijou8 bijou8 Buna ziua, Am urmatoarele intrebari legate de plata pensiei alimentare: 1.Daca tatal nu are serviciu este obligat la plata unei pensii de 1/4 din salariul ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie alimentara! vasilache-florinache vasilache-florinache Buna ziua! Cu mai mult de sapte ani in urma, in urma divortului am obtinut custodia copiilor...o fata si un baiat. S-a stabilit prin hotararea judecatoreasca ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara dupa ce copilul este major radu1972 radu1972 Buna ziua ! Ma numesc Radu V. din Brasov si as avea cateva nedumeriri vis-a-vis de subiectul mentionat. Am divortat in anul 2007 , in urma casatoriei a ... (vezi toată discuția)